The Iron Lady

Matig
The Iron Lady
15/02/2012
2011
langspeelfilm
105 minuten
drama

verdeler

Lumière Lumière

acteur/actrice (3)

Meryl Streep Meryl Streep →  Margaret Thatcher
Jim Boradbent
Anthony E. Grant

regisseur (1)

Phyllida Lloyd
The Iron Lady

Je moet het maar kunnen: het turbulente leven en de opzienbarende carrière van wat waarschijnlijk Engelands/ Europa’s/’s werelds meest controversiële politica was uit de doeken doen met een flegma dat nog slapper is dan dat van een afgeprijsde schotelvod op een rommelmarkt. Regisseuse Phyllida “Mamma Mia!” Lloyd lijkt “The Iron Lady” enkel maar te hebben gemaakt omdat ze Meryl Streep kon strikken voor de rol van ex-premier Margaret Thatcher. La Streep maakt zich de rol uiteraard volledig eigen en verdient terecht applaus voor de precisie waarmee ze zich Thatchers iconische manierismen tot in de kleinste details eigen maakt. Maar het is allemaal een beetje verloren moeite, daar deze warrig geconstrueerde prent nauwelijks het predikaat biopic verdient.

Lloyd vult ruim de helft van de speelduur door Streep/Thatcher als een seniele oude vrouw door het beeld te laten wandelen terwijl ze tegen haar overleden man (Jim Broadbent) praat. Relevant ?  Voor geen jota. Waar wij voor naar de bios afzakten was een overzicht van Thatchers politieke carrière. Stof genoeg om een boeiende film van te maken: Thatcher joeg een volledige generatie tegen zich in het harnas met haar belastingsverhogingen, minachting voor het werkvolk en beslissingen zoals het afschaffen van gratis melk op scholen voor kinderen ouder dan zeven jaar. Wat resulteerde in onder meer manifestaties tegen de belastingshervormingen en een opstand van mijnwerkers die werd neergeslagen door de oproerpolitie. En dan hebben we het nog niet gehad over de korte, maar krachtige Falklandoorlog waarbij Thatcher Britse troepen naar de Falklandeilanden stuurde om er slag te leveren met de Argentijnse legermacht. Jammer dat dit allemaal kanttekeningen vormen, terwijl ze eigenlijk de hoofdzaak moesten zijn.

The Iron Lady

Gelukkig leren we toch nog iets over Thatchers jonge jaren en haar steile opmars in de politiek. Ze groeide op in het gehucht Grantham als dochter van een kruidenier, maar was van meet af aan in politiek geïnteresseerd. Op haar vijfentwintgste slaagde ze er in 1950 in om mee te dingen naar een zitje voor de Labourpartij in Dartford. Ze haalde het niet, maar haar verschijning en doorzettingsvermogen om door te breken in een door mannen gedomineerde wereld zorgde wel voor een opmerkelijke entree. Na haar huwelijk met Denis Thatcher eind 1951 begon ze aan een sterke remonte en in 1959 slaagde ze erin om lid te worden van het Britse parlement. Na twintig woelige politieke jaren werd ze eerste minister van Groot-Brittannië in 1979. Een ambt dat ze elf jaar lang zou bekleden.

Streep scoort het best in haar rol van de strijdvaardige Thatcher. De scènes waarin ze schuilgaat onder een dikke laag gerimpelde make-up hebben minder relevantie, maar nemen helaas het leeuwendeel van de film voor hun rekening. De jonge Thatcher wordt uiteraard niet door Streep vertolkt, maar wel door Alexandra Roach, die later dit jaar aan de zijde van Keira Knightley te zien is in Joe Wrights “Anna Karenina”. Streep bereidde zich terdege voor op haar rol van de ijzeren dame en bestudeerde heel wat uren beeldmateriaal van de echte Thatcher en woonde zelfs een parlementaire zitting bij om het schreeuwen en roepen tussen de politici live mee te maken. De scènes in het parlement werden opgenomen in het stadhuis van Manchester. Niet de eerste keer dat er daar gefilmd wordt: het stadhuis lijkt architecturaal nogal op het Britse parlement, en doet daarom geregeld dienst als filmlocatie.

Jammer dat het allemaal weinig zoden aan de dijk zet: Phyllida Lloyd ziet er iets te angstvallig op toe niemand tegen de schenen te schoppen, en ze laat daarbij zowel Thatchers tegenstanders als supporters als iedere neutrale ziel die eigenlijk enkel hoopte op een boeiende film, op zijn/haar honger zitten. Het resultaat is bordkartonnen cinema, en daar kan zelfs Streep – in haar zeventiende Oscarnominatie-rol – niets aan veranderen.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
20-01-2012 Plaats 10 $ 3.684.279

Synopsis

The Iron Lady vertelt het indrukwekkende verhaal van Margaret Thatcher, de eerste vrouwelijke Britse premier en de strijd die ze voerde om gehoord te worden in een wereld gedomineerd door mannen. Het is een film over macht en de prijs die hiervoor betaald moet worden. Een verrassend en intiem portret van een bijzondere en complexe vrouw, met Meryl Streep in de rol van The Iron Lady.

Meryl Streep won voor haar rol de Golden Globe voor 'Beste Actrice in een Speelfilm/Drama' maar ook de BAFTA voor Beste Actrice (2011). De film werd ook onderscheiden met de BAFTA voor 'Beste Make-up & Hair'.