Inception

Meesterwerk
Inception
2010
21/07/2010
langspeelfilm
147 minuten
drama

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (15)

Leonardo DiCaprio Leonardo DiCaprio → Dom Cobb
Joseph Gordon-Levitt Joseph Gordon-Levitt → Arthur
Marion Cotillard Marion Cotillard → Mal
Ellen Page Ellen Page → Ariadne
Tom Hardy Tom Hardy → Eames
Cillian Murphy Cillian Murphy → Robert Fischer
Tom Berenger Tom Berenger → Browning
Michael Caine Michael Caine → Miles
Pete Postlethwaite Pete Postlethwaite
Lukas Haas Lukas Haas
Ken Watanabe → Saito
Dileep Rao → Yusuf
Tai-Li Lee
Claire Geare
Magnus Nolan

regisseur (1)

Christopher Nolan Christopher Nolan

producent (2)

Christopher Nolan Christopher Nolan
Emma Thomas

director of photography (1)

Wally Pfister

uitvoerend producent (2)

Thomas Tull Thomas Tull
Chris Brigham

scenarist (1)

Christopher Nolan Christopher Nolan

beeldmonteur (1)

Lee Smith

productieontwerper (1)

Guy Hendrix Dyas

kostuumontwerper (1)

Jeffrey Kurland

componist (1)

Hans Zimmer Hans Zimmer
Inception

Het is definitief: Christopher Nolan is uitgegroeid van beloftevol nieuw talent tot een van de nieuwe Hollywoodgroten. Waar zijn vorige films (of toch minstens zijn twee hoog aangeschreven Batman-worpen) nog konden worden ontkracht door platitudes genre ‘hela hola jongens, het zijn maar stripverhaaltjes’ moet het gros van het journaille en het nog niet overtuigde publiek nu waarschijnlijk al dan niet schoorvoetend toegeven dat halve Brit Nolan een van de interessantste cineasten is die momenteel in Amerika aan het werk is. Dat hebben ze bij Warner Bros alvast goed gezien: Nolan kreeg een budget van ruim 160 miljoen dollar voor deze fascinerende spielerei, en gooide er daarna nog eens een marketingbudget van 100 miljoen tegenaan waardoor de kans groot is dat Inception de meest besproken film van het jaar wordt. Het resultaat: een publiekslokker die al na zijn eerste dag in de zalen bewees zijn budget dubbel en dik te zullen terug verdienen.

Terecht?  Yep. Want Inception is een intrigerende prent met ballen en intellect die – al dan niet toevallig – ook nog eens als a-typische zomerblockbuster aan de man en vrouw wordt gebracht. Met als synopsis Leonardo DiCaprio die net als in Shutter Island tussen droom en daad zweeft, ditmaal als Dominic Cobb, een inbreker die gedachten steelt van dromende mensen. Ja, je leest het goed: Cobb verstaat de kunst om in de dromen van mensen binnen te dringen en daaruit informatie te stelen. Vaak zijn de opdrachtgevers van Cobb en zijn team grote bedrijven die ettelijke miljoenen veil hebben om op die manier informatie van hun concurrenten binnen te rijven.

Inception

Droommanipulatie is geen nieuw gegeven in films: getuige bijvoorbeeld de lekkere B-film Dreamscape uit 1984. Nolan creëert echter een eigen unieke droomwereld, met droomregels en ingenieuze manieren waarop dromen tot stand komen. Zo heeft het team van Cobb een architect die droomwerelden ontwerpt, zodat de dromen van het doelwit als het ware geleid en beïnvloed worden. Iedereen die met Cobb een droom entert heeft een specifieke opdracht: er is een chauffeur, iemand die moet zorgen dat iedereen op het goede moment wakker wordt, iemand die moet vermijden dat het doelwit in de gaten krijgt dat hij gemanipuleerd wordt… Helemaal interessant wordt het wanneer Cobb de opdracht krijgt om bij een volgend doelwit een gedachte in te planten. Een opdracht die geenszins te onderschatten valt, zeker niet omdat Cobb die missie aangrijpt als de kans om zijn persoonlijke demonen buiten spel te zetten…

Het lijkt allemaal ingewikkeld (en dat is het tot op zekere hoogte ook), maar Nolan doet zijn uiterste best om alles zo netjes mogelijk uit te leggen en te verklaren. Inception is daardoor minder complex dan het lijkt, al is de kans niet onbestaand dat je hier en daar toch nog verloren loopt tussen de verschillende droomlagen. Want Nolan beperkt zich geenszins tot een simpele droom en goochelt met dromen in dromen in dromen in dromen in … Die gelaagdheid is net een van de charmes van deze film die verdomd goed weet hoe het publiek binnen te zuigen. Met een glasheldere regie, robuuste actie, een uitstekende cast (DiCaprio wordt ondersteund door een team fantastische acteurs waardoor Inception ook op acteergebied een waar genot is), fascinerende visuele effecten (die steevast in dienst staan van het scenario) en scherpe hoeken waarvan je nooit weet welke wending er zich achter schuilhoudt. En dat allemaal op een sterk emotioneel bedje dat er met verve in slaagt om de status van gimmick te ontlopen.

Inception

Zelfs als je denkt dat het scenario hier en daar toch iets te mechanisch aanvoelt, dan nog hoef je niet te wanhopen. Nolan is immers ook een uitstekend visueel filmer: als hij de keuze heeft kiest hij steevast voor cameratrucs of miniaturen in plaats van voor CGI-effecten, en hij reist graag de wereld rond om zoveel mogelijk verbluffende vista’s in zijn films te stoppen. Ook Inception is andermaal een globetrotterfilm met stops in onder andere Tokio, Engeland, Frankrijk en Canada.

Volledig vlekkeloos is Inception niet, maar dat heb je nu eenmaal met films die ruimte laten voor eigen interpretatie. Wat niet wegneemt dat dit heel sterke cinema is die met recht en reden vijf sterren verdient. Of – om met een voorspelbare uitsmijter te eindigen – een droom van een film.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
16-07-2010 Plaats 1 $ 62.785.337
23-07-2010 Plaats 1 $ 42.725.012
30-07-2010 Plaats 1 $ 27.485.245
06-08-2010 Plaats 2 $ 18.505.470
13-08-2010 Plaats 4 $ 11.285.051
20-08-2010 Plaats 9 $ 7.838.179
27-08-2010 Plaats 7 $ 4.876.356
03-09-2010 Plaats 9 $ 4.572.249
10-09-2010 Plaats 10 $ 2.802.390
17-09-2010 Plaats 9 $ 1.937.137
24-09-2010 Plaats 10 $ 1.247.006


Synopsis

Dom Cobb is een buitengewone dief… hij is de allerbeste in de gevaarlijke kunst van het extraheren: het stelen van waardevolle geheimen uit het onderbewustzijn tijdens het dromen, wanneer de geest het meest kwetsbaar is. Cobbs zeldzame vaardigheid is een zeer gewild iets binnen de verraderlijke wereld van bedrijfsspionage, maar heeft van hem ook een internationaal gezochte crimineel gemaakt die alles kwijt is dat hij ooit liefhad. Cobb krijgt echter één kans om zijn leven terug te krijgen. Hij moet hiervoor wel het onmogelijke doen: een idee inbrengen in een droom in de plaats van het te stelen. Maar niets kan hem voorbereiden op een gevaarlijke tegenstander die hem telkens een stap voor lijkt te zijn… Your mind is the scene of the crime.

Zie ook: Inception (DVD)