The Hitcher

Matig
The Hitcher
09/05/2007
2007
langspeelfilm
83 minuten
Thriller

verdeler

K.F.D. K.F.D.

acteur/actrice (15)

Sean Bean Sean Bean→  John Ryder
Sophia Bush→  Grace Andrews
Zachary Knighton→  Jim Halsey
Neal McDonough→  Lt. Esteridge
Skip O'Brien→  Harlan Bremmer Sr.
Travis Schuldt→  Harlan Bremmer Jr.
Yara Martinez→  Beth
Lauren Cohn→  Marlene
Brad Robinson
Kurt Grossi
Kyle Davis
Danny Bolero
Jeffrey Hutchinson
Mike Fisher
Joseph Michael Self

regisseur (1)

Dave Meyers

producent (2)

Charles Meeker
Alfred Haber
The Hitcher

Het is ons al eens overkomen meer dan twintig jaar geleden, The Hitcher. Een film die samen te vatten valt in nog geen tien lijntjes en zowat de exacte tegenpool moet zijn van het toppunt aan creativiteit en fantasie. Met iemand als Sean Bean (Flightplan, Silent Hill, North Country) in de rangen denk je natuurlijk dat het aan de slechterik al niet kan liggen in deze remake. En hij treft ook geen schuld dat de lifter die anno 2007 in de zalen wordt gedropt eigenlijk iets is wat in het beste geval een 'straight to video' status had moeten krijgen. Straks volgt nog onze argumentatie terzake maar eerst iets meer over wat we gemakshalve maar 'het verhaal' zullen noemen.

Grace Andrews (Sophia Bush) en Jim Halsey (Zachary Knighton) zijn twee mensen die het goed met elkaar kunnen vinden en eindelijk kunnen vertrekken voor een voorjaarsvakantie. Jim heeft als vervoermiddel de beschikking over een Oldsmobile 442, een voor vele dametjes indrukwekkend en aantrekkelijk karretje uit 1970 en het is precies deze vierwieler die de twee naar rustiger oorden mag brengen. Onderweg zijn de weergoden de twee alvast niet goed gezind want wanneer in de gietende regen plots een man in donkere kledij op de rijbaan staat kan Jim maar met veel moeite een aanrijding vermijden (maar maakt hij wel zijn eerste 'spin' van 360 graden). Uit angst voor de reactie van de kerel rijden ze weg. Maar bij de volgende rustplaats blijkt dat de mysterieuze kerel van een andere trucker een lift kreeg én uitstapt op de plaats waar Jim en Grace voor een eerste keer even tot rust willen komen. Meteen het begin van iets wat we ook al gemakshalve maar een nachtmerrie zullen noemen. Niet alleen voor Jim en zijn lief, maar ook voor de kijker.

Voor alle duidelijkheid : Sophia Bush is niét de dochter van President George Bush, de machtigste man ter wereld. Ahoewel dat voor het scenario natuurlijk wel wat mogelijkheden had geboden wanneer men in de film zegt dat men de ouders van Grace zal verwittigen. Oorlogsgeile George zou ongetwijfeld zijn laatste soldaat naar New Mexico gestuurd hebben (er mochten dan misschien geen 'weapons of mass destruction' in het spel zijn, het was dan toch zijn dochter?). Sophia Bush is wel één van de gezichten van de Amerikaanse (drama) TV-serie One Tree Hill die inmiddels aan zijn vierde seizoen toe is. Andere langspeelfilms met haar zijn ondermeer John Tucker Must Die en Supercross.
Zachary Knigton die de rol speelt van Jim Halsey was vroeger al te zien als de broer van Julia Stiles in The Prince & Me en The Mudge Boy.
Regisseur Dave Meyers heeft als belangrijkste vermeldingen op zijn c.v. de talrijke videoclips die hij heeft gemaakt. Zo zijn een aantal videofilmpjes van ondermeer Pink, Maria Carey, Janet Jackson, Missy Elliott, Jennifer Lopez en Britney Spears van zijn hand, met maar liefst zeven MTV Music Video Awards als bevestiging van zijn kunnen. The Hitcher is zijn langspeelfilm-regiedebuut, op dit ogenblik is hij al bezig met de voorbereidingen van zijn opvolger, Witch Hunters.

The Hitcher

Eigenlijk loopt het al flink fout bij het begin van de film. Wanneer Jim met zijn bolide langs de slechterik scheert zorgt dit voor een flinke overreactie (én over-acting) bij het duo Bush-Knighton. Men is enorm bevreesd voor de reactie van de man niettegenstaande het in die weersomstandigheden niet zo verrassend is dat je een uilskuiken in het midden van de weg veel te laat opmerkt. Hij krijgt om een onduidelijke reden de bijnaam 'the hitcher' alhoewel hij niet aan het liften was en zijn auto misschien gewoon defect was maar... een mens moet natuurlijk een titel hebben hé voor zijn film, en als je dan toch een goedkope remake van The Hitcher in gedachten hebt... De tot op de draad versleten trukendoos met clichés wordt hierna opengetrokken met als opener het 'tik-tik-tik-tik-tik-tik-tik'-beeld. 'tik-tik-tik-tik-tik-tik-tik', de auto start niet en de man komt dichterbij, 'tik-tik-tik-tik-tik-tik-tik', het lampje van de olie knippert mee, de man is al wat dichter, 'tik-tik-tik-tik-tik-tik-tik', verdorie nu is hij toch wel al aan de achterkant van de auto zeker, 'tik-tik-tik-tik-tik-tik-tik' en ja hoor, vrooooooooooooooemmmmmmmmmmmm...

Dat de twee uiteindelijk opgepakt worden door de Politie en naar het Commissariaat worden overgebracht is het minste van ons zorgen maar we hebben het er al wat moeilijker mee als hij ook nog eens in zijn eentje en zonder de minste problemen of tegenstand alle wetsdienaars in het Politiebureau ombrengt. Even later (niet zo heel veel want deze film is in no time afgelopen) zijn we toe aan de obligate achtervolgingsscène, die waarin Jim en Grace op een kaarsrecht stuk asfaltweg in een desolaat landschap op de hielen worden gezeten door drie politiewagens met loeiende sirenes. En een helicopter, hou die vooral in gedachten want daar kom ik straks op terug. Tot er eentje zegt van tiens, er komt een Trans Am snel aangereden achter ons. Blijkt natuurlijk dat dit onze hitch-vriend is. Met drie snelle politie-auto's, bemand door een veelvoud aan bijzonder gemotiveerde, goed getrainde en opgeleide politiemensen wiens adrenaline rijkelijk vloeit want zopas werden een paar collega's vermoord (we vergeten nog te vermelden dat ze tot de tanden gewapend zijn) is het logisch dat de man in de Trans Am niet opgewassen is tegen hen. Maar... niet in The Hitcher. Hier komt de stoutste van de bende efkes naast hen rijden (ook naast de weg, en dan nog aan een onmogelijke snelheid) en even later : weg politieagenten (let bij deze scène ook even op de muziekkeuze). Hm... dan denk je van... als het zo gaat kan hij evengoed die helikopter uit de lucht schieten hé. Koud kunstje voor John Ryder natuurlijk. Resultaat : bloed op de voorruit van het ding en crash boem, weg helicopter !

The Hitcher

Let er ook even op hoe het in godsnaam mogelijk is dat er in een bepaalde scène plots een rode auto uit de lucht komt vallen (hierbij aansluitend : de auto die de crash veroorzaakt bij de Politie-achtervolging van daarnet ondanks het feit dat even daarvoor in de verste verten geen andere auto te bekennen was) en maak je op voor de finale die echt wel een giller is. Sophia Bush zegt verre van overtuigend noooooooooooo... wanneer de laatste Politieman de kogel krijgt en dan wordt het pas echt grappig. Sophia Bush stapt, bebloed en zo, heel erg pissed door alles wat haar is overkomen, op de 'Hitcher' toe, met in haar hand een heuse shotgun (zo'n ding waarmee je in iemand een gat schiet zo groot als een tennisbal). Ondanks het feit dat ze al die tijd al met een revolver had rondgewandeld waarvan ze de trekker maar niet kon overhalen, maar dank zij al wat hierboven geschreven staat is Sophia's manipulatie van het vuurwapen er één waar zelfs de best getrainde schietmonitor jaloers van zou zijn. En de afloop ...?  Juist.

 

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
19-01-2007 Plaats 4 $ 7.818.239
26-01-2007 Plaats 10 $ 3.632.975
Totale weekend omzet VS: $ 11.451.214

Synopsis

De film volgt de angstaanjagende autorit van Grace (Sophie Bush) en Jim (Zachary Knighton) nadat ze een lifter (Sean Bean) hebben opgepikt die een psychopatische moordenaar blijkt te zijn. Eerst slagen ze erin aan hem te ontsnappen maar de man blijft hen achtervolgen en slaagt er zelfs in zijn moorden in hun schoenen te schuiven. Hierdoor worden ze verplicht om ook te vluchten voor de politie. Hun enige hoop is zelf de lifter te vangen en zo hun onschuld te bewijzen.