The Gentlemen

Goed
The Gentlemen
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
Geweld
Grof taalgebruik
26/02/2020
2019
langspeelfilm
113 minuten
Komedie
Misdaad
Actie
Thriller
Speelfilm

Verdeler

Belga FilmsBelga Films

acteur/actrice (15)

Matthew McConaugheyMatthew McConaughey → Michael Pearson
Hugh GrantHugh Grant → Fletcher
Charlie Hunnam → Ray
Henry Golding → Dry Eye
Michelle Dockery → Rosalind Pearson
Jeremy Strong → Matthew
Eddie Marsan → Big Dave
Colin Farrell → Coach
Tom Wu → Lord George
Bugzy Malone → Ernie
Jason Wong → Phuc
Chidi Ajufo → Bunny
John Dagleish → Hammy
Jordan Long → Barman
Gershwyn Eustache Jr. → Roger

regisseur (1)

Guy Ritchie

producent (3)

Guy Ritchie
Ivan Atkinson
Bill Block

scenarist (1)

Guy Ritchie
The Gentlemen

De leest: ook een filmmaker keert er blijkbaar graag naar terug. Getuige het retourtje van Guy Ritchie naar het genre dat zich gemakkelijkheidshalve laat omschrijven als Tarantino light: coologende gangsterfilms met hippe dialogen, gestileerd geweld en een serpentineplot. Ritchie zette er zichzelf mee op de kaart met de culthits Lock, Stock & 2 Smoking Barrels, Snatch en Rock ’n Rolla. Tot hij in Hollywood kans kreeg om met de grote knikkers te gaan sjoelen. En dat leverde naast een paar succesvolle opdrachtfilms ook de megaflop King Arthur: Legend Of The Sword en het onderschatte The Man From U.N.C.L.E. op.

Maar kijk, na elf jaar Hollywoodploeteren vond Ritchie de tijd rijp om nog eens een Britse low-profile gangsterprent af te leveren waarop zijn DNA heel duidelijk zichtbaar was. En daar is - gezien de hoge entertainmentswaarde van The Gentlemen - weinig tot niets mis mee. Het verschil met het familievriendelijke Aladdin kan alvast nauwelijks groter zijn.

The Gentlemen

Hoofdheer van dienst is Matthew McConnaughey als Amerikaanse gangster die in Engeland een gigantisch wietimperium uitbouwde en daarbij netjes uit de klauwen van de wet weet te blijven. De zelfverklaarde misdaadkoning droomt van een rustige middeljonge en oude dag en wil zijn bedrijf van de hand doen voor 400 miljoen. Die transactie is het startschot van een heuse bendeoorlog, want er zijn genoeg partijen te vinden die een graantje willen meepikken van die deal of die de deal simpelweg willen saboteren.

Opvallend is dat Ritchie de bloeduitstortingen in The Gentlemen vooral suggereert: het meeste geweld wordt immers offscreen getoond. Net daardoor komt de komische ondertoon meer op het voorplan. Samen met een staccatovuur aan potentieel offensief taalgebruik, uiteraard. Voor een verhaal dat zich grotendeels ontspint als dialoog tussen twee personages en dat flashbacks mengt in de narratie, houdt Ritchie de plot opvallend duidelijk en rechtlijnig. En iedereen in de cast krijgt zijn kans om zijn typetje te laten resoneren.

The Gentlemen

Komen met het meest gein uit de hoek: Hugh Grant die als sleazy Cockney-privédetective met een verborgen agenda in een vlotte trek zijn romcomverleden van de baan duwt, en Colin Farrell die zich duchtig amuseert als bokspromotor die willens nillens het misdadige pad moet bewandelen. Grote cinema is dit niet, ongecompliceerd vertier des te meer. En net zo afgewogen fout als toegestaan is in deze politiek correcte tijden. Parbleu.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
24-01-2020 Plaats: 4 $ 10.651.884
31-01-2020 Plaats: 6 $ 5.608.398
07-02-2020 Plaats: 6 $ 4.215.490
21-08-2020 $ 88.041
Totale weekend omzet VS: $ 20.563.813

Synopsis

De Amerikaanse expat Mickey heeft in Londen een bijzonder winstgevend marihuana-imperium opgebouwd. Een imperium dat hij – volgens de laatste geruchten – van de hand wil doen, maar enkel aan de juiste koper. Kandidaten zijn er genoeg, al spelen ze het spel wel erg vuil... De Londense onderwereld ontploft in een kluwen van chantage, dubbel spel, samenzweringen en bloedvergieten.