Anyone But You

Matig
Anyone But You poster
2023
24/01/2024
langspeelfilm
103 minuten
komedie
romantiek

verdeler

Sony Pictures Releasing Sony Pictures Releasing

acteur/actrice (9)

Dermot Mulroney Dermot Mulroney
Rachel Griffiths Rachel Griffiths
Sydney Sweeney → Bea
Glen Powell → Ben
Alexandra Shipp
Ga Ta
Hadley Robinson
Michelle Hurd
Darren Barnet

regisseur (1)

Will Gluck

producent (3)

Joe Roth Joe Roth
Will Gluck
Jeff Kirschenbaum

director of photography (1)

Danny Ruhlmann

uitvoerend producent (9)

Sidney Kimmel Sidney Kimmel
Alyssa Altman
Jacqueline Moneta
Catherine Bishop
Natalie Sellers
Charlie Corwin
Mark O'Connor
Sydney Sweeney
Jonathan Davino

scenarist (2)

Ilana Wolpert
Will Gluck

beeldmonteur (1)

Tia Nolan

productieontwerper (1)

Steven Jones-Evans

kostuumontwerper (1)

Amelia Gebler
Anyone But You

Parelwitte tanden, een strakgespannen zespak, geforceerde ruzies, voorspelbare wiedergutmachungen, peperdure garderobes en huisraad die de decorstukken uit het oeuvre van Nancy Meyers tot aftands rommelmarktgerief degradeert … getverdekke, we zitten in een romcom. Een die een stuk van de mosterdzaden haalde bij William Shakespeares eindzestiende-eeuwse blijspel Much Ado About Nothing zelfs.

Er zitten naast alle schone schijn dus ook nogal wat misverstanden in deze Anyone But You. Als je aandachtig de oren spitst, hoor je af en toe ook wat knokend gerammel: da’s de Will die zich omdraait in zijn graf. Of je eigen staartbeentje dat het plots begeeft. Want ja, zo vervelend is deze losse adaptatie. Will Gluck – die nochtans het fijne Easy A op zijn cv heeft staan – vangt bitter weinig aan met het basisgegeven, krijgt geen schwung in het cupidoaanse knikkerspel, en laat het gros van de grappen plat op het achterwerk vallen als waren het gepekelde rozijnen op een gecomposteerd sjoelbakvlak. Edoch, Anyone But You vond vrij gemakkelijk zijn doelpubliek van tienermeisjes, verliefde koppels en ladiesnightsters, dus … enerzijds hoera voor de cinemabeleving … en anderzijds de mededeling dat andere meningen opvangbaar zijn in wandelgangen waar meningen over film zich nogal eens durven te manifesteren. Wat goed is, want als iedereen deze film ondermaatser dan ondermaats zou vinden zou de wereld even saai zijn als de film zelf.

Anyone But You

De Benedick en Beatrice van dienst krijgen in deze update de namen Ben en Bea mee: nauw naamnoemerig aanleunen doet Gluck dus wel. Hij (Glen Powell) is een investeringsbankier, zij (Sydney Sweeney) een advocate in de dop. Ze lopen elkaar tegen het lijf in een koffiebar en belanden al meteen in elkaars armen op de lattenbodem. Hij is wat uit zijn hum als zij ’s morgens zijn huis verlaat zonder een proper afscheid, en zij is nog meer uit die van haar als ze achteraf stiekem hoort dat hij haar als een dom wicht omschrijft. Zes maanden later ontmoeten ze elkaar opnieuw als Bea’s zus Halle op het punt staat te trouwen met de zus van Bens beste vriend. Waarop de twee onvermijdelijk opnieuw in elkaars vaarwater terechtkomen voor en tijdens het huwelijksfeest in een met zon overgoten stukje Australië. Alle misverstanden, achterklap en valse roddels ten spijt … op het eind is alles koek, ei en dikke mik tussen Ben en Bea. Wie had dat ooit durven denken?

Anyone But You

Gluck maakt het de tegenstanders van zijn prent te gemakkelijk om er schamper over te doen. Welhaast alles is voorgeprogrammeerd, en zelfs met een uitschuifbare verrekijkerperiscoop zal je geen jota echtheid of spontaneïteit bespeuren. De rom is banaal, de com flauw. Als je je toevlucht moet zoeken tot een hemeltergend schotsscheve scène met een spin in een broek … geen wonder dat ik ween, zou Paul Severs zingen.

Nog een geluk dat de castingverantwoordelijke de meest stoïcijns kijkende koala van de wereld wist te strikken voor een cameo die exact het gevoel oproept dat je als cynische kijker ook hebt: laat me met rust en wat wil je nu eigenlijk van mij in een en dezelfde oogopslag kunnen meegeven: topbeest. Voor de rest is Anyone But You over de gehele lijn vooral Nothing Ado in plaats van Much Ado. Toedeloe.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
22-12-2023 Plaats 4 $ 6.000.000
29-12-2023 Plaats 5 $ 8.751.971
05-01-2024 Plaats 5 $ 9.751.317
12-01-2024 Plaats 4 $ 7.124.539
19-01-2024 Plaats 5 $ 5.402.784
26-01-2024 Plaats 5 $ 4.625.093
02-02-2024 Plaats 7 $ 3.451.520
09-02-2024 Plaats 7 $ 2.651.567
16-02-2024 Plaats 8 $ 2.409.850


Synopsis

Bea en Ben lijken het perfecte stel, maar na een geweldige eerste date gebeurt er iets waardoor hun vurige aantrekkingskracht afkoelt tot het vriespunt – totdat ze onverwachts met elkaar worden opgezadeld op een bruiloft in Australië. En wat doen twee volwassen mensen dan? Net doen alsof ze een stel zijn natuurlijk.