About Time (Blu Ray)

Goed
About Time (Blu Ray)
2013
05/02/2014
Blu-ray
123 minuten
romantiek
2.40

acteur/actrice (15)

Rachel McAdams Rachel McAdams → Mary
Tom Hollander Tom Hollander → Harry
Bill Nighy Bill Nighy → vader
Lindsay Duncan Lindsay Duncan → moeder
Margot Robbie Margot Robbie → Charlotte
Domhall Gleeson → Tim Lake
Lydia Wilson → Kit Kat
Richard Cordery → nonkel D
Joshua McGuire → Rory
Will Merrick → Jay
Vanessa Kirby
Tom Hughes
Chemmie Dogdale
Harry Hadden-Paton
Mitchell Mullen

regisseur (1)

Richard Curtis

producent (3)

Tim Bevan Tim Bevan
Eric Fellner Eric Fellner
Nicky Kentish Barnes
About Time

De award voor de liefste en meest vertederende (zij het niet meteen de meest geloofwaardige) romance die vorig jaar in de bioscopen te zien was, mag wat ons betreft naar Richard Curtis’ “About Time” gaan. Curtis bewees met zijn scenario’s voor “Four Weddings And A Funeral”, “Notting Hill” en het door hem zelf geregisseerde “Love Actually” al te weten waar de “oegh” en “aagh”-klepel hangt, en met “About Time” laat hij de romantische klokken nog eens luiden. Zij het met duidelijke echo’s naar “Back To The Future” en “Groundhog Day .

Centraal staat Tim Lake (Domhnall ‘zoon van Brendan’ Gleeson) die op zijn eenentwintigste verjaardag doodgemoedereerd van zijn vader (Bill Nighy) te horen krijgt dat de mannen in hun familie in staat zijn om door de tijd te reizen. Weliswaar binnen de contouren van hun eigen leven: ze kunnen bijvoorbeeld niet het oeuvre van Leni Riefenstahl met haar grootste fan gaan bediscussiëren. Wat handig is natuurlijk: je kan je foutjes en blunders rechtzetten, mooie momenten meerdere malen beleven en de liefde van je leven voor altijd aan je binden. Tim gelooft aanvankelijk niet veel van de bewering van zijn pa, maar een eerste test waarin hij in staat is om een desastreus nieuwjaarsfeestje minder desastreus over te doen bewijst dat vaderlief hem niet met een kluitje in het riet stuurde.

About Time

Tim is met andere woorden extra goed gewapend als hij van Cornwall naar Londen verhuist om er een carrière als advocaat uit te bouwen. Uiteraard ontmoet hij er ook de liefde van zijn leven. Het klikt tussen hem en de Amerikaanse Mary (Rachel McAdams) vanaf hun eerste ontmoeting in een pikdonker restaurant, en een mooie romance ligt in het verschiet. Tot wanneer Tim een keer teveel terugkeert in de tijd, en hij mag herbeginnen. Mary opnieuw veroveren blijkt echter niet zo eenvoudig. Toch lukt het, en Tim en Mary blijken inderdaad voor elkaar gemaakt. Er komt een huwelijk, kinderen en een levenslange genegenheid voor elkaar. Wat bij Tim de vraag doet rijzen of zijn leven niet beter af is als hij elke dag gewoon een keer beleeft, en of hij zijn geluk niet zelf ondermijnt door in te grijpen op momenten waar gewone stervelingen – Mary inclusief – dat niet kunnen.

Dat Richard Curtis (die voor zijn romantische periode op hoge ogen gooide als scenarist van tv-series als “Blackadder” en “Mr. Bean”) oog en oor heeft voor fijne humor en menselijke relaties blijkt hier eens te meer: de scène waarin de buikvlinders tussen Tim en Mary steeds heviger gaan fladderen op de tonen van een busker die in een Londens metrostation “How Long Will I Love You” van The Waterboys zingt krijgt iedereen aan het smelten. Of zou dat toch moeten doen.

About Time

De tijdreisgimmick daarentegen is een ander paar mouwen. Eigenlijk heeft “About Time” die gimmick niet nodig, daar de prent welhaast al zijn charme haalt uit de gedreven en fijne vertolkingen van Gleeson en McAdams. Bovendien zondigt Curtis tegen zijn eigen regels: het tussen de soep en de patatten gereis in de tijd (ergens in een kast gaan staan en je vuisten ballen volstaat voor een trip naar het verleden) vraagt een 'suspension of disbelief' die haaks staat op het realisme van de romance tussen de beide protagonisten. Na verloop van tijd eisen de plot- en logicagaten iets teveel aandacht op. Een slordigheid waardoor “About Time” niet voor het volle pond blijft nazinderen, maar gelukkig niet verhindert dat deze tedere en lieve prent twee uur lang blijft bekoren.

Jammer dat we hier bij Filmfreak geen tijdreisgenen hebben trouwens … elke dag tien films kunnen verorberen en nog tijd over hebben voor de andere dingen des levens – een mens zou voor minder even heen en weer wippen door tijd en ruimte. Voor de extra’s moet je niet aan tijdreizen doen: gewoon na de visie van “About Time” zo’n drie kwartier voorzien volstaat. Tenzij je ook naar de commentaartrack wil luisteren en zo alles over het productieproces te weten wil komen. Een paar aspecten daarvan komen eveneens in aparte featurettes aan bod. Sommige extra’s (de bloopers, de verwijderde scènes) zijn van een Richard Curtis-intro voorzien, toch een bewijs dat het aanvullend materiaal niet zomaar op het schijfje is gekwakt. Wie fan is van de muziek uit “About Time” komt eveneens aan zijn of haar trekken met de videoclip van Ellie Gouldings versie van “How Long Will I Love You” en met die van Ben Folds’ “The Luckiest”. Dat laatste nummer dat op de soundtrack een prominente plaats inneemt, was trouwens al te horen op Folds’ cd 'Rockin” The Suburbs' uit 2001.

Alex De Rouck


Extra's

  • Commentaartrack met Richard Curtis, Domhnall Gleeson, Bill Nighy, Vanessa Kirby, Lydia Wilson en Tom Hollander
  • Vier verwijderde scènes met intro van Richard Curtis (15’33”)
  • Bloopers (3’16”)
  • About Tim & Time Travel (5’13”)
  • The Look, Style & Locations (8’13”)
  • The World Of Richard Curtis (3’55”)
  • “The Luckiest” Video (2’18”)
  • Ellie Goulding: How Long Will I Love You (2’51”)