Winnaars van MOOOV Filmfestival 2017

Winnaars van MOOOV Filmfestival 2017
01/05/2017

Centaur van regisseur Aktan Abdykalykov heeft op het MOOOV Filmfestival de CANVAS Award voor Beste Film gewonnen. Dat heeft de internationale jury bekendgemaakt op de slotavond in Turnhout. Hotel Salvation van Shubhashish Bhutiani ontving de Behind The Scenes Award, een prijs die uitgereikt wordt door een jury samengesteld uit gedetineerden van de gevangenis van Merksplas. De prijs van de jongerenjury ging naar La Caja Vacia van Claudia Sainte-Luce en onder de internationale kortfilms was de winnaar The Girl Who Danced With The Devil van João Paulo Miranda Maria.  Op 2 mei zal De Standaard Publieksprijs ook nog bekendgemaakt worden.
 

In de internationale jury van de officiële competitie zetelden June Juno, Hanna Attalah, Karen Vazquez Guadarrama en Simon Vrebos van CANVAS. De jury van de kortfilms bestond uit Sachli Gholamalizad, Eugenia Ramirez Miori, Ziya Demirel en Omar Ba. 

OVERZICHT EN MOTIVATIE WINNAARS

DE CANVAS AWARD VOOR BESTE FILM
Centaur van Aktan Abdykalykov

Motivatie - De winnaar van de CANVAS award gaat naar een poetisch portret over traditie en idenditeit. Door de aanpak overstijgt dit het lokale naar iets waar vandaag velen mee worstelen. De eervolle vermelding gaat naar The Wound van John Trengove. 

BEHIND THE SCENES AWARD
Hotel Salvation van Shubhashish Bhutiani

Motivatie - De Behind The Scenes jury in de gevangenis van Merksplas koos voor een warme film die een groot publiek aanspreekt. Hotel Salvation speelt met oude en nieuwe familiewaarden, met samenzijn en ook subtiel met romantiek. Individualisme bestaat niet in deze film. Het verhaal spreekt aan, maar vooral de soundtrack valt op. Hij laat je kalm en vredig achter.

PRIJS VAN DE JONGERENJURY
La Caja Vacia van Claudia Sainte-Luce
Motiviatie - Wij hebben gekozen voor La Caja Vacia omdat het gevoelige thema van dementie en sterven zowel filmtechnisch als visueel sterk in beeld wordt gebracht. We konden ons inleven in dit actuele verhaal over de waarde van herinneringen en familie. Bewonderenswaardig is dat de regisseuse zelf de hoofdrol speelde in dit persoonlijk narratief. De eervolle vermelding gaat naar Centaur omwille van de esthetische beelden en persoonlijke kijk op de strijd tussen traditie en vernieuwing.

KIRIPI-AWARD VOOR BESTE KORTFILM

The Girl That Danced With The Devil van João Paulo Miranda Maria
Motiviatie - We hebben gekozen voor een film die realiteit en absurditeit op een overwachtse maar indrukwekkende manier combineert. Niet alleen wordt het thema origineel benadert maar is de cinematografie uitdagend en zetten de acteurs een gedurfde vertolking neer. De film werpt een kristische blik op geloof in de Braziliaanse maatschappij maar tegelijkertijd ook op onszelf. Eervolle vermelding gaat naar Battalian to my Beat van Eimi Imanishi. 

DE BRUGSE VRIENDENJURY
The Wound van John Trengove 

Motivatie - Ondanks dat alle 8 de competitiefilms pareltjes waren, hebben we toch een winnaar kunnen aanduiden. Dit sterk debuut van Trengove heeft bij ons allen een diepe indruk nagelaten. The Wound wordt onze winnaar, al willen we graag ook een eervolle vermelding geven aan Apprentice van regisseur B. Junfeng. 

MOOOV OEUVRE AWARD - ALAIN GOMIS 
De allereerste MOOOV Oeuvre Award werd op 28 april uitgereikt aan de Frans-Senegalese regisseur van Félicité: Alain Gomis.