Home van Fien Troch wint Beste Regie op Venetië

Home van Fien Troch wint Beste Regie op Venetië
12/09/2016

Home', de jongste film van de Belgische regisseur Fien Troch, heeft Beste Regie van de Orizzonti-Jury gewonnen op het Internationaal Filmfestival van Venetië. De film ging in wereldpremière in Venetië op 3 september en zal aanstaande dinsdag vertoond worden op het Toronto Filmfestival in de 'Platform' competitie. 'Home', die verdeeld wordt door Cinéart, komt begin volgend jaar uit in de Belgische zalen. Hij opent de internationale competitie van Film Fest Gent op 16 oktober in aanwezigheid van de cast & crew. 

Toen we het nieuws vernamen van de selectie was het al feest maar nu is het hek helemaal van de dam. zo klonk Fien Troch in een eerste reactie. Je werkt jaren aan een project en dan is zo'n prijs een zeer welkome garantie dat je film een mooi leven tegemoet gaat.

De Jury bestond dit jaar uit Frans regisseur Robert Guédiguian, Amerikaans filmhistoricus en -criticus Jim Hoberman, de Egyptische actrice Nelly Karim, de Italiaanse actrice Valentina Lodovini, de Koreaanse actrice en regisseuse Moon So-ri, Spaans filmcriticus en professor José Maria (Chema) Prado en de Indiase regisseur Chaitanya Tamhane.

'Home' werd in Venetië enthousiast onthaald door zowel publiek, pers als professionals. Zo schreef het Internationale vakblad Screen International: Troch benadert dit complex materiaal zelfzeker en slaagt er in om overtuigende vertolkingen uit de volledige cast te halen. 

'Home' vertelt het verhaal van een groep tieners en de volwassenen die hen omringen. Beiden hebben het moeilijk om met elkaar te communiceren en elkaars leefwereld te begrijpen. In deze omgeving van twee worstelende generaties arriveert de 17-jarige Kevin. Hij kan goed opschieten met zijn neef Sammy en leert zo binnen diens vriendengroep John kennen. Op een avond slaat het noodlot toe waardoor vragen van verraad, vertrouwen en loyaliteit meer dan ooit hun leven dirigeren.

De hoofdrollen worden gespeeld door Sebastian Van Dun, Mistral Guidotti, Loïc Batog en Lena Suijkerbuijk. Daarnaast zien een heuse Vlaamse sterrencast om deze acteurs bij te staan o.a. Karlijn Sileghem, Robbie Cleiren, Els Deceukelier, Kevin Janssens, Jeroen Perceval, Koen Mortier, Tom Audenaert, Natali Broods, Jan Hammenecker, Els Dottermans en Katelijne Verbeke. De sound designer was Michel Schöpping, terwijl Frank van den Eede instond voor de fotografie. Fien Troch schreef het scenario samen met Nico Leunen, die ook de montage voor zijn rekening nam. Voor de muziek tekende de bekende Amerikaanse muzikant Johnny Jewel. 

'Home' is een productie van Antonino Lombardo voor Prime Time, in coproductie met Versus Production. De film kon rekenen op de steun van het VAF/ Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz, Casa Kafka Pictures empowered by Belfius, de Belgische Tax Shelter en het Centre du Cinema et de l'Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles. De internationale verkoop is in handen van Doc & Film International.