Cold War van Paweł Pawlikowski en High Life van Claire Denis winnaars van het 45e Film Fest Gent

Cold War van Paweł Pawlikowski en High Life van Claire Denis winnaars van het 45e Film Fest Gent
21/10/2018

Cold War van Oscarwinnaar Paweł Pawlikowski (Ida en The Summer of Love) is tijdens de slotavond van Film Fest Gent bekroond met de Grand Prix voor Beste Film. De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek ging naar het ruimtedrama, High Life van Claire Denis. Verder won Après le silence van Sonam Larcin de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm en werd Dark Chamber van Ottó Bánovits gelauwerd als Beste Europese Kortfilm. 

De internationale jury bestond uit kunstschilder en voorzitter van de jury Michaël Borremans, actrice Mireille Perrier, muzikanten Stephen & David Dewaele en regisseurs Hope Dickson Leach, Alexandre O. Philippe, João Pedro Rodrigues en Nele Wohlatz. 

Met de Grand Prix voor Beste Film kaapt Cold War de hoofdprijs van het festival weg, goed voor een distributiepremie van € 20.000 ter ondersteuning van de Belgische release van de film, die op 31 oktober door Cinéart uitgebracht wordt, en een mediacampagne van € 27.500, waarvan € 10.000 in De Morgen.

Cold War van Paweł Pawlikowski speelt zich af tijdens de Koude Oorlog in de jaren '50 in Polen, Berlijn, Joegoslavië en Paris. Een gepassioneerd liefdesverhaal tussen twee mensen met verschillende achtergronden en temperamenten, die niet met elkaar maar ook niet zonder elkaar kunnen. Een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd.

We geven de Grand Prix voor de Beste Film aan een onberispelijk stukje cinema dat ons verrukte en ontroerde. Daarnaast willen we ook de verbazingwekkende uitvoering van de hoofdrolspeelster eren en kozen we daarom voor 'Cold War' van Paweł Pawlikowski. aldus de internationale jury.

High Life van de grande dame van de Franse cinema Claire Denis met o.a. Robert Pattinson en Juliette Binoche, won de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek. De muziekscore van de film werd gemaakt door de Britse muzikant van de indiegroep Tindersticks, Stuart A. Staples. Aan de Georges Delerue Prijs is naast een distributiepremie van € 10.000 ook een mediacampagne van € 12.500, waarvan € 5.000 in De Morgen, verbonden. De jury loofde de muziek en het geluid van de film dat integraal deel uitmaakt van het verhaal en visie van de filmmaker. De film komt op 20 maart 2019 uit in de Belgische zalen. 

De prijs voor Beste Europese Kortfilm t.w.v. €3.000 ging naar Dark Chamber van Ottó Bánovits omwille van de inventieve en beknopte aanpak, die een licht werpt op een voortdurende tragedie.

Binnen de kortfilmcompetities kende de Belgische kortfilmjury de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm twv € 5.000 toe aan Après le silence van Sonam Larcin. Bij het ontvluchten van zijn land moest David de man van wie hij houdt, achterlaten. Hij denkt aan hem, aan hun leven daar, aan het verschil dat ze probeerden te verbergen. We vonden het een onroerende film met een belangrijk thema, broodnodig in dit huidig politiek klimaat. De cinematografische keuzes om dicht bij het onderwerp te blijven maakte het ook een heel intimistische film, aldus de kortfilmjury bestaande uit regisseurs Anthony Nti, Gilles Coulier, Elke Vanoost, artistiek directeur van Cinema Galeries Frédéric Cornet en journalisten Niels Putman en Elli Mastorou 

Eerder deze week raakte al bekend dat de kortfilm Provence van Kato De Boeck de ACE Image Factory + The Fridge Publieksprijs won. Gisteren reikte de vijfkoppige jongerenjury ook al de Explore Award uit