Anthony Quinn

Anthony Rudolfo Oxaca Quinn
Anthony Quinn

°

21-04-1915
Chichuahua
Mexico

+

03-06-2001
winnaar
winnaar
2 keer een Oscar gewonnen
genomineerd Oscars ® 1958
1 keer genomineerd voor een Oscar

Zijn moeder was Mexicaanse, zijn vader een Ierse fruitplukker die later rekwisiteur werd bij de dierentuin van de firma Selig.

Anthony Quinn kwam in de filmwereld terecht in 1936. Hij trouwde het jaar daarop met de geadopteerde dochter van Cecil B. DeMille wat geen voordeel voor zijn filmcarrière opleverde : zijn schoonvader deed weinig of geen moeite om Quinns carrière een boost te geven en de acteur kreeg in de jaren ’40 alleen kleine rollen. Wat niet betekende dat ze niet de moeite waren : die als Crazy Horse in They Died with Their Boots on bij voorbeeld. Of die van het Mexicaanse lynch-slachtoffer in The Ox-Bow Incident. Het was dus gewoon een kwestie van tijd voor hij zijn eerst grote, belangrijke rol zou spelen. Daar hielp zijn succes in het Broadway-toneelstuk A Streetcar Named Desire van Stanley Kowalski nog bij.

Eén van zijn beste acteerprestaties realiseerde hij in Italië. Daar speelde hij in Federico Fellini’s La Strada de rol van Zampano, een belangrijk man in de circuswereld.

Quinn overweeg even om de overstap te maken naar regie maar zijn poging in 1958 toen hij Buccaneer maakte werd een gigantische flop.

Toen hij terugkeerde naar Amerika was hij één van de beroemdste acteurs van de jaren ’60, de periode waarin zijn carrière haar hoogtepunt bereikte met films als Requiem for a Heavyweight en Zorba the Greek. Alhoewel niet alle rollen bij iedereen voor sympathie zorgden en zijn carrière niet altijd ten goede kwam. Zoals zijn ruwe en keet schoppend personage in de Zorba-film bijvoorbeeld.

In Flap was hij te zien als een dronken maar dappere indiaan. Anthony Quinn speelde mee in meer dan 100 langspeelfilms.

Begin de jaren ’70 was hij te zien in de televisieserie The Man and the City.

In 1972 werd zijn autobiografie uitgebracht onder de titel The Original Sin.

In de jaren ’80 was Quinn niet zo actief op vlak van films maar hierna was hij te zien in karakterrollen als in Jungle Fever van Spike Lee bijvoorbeeld.

In 1987 kreeg hij de Cecil B. DeMille Award voor zijn volledige carrière.

Een aantal van zijn kinderen werd ook acteur of actrice : Valentina, Francesco en Danielle Quinn. Eind de jaren ’70 was hij nog eens vader geworden, zij het van een buitenechtelijk kind.

Oscars ® 1958 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Wild Is the Wind
Oscars ® 1957 Gewonnen Beste acteur in een bijrol Lust for Life
Oscars ® 1953 Gewonnen Beste acteur in een bijrol Viva Zapata !

Beelden prijsuitreiking(en)

Video 1 : 1957 - Anthony Quinn wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste acteur in een bijrol voor Lust for Life.
Video 2 : 1953 - Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Beste acteur in een bijrol voor Viva Zapata ! Anthony Quinn zelf was afwezig...

Quotes - citaten

"In Europe an actor is an artist.  In Hollywood, if he isn't working, he's a bum".