Spotlight

Zeer goed
Spotlight
03/02/2016
2015
langspeelfilm
128 minuten
drama

verdeler

Entertainment One Entertainment One

acteur/actrice (10)

Michael Keaton Michael Keaton →  Walter 'Robby' Robinson
Liev Schreiber Liev Schreiber →  Marty Baron
Stanley Tucci Stanley Tucci →  Mitchell Garabedian
Mark Ruffalo →  Michael Rezendes
Rachel McAdams →  Sacha Pfeiffer
John Slattery →  Ben Bradlee Jr.
Brian d'Arcy James →  Matty Carroll
Billy Crudup →  Eric MacLeish
Jamey Sheridan →  Jim Sullivan
Len Cariou →  Kardinaal Law

regisseur (1)

Tom McCarthy
Spotlight

Elke carrière kent op zijn minst een schandvlek. Regisseur (én acteur) Tom McCarthy heeft die inmiddels gehad met de Adam Sandler-uitschuiver “The Cobbler”, die bij ons vorig jaar te zien was op het BIFFF en nadien rechtstreeks op dvd/blu-ray/streaming werd uitgebracht. McCarthy is inmiddels gelukkig terug overgestapt naar relevante cinema met ballen. Een oversteek met zevenmijlslaarzen zelfs: zijn “Spotlight” is immers zo sterk en fascinerend dat hij eerdere parels als “The Visitor” en “Win-Win” overklast. De aanwezigheid van “Spotlight” op menige nominatielijst is niet toevallig.

“Spotlight” breekt een lans voor onderzoeksjournalistiek en reconstrueert hoe een team reporters van The Boston Globe anno 2001 wereldkundig maakte hoe heel wat katholieke priesters uit Boston systematisch kinderen seksueel misbruikten. En hoe dat oogluikend werd toegestaan door de lokale kardinaal en stilzwijgend werd getolereerd door notabelen die de machtige kerk niet tegen de schenen wilden schoppen. Uiteindelijk bleek – zoals we allemaal weten – het schandaal in Boston nog maar het topje van de calvarieberg.

Spotlight

De zaak gaat aan het rollen met de komst van de nieuwe hoofdredacteur Marty Baron. Die wil weten waarom The Boston Globe een aantal jaar eerder bijna niets deed met het nieuws dat een priester uit Boston kinderen seksueel misbruikte. Een nieuws dat door de advocaat van een paar slachtoffers wereldkundig was gemaakt, inclusief bewijsmateriaal dat de katholieke kerk weet had van de feiten maar niets deed om de priester te stoppen. Een overplaatsing verlegde het probleem enkel maar. Baron vraagt aan het team onderzoeksjournalisten van The Boston Globe om de zaak uit te spitten. Na een sputterende start komt een wel heel pijnlijke waarheid naar boven: uiteindelijk zal blijken dat ruim tweehonderd priesters kinderen misbruikten, vaak in hun functie als vertrouwenspersoon.

McCarthy excelleert als regisseur: in afwisselend sobere en jachtige scènes ontvouwt hij de plot als een volleerd meester. Het warme water vindt hij geenszins uit, en dat hoeft ook niet. Vibreren en swingen doet “Spotlight” toch: Alan J. Pakula en Sidney Lumet kijken ongetwijfeld met de nodige eerbied van tussen de rijstpapwolken toe. Daarnaast toont McCarthy zich eens te meer een geweldig acteursregisseur. Mocht er een Oscar bestaan voor beste ensemble acting, dan mocht iedereen hier het podium op: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, John Slattery, Stanley Tucci, Brian D’Arcy James en Liev Schreiber op kop. Met vaak subtiele lichaamstaal zetten ze op een bewonderenswaardige manier fascinerende personages neer. Het gevolg: twee uur schitterende cinema. En heel realistische ook: bijna alles werd in locatie in Boston opgenomen, inclusief in de echte kantoren van The Boston Globe.

Spotlight

“Spotlight” is geen aanval op de katholieke kerk, al kan je de film uiteraard wel in die optiek bekijken. In de eerste plaats is dit een boeiende en diepgravende film over journalistiek en de (positieve) macht van de media. Zoals “All The President’s Men” ook geen aanklacht was tegen politiek machtsmisbruik. Behalve het thema is er nog een brug tussen beide films: het personage van Ben Bradlee Jr. (vertolkt door John Slattery) is de zoon van Ben Bradlee. Zijn vader was hoofdredacteur op de Washington Post toen het Watergateschandaal er werd blootgelegd, en wordt in “ATPM” vertolkt door Jason Robards. Rep jezelf dus naar de cinema – wel voorzichtig zijn bij het oversteken en accelereren - voor deze loepzuivere viersterrenprent: na “The Big Short” opnieuw een bewijs dat de combinatie intelligente cinema en Hollywood zeker nog niet op noodrantsoen staat.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
20-11-2015 Plaats 8 $ 3.528.384
27-11-2015 Plaats 8 $ 4.408.252
04-12-2015 Plaats 8 $ 2.800.008
11-12-2015 Plaats 9 $ 2.508.853

Synopsis

Spotlight vertelt het waargebeurde verhaal over het verslag van The Boston Globe over diverse seksschandalen binnen de katholieke gemeenschap in Massachusetts in 2001. De onderzoeksafdeling ‘Spotlight’ van The Boston Globe wordt ingezet hier verslag van te doen, maar de zaak blijkt groter en ingewikkelder dan gedacht: tijdens de zoektocht naar de waarheid raken ze verwikkeld in een politiek spel waarin ze ontdekken dat niet alle betrokken partijen hetzelfde belang hebben. The Boston Globe ontving in 2003 de Pulitzerprijs voor deze journalistieke daad.

Genomineerd voor zes Oscars/Academy Awards :
- Best Picture
- Best Original Screenplay
- Best Actress in a Supporting Role (Rachel McAdams)
- Best Actor in a Supporting Role (Mark Ruffalo)
- Best Director
- Best Film Editing

Genomineerd voor drie Golden Globes :
- Best Motion Picture – Drama
- Best Director - Motion Picture (Tom McCarthy)
- Best Screenplay - Motion Picture (Tom McCarthy, Josh Singer)

Genomineerd voor drie BAFTA Awards :
- Best Supporting Actor (Mark Ruffalo)
- Best Original Screenplay (Tom McCarthy, Josh Singer)
- Best Film (Steve Golin, Blye Pagon Faust, Nicole Rocklin, Michael Sugar)