Spider-Man: No Way Home (Blu-ray)

Middelmatig
Spider-Man: No Way Home (Blu-ray)
2021
22/03/2022
Blu-ray
148 minuten
actie
fantasy
16:9
2.39:1

Blu-ray-/dvd-verdeler/streamingdienst (1)

Sony Pictures Home Entertainment

acteur/actrice (23)

Tom Holland Tom Holland → Peter Parker/Spider-Man
Benedict Cumberbatch Benedict Cumberbatch → Doctor Strange
Jon Favreau Jon Favreau → Happy Hogan
Jamie Foxx Jamie Foxx → Max Dillon/Electro
Willem Dafoe Willem Dafoe → Norman Osborn/Green Goblin
Alfred Molina Alfred Molina → dokter Otto Octavius/Doc Ock
Marisa Tomei Marisa Tomei → May Parker
Andrew Garfield Andrew Garfield → Peter Parker/Spider-man
Tobey Maguire Tobey Maguire → Peter Parker/Spider-man
Rhys Ifans Rhys Ifans → Dr. Curt Connors/de hagedis
Thomas Haden Church Thomas Haden Church → Flint Marko/zandman
Zendaya → MJ
Jacob Batalon → Ned Leads
Benedict Wong → Wong
Tony Revolori → Flash Thompson
Angourie Rice → Betty Brant
Arian Moayed → agent Cleary
Paula Newsome → MIT-assistent/vice-raadslid
Hannibal Buress → coach Wilson
Martin Starr → mijnheer Harrington
JB Smoove → mijnheer Dell
JK Simmons → J. Jonah Jameson
Charlie Cox → Matt Murdoch

regisseur (1)

Jon Watts

producent (2)

Kevin Feige Kevin Feige
Amy Pascal

director of photography (1)

Mauro Fiore

uitvoerend producent (6)

Louis D'Esposito Louis D'Esposito
Victoria Alonso Victoria Alonso
Avi Arad Avi Arad
JoaAnn Perritano
Rachel O'Connor
Matt Tolmach

scenarist (2)

Chris McKenna
Erik Sommers

beeldmonteur (2)

Jeffrey Ford
Leigh Folsom Boyd

productieontwerper (1)

Darren Gilford

kostuumontwerper (1)

Sanja Milkovic Hays

componist (1)

Michael Giacchino
Spider-Man : No Way Home

Noot vooraf: Spider-Man: No Way Home is niet verkrijgbaar met een Nederlandse inlay. Maar wel met bijvoorbeeld een Duitse of de originele Engelse. Los van deze taalwissel is de schijf een bonafide internationaal gelicensete uitgave, met alle reguliere extra’s. De hier besproken Duitse versie heeft ook Nederlandse ondertitels. De importschijf is weliswaar niet in alle gebruikelijke dvd-zaken te vinden. Enkel in degene die ook importtitels aanbieden dus. Uiteraard kan je de film ook vlot online op de kop tikken. En dat is vooral voor de Marvelminnende Blu-rayverzamelaar goed nieuws. Sony deed immers zijn uiterste best om deze crowdpleaser te voorzien van extra’s die wat meer inzicht scheppen in de ontstaansgeschiedenis van deze multiverseblockbuster die er dusver al enige in slaagde om pre-corona-opbrengsten bijeen te harken in (post)coronatijden. Op de teller: een wereldwijde bioscoopopbrengst van maar liefst 1,9 miljard. Wowzie.

Spider-Man: No Way Home - deel 27 uit het MCU - trekt zonder schroom de kaart van de alle stoppen los-fanservice met een dikke knipoog naar de animatiefilm Spider-Man: Into The Spider-verse van drie jaar eerder. Ook de vlees en bloed-Peter Parker duikt nu immers een multiversum binnen. Het is te zeggen: eigenlijk blijft hij gewoon waar hij is, het zijn anderen die hem komen opzoeken. Zozeer zelfs dat er personages en acteurs opduiken die eerder van de partij waren in Sam Raimi’s trilogie en Marc Webbs tweeluik. Toen Tobey Maguire en Andrew Garfield zich nog als Peter Parker lieten aanspreken dus. Verder teruggaan was precies geen optie, waardoor de fans van Nicholas Hammond wel wat in de kou blijven staan.

Spider-Man : No Way Home

Al zijn zij niet de enige, want kwalitatief is deze derde Spider-Man-film met Tom Holland eigenlijk een stap terug. Lees: de vorige twee waren geestiger. Het idee van multiversumkruisbestuiving is uiteraard geinig gevonden, maar het conceptueel denken blijkt beter dan de eigenlijke uitwerking. Veel heeft ook te maken met het spook van de anticipatie: bij de vorige twee Spider-Men hoefde je niets te verwachten, en je kreeg er potente comicgein voor in de plaats. Deze keer denk je op basis van de synopsis wel te weten wat je gaat te zien krijgen, en blijkt dat je veel minder krijgt. Ook omdat het allemaal nodeloos serieus is. Het onbekommerd plezier dat de Ant-Man-films kleurt was hier van harte welkom geweest.

Het duurt al vrij lang vooraleer No Way Home een vuist maakt. De eerste akte is een rommelig direct vervolg op Spider-Man: Far From Home waar aan het eind de dubbele identiteit van Peter Parker te grabbel werd gegooid. Waardoor Parker meteen langs alle kanten wordt belaagd en lastig gevallen, en zelfs een beurs aan het MIT misloopt. Waarop hij even gaat aankloppen bij dokter Strange met de vraag of hij er niet kan voor zorgen dat (bijna) niemand nog weet dat hij Spider-Man is. Zo gezegd, zo gezongen. Maar de spreuk van Strange blijkt alles behalve waterdicht te zijn waardoor Parker zich eensklaps omringd ziet met superschurken en bondgenoten uit andere dimensies. En die moeten dus wel allemaal terug geraken vanwaar ze zijn gekomen. En DeLoreans rijden er niet.

Spider-Man : No Way Home

De film vindt zijn eerste adem met de herintroductie van Doctor Strange: Benedict Cumberbatch vindt het duidelijk allemaal amusant - let op het moment dat hij bijna uitschuift op een sneeuwtapijt in zijn huis - al dan niet omdat zijn rol hier een opwarmer is voor de volgend jaar in de zalen verwachte 28e MCU-titel Doctor Strange In The Multiverse Of Madness. En daarna blijft het voor een tijdje entertainend. Tot blijkt dat het toch niet zo snor zit met de korrelatie tussen de verschillende gaststerren. En dat ietwat nodeloos de kaart wordt getrokken van de dood van een belangrijk nevenpersonage om wat gepimpte emotie in het geheel te krijgen.

Terwijl het script er eigenlijk om schreeuwt om als een grote popcornroetsjbaan te worden verfilmd. Maar dat gebeurt dus niet. Jammer, want het potentieel - en de cast - was zeker aanwezig om die roetsjbaan een paar mooie loopings te laten maken. Het zal dus voor een volgende keer zijn: is het niet bij Doctor Strange In The Multiverse Of Madness, dan misschien wel bij Thor: Love And Thunder of bij Black Panther: Wakanda Forever. Ja, ook in 2022 staat het orderboekje goed gevuld bij de Marvelmiljardairs. Genoeg kansen dus op redemptie na deze toch wel ietwat onscherpe halve tegenvaller. Al zijn er ongetwijfeld heel wat fanboys en/of -girls die dit allesbehalve een tegenvaller zullen vinden. Op naar het volgende Marvelmultiverse dan maar!

En zoals reeds gezegd bevat deze blauwe schijf veel extra’s. Korte featurettes die dieper ingaan op de stunts, de actie, de vertolkingen, de gastvertolkers, inside grapjes die in de film vervlochten zitten … je bent er een tijdje zoet mee, dus.

Alex De Rouck
Extra informatie

Extra’s:

 • Bloopers & Gag Reel (4’01”)
 • Action Choreography Across The Multiverse (6’25”)
 • A Spectacular Spider-Journey With Tom Holland (6’16”)
 • Realities Collide, Spiders Unite (8’09”)
 • Graduation Day (7’07”)
 • Enter Strange (5’04”)
 • Weaving Jon Watts’ Web (7’18”)
 • Alternate Reality Easter Eggs (4’41”)
 • A Multiverse Of Miscreants (6’38”)
 • A Meeting Of The Spiders – Heroes Panel (7’23”)
 • The Sinister Summit – Villains Panel (8’44”)
 • The Daily Bugle – Spider-Menace Strikes Again (1’15”)
 • The Daily Bugle – Web Of Lies (1’18”)
 • The Daily Bugle – Spider Sycophant (1’41”)
 • Stunt Scene Pre-Vis: Apartment Flight (1’46”)
 • Stunt Scene Pre-Vis: Shield Fight (1’49”)
 • Tom & Jacob Lie Detector (1’58”)
 • Tom’s Press Tour (1’03”)
 • Georgia Promo (1’15”)