School Ties

Middelmatig
School Ties
1992
06/05/1993
langspeelfilm
107 minuten
drama

acteur/actrice (15)

Matt Damon Matt Damon →  Charlie Dillon
Ben Affleck Ben Affleck →  Chesty Smith
Brendan Fraser Brendan Fraser →  David Greene
Chris O'Donnell Chris O'Donnell →  Chris Reece
Amy Locane Amy Locane →  Sally Wheeler
Cole Hauser Cole Hauser →  Jack Connors
Ed Lauter Ed Lauter →  Alan Greene
Andrew Lowery →  McGivern
Randall Batinkoff →  Rip Van Kelt
Zeljko Ivanek →  Cleary
Kevin Tighe →  Coach McDevitt
Peter Donat →  Rechter Dr. Bartram
Anthony Rapp
Michael Higgins
Peter McRobbie

regisseur (1)

Robert Mandel

producent (2)

Sherry Lansing
Stanley R. Jaffe

“School Ties” wordt op heel wat plaatsen te pas en te onpas vergeleken met het baanbrekende “Dead Poets Society” van een paar jaar geleden. Deze vergelijking is niet helemaal terecht, maar wel gedeeltelijk, vooral in het eerste halfuur van de prent, wanneer één van de personages een zelfmoordpoging onderneemt na het niet voldoen aan de hooggespannen verwachtingen.

“School Ties” speelt zich trouwens ook af in een kostschool, ergens in de jaren vijftig. Naam van het instituut is Sint Matthews, waar eer, traditie en aanverwanten hoog in het vaandel staan geschreven. Te hoog zelfs zoals blijkt wanneer egocentrisme en opportunisme onvermijdelijk komen bovendrijven.

David Green Brendan Fraser, de holbewoner uit “California Man”) komt als nieuwkomer het laatstejaars van Sint Matthews vervoegen. Reden van zijn komst is het footballteam van Sint Matthews dat dringend aan versterking toe is, en David kent precies de juiste trucjes om de bal op de juiste plaats te doen belanden.
David kan het direct goed vinden met zijn leeftijds- en klasgenoten, al heeft hij het wel moeilijk met de harde en hypocriete houding van een paar van de leraars. Een niet onbelangrijkevoetnoot is dat David van Joodse afkomst is, iets dat hij wijselijk voor zich houdt in het anti-Joodse milieu van Sint Matthews.

Wanneer één van zijn medestudenten op een cruciaal moment toch de afkomst van David te weten komt, is het uit met de vriendschap. David wordt buitenspel gezet, genegeerd en gepest door zijn vroegere makkers. De ware aard van de eens zo hechte groep komt boven doch de uiteindelijke afloop van het onvermijdelijke drama is zowel verrassend als schokkend...

“School Ties” is een dringend jongerenportret dat op twee vlakken scoort : het heeft allemaal een diepere inhoud zonder prekerig te worden, en de ontspanningsfactor is ruimschoots aangewend zonder in een déjà vu patroon te vervallen. Extra pluspunt zijn de uitstekende vertolkingen van de jonge cast die leven blazen in het geïnspireerd scenario. Een klein bewaarpunt is het nadrukkelijk “Dead Poets Society” gevingerwijs uit het eerste dat - hoe dramatisch intens bedoel ook - er nogal met de haren bijgesleurd is en een halfslachtige indruk nalaat. Dit mankement is echter geen reden om de veel uitgebreidere, geslaagde zijde van “School Ties” ongezien en onbemind af te wimpelen.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
18-09-1992 Plaats 5 $ 3.020.071
25-09-1992 Plaats 6 $ 2.665.820
02-10-1992 Plaats 10 $ 1.718.836


Synopsis

David Green stamt uit een bescheiden gezin uit Pennsylvania. Op zijn zeventiende wordt hij opgenomen in het voetbalteam van één van de meest befaamde voorbereidingsscholen uit Nieuw-Engeland. Hij blinkt er uit door zijn sportieve en intellectuele kwaliteiten. Spoedig is hij één van de meest populaire figuren van deze elite-instelling. David mag hopen op een plaats aan de grootste universiteiten en een riante toekomst. Maar om aanvaard te worden door zijn medestudenten, vol antisemitische vooroordelen, en het hart van een meisje van goeden huize te veroveren, zwicht David voor de wet van de groep en verzwijgt zijn bescheiden oorsprong. Hij raakt verstrikt in zijn leugens, verloochent zijn verleden en zijn waarden. Tot de waarheid aan het licht komt.