Rumor Has It

Matig
Rumor Has It
18/01/2006
2005
langspeelfilm
97 minuten
komedie

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (6)

Jennifer Aniston Jennifer Aniston → Sarah Huttinger
Kevin Costner Kevin Costner → Beau Burroughs
Shirley Maclaine Shirley Maclaine → Katharine Richelieu
Mark Ruffalo Mark Ruffalo → Jeff Daly
Richard Jenkins Richard Jenkins → Earl Huttinger
Mena Suvari Mena Suvari → Annie Huttinger

regisseur (1)

Rob Reiner Rob Reiner

producent (2)

Paula Weinstein
Ben Cosgrove

director of photography (1)

Peter Deming

uitvoerend producent (7)

Steven Soderbergh Steven Soderbergh
Jennifer Fox
Michael Rachmil
Len Amato
Robert Kirby
Bruce Berman

beeldmonteur (1)

Robert Leighton

productieontwerper (1)

Tom Sanders

kostuumontwerper (1)

Kym Barrett

componist (1)

Mark Shaiman
Rumor Has It

Het kan verkeren, zei Bredero in de tijd dat de dieren nog konden praten. En die gezegende wijsheid staat nog steeds als een huis. Vraag het maar aan Rob Reiner. Ooit was de goedgeluimde man een succesvol acteur in de klassieke sitcom 'All In The Family', daarna een begenadigd regisseur van pareltjes als This Is Spinal Tap, The Princess Bride en Stand By Me. Met  When Harry Met Sally en A Few Good Men voegde hij zelfs heuse kaskrakers aan zijn palmares toe. Momenteel woont hij echter in het Hollywood-drijfzand, en het ziet er niet naar uit dat hij snel gaat verhuizen. Het abominabele Alex & Emma deed zelfs huisvrouwen met een voorliefde voor romantisch gesnotter krijsend de zaal uitspurten, en ook deze Rumor Has It is allesbehalve een hoogvlieger.

Rumor Has It

Het uitgangspunt is nochtans geinig. Sarah Huttinger (Jennifer Aniston) ontdekt op het huwelijksfeest van haar zus Annie dat de geschiedenis van The Graduate (zoals neergepend door James Webb en zoals verfilmd door Mike Nichols in 1967) gebaseerd is op ware feiten. Meer zelfs, dat het gebaseerd is op haar familie. Matriarch Katherine Richelieu (Shirley MacLaine) was eigenlijk Miss Robinson, en Sarahs moeder heeft vlak voor haar huwelijk een slippertje gehad met de minnaar van haar oma (in Mike Nichols' klassieker gestalte gegeven door Dustin Hoffman). Sarah is redelijk van slag door dit stukje detectivewerk en vreest dat ene Beau Burroughs (alias Benjamin Braddock in het boek en de film) best wel eens haar echte/biologische vader zou kunnen zijn. Sarah besluit haar relatie met de aimabele Jeff (Mark Ruffalo) op het spel te zetten en gaat op zoek naar Beau (Kevin Costner). Het duurt niet lang vooraleer er in de nieuwe Huttinger-generatie ook gecompliceerde romantiek in de lucht hangt.

Rumor Has It

De vele verwijzingen naar The Graduate zijn ongetwijfeld spek naar de bek van iedere zichzelf respecterende filmliefhebber. Helaas blijkt al snel dat die op zijn honger blijft zitten daar Rumor Has It Hollywood op zijn armst is. Het verhaal ontwikkelt zich traag, gaat elke vorm van confrontatie uit de weg en kabbelt braafjes verder naar een melige ontknoping. Enkel Shirley MacLaine doet echt haar best om wat animo in het geheel te brengen als Mrs. Robinson. Maar voor elke geslaagde go outside and play with your dick-boutade bevat de film helaas ook een flauwe grap die nog niet eens een mindere aflevering van 'Friends' zou hebben gehaald. Kortom, een potentieel geestig uitgangspunt gaat zo goed als volledig kopje onder in deze halfslachtige poging iets nieuws te doen in het uitgemolken genre van de romantische komedie. Scenarist Ted Griffin zou met deze film trouwens zijn regiedebuut maken, maar veelvuldige aanvaringen met egotripper Kevin Costner (die in deze film compleet verloren loopt) leidden naar zijn ontslag en de komst van Rob Reiner. Veel baten doet het allemaal niet, deze film is zo futloos en nietszeggend dat hij evengoed door Jan Verheyen kon zijn geregisseerd.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
23-12-2005 Plaats 10 $ 3.470.000
30-12-2005 Plaats 5 $ 9.364.661
06-01-2006 Plaats 9 $ 5.702.435