The Paper

Goed
The Paper
26/05/1994
1994
langspeelfilm
98 minuten
drama

acteur/actrice (15)

Glenn Close Glenn Close →  Alicia Clark
Marisa Tomei Marisa Tomei →  Martha Hackett
Michael Keaton Michael Keaton →  Henry Hackett
Randy Quaid Randy Quaid →  McDougal
Robert Duvall Robert Duvall →  Bernie White
Jason Robards Jason Robards →  Graham Keighley
Jason Alexander Jason Alexander →  Marion Sandusky
Catherine O'Hara Catherine O'Hara →  Susan
Clint Howard Clint Howard →  Ray Blaisch
Lynne Thigpen →  Janet
Spalding Gray →  Paul Bladden
Jack Kehoe →  Phil
Roma Maffia →  Carmen
Geoffrey Owens →  Lou
Amelia Campbell →  Robin

regisseur (1)

Ron Howard Ron Howard

producent (2)

Brian Grazer Brian Grazer
Frederick Zollo

Er zijn van die films waarbij u, ter plaatse trappelend voor de fotokast, aan uw meegekomen filmkompaan (of bij gebrek daaraan aan uzelf) vraagt : Zou dit nu wel goed zijn ?  Niet twijfelen als u bij de promovitrine van The Paper bent aangeland, want dit is meer dan goed en smeekt er bijna om om bekeken te worden.

Regisseur Ron Howard zal misschien wel nooit een echt meesterwerk afleveren, doch zijn filmpjes zoals Parenthood en Backdraft  zijn wel stuk voor stuk knap gemaakt, en zelfs bij een mindere Howard (Far and Away) is er weinig reden tot grote ergernis.

The Paper, Howards 13e film als regisseur, is een van zijn betere, zoniet zijn beste.  De redacte van de New Yorkse krant The Sun is het strijdtoneel waarop gedurende 24 hectische uren gefocust wordt. 

Howard kneedt de ingrediënten (de rush tegen de deadline, collegiale afgunst, familiale interventies op het verkeerde moment, journalistieke integriteit, defecte frisdrankautomaten,...) tot een krachtig geheel dat ontaardt in een draaikolk van sterk getekende menselijke emoties.  Kortom, The Paper is een prima film met een schitterende cast (Michael Keaton, Robert Duvall, Marisa Tomei, Glenn Close), flitsende regie en, niettegenstaande de lichtjes hellende voorspelbaarheidsgraad, pittig behandeld scenario.

En, beste lezer, let ook eventjes op de naam van een der scenaristen.  David Koepp, want die zal zo stilaan een vette bankrekening hebben na bijdragen aan Death Becomes Her, Jurassic Park, Carlito's Way en het komende superheldenspektakel The Shadow.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
25-03-1994 Plaats 3 $ 7.005.640
01-04-1994 Plaats 3 $ 5.604.720
08-04-1994 Plaats 3 $ 4.541.575
15-04-1994 Plaats 3 $ 3.335.355
22-04-1994 Plaats 3 $ 2.362.545
29-04-1994 Plaats 8 $ 1.517.775
06-05-1994 Plaats 10 $ 1.119.460

Synopsis

9 uur. Een gewone werkdag begint in de kantoren van het Newyorkse boulevardblad 'The Sun'. Journalist Henry Heckett komt de redactiezaal binnen als een zombie. Twee uur eerder had hij nog maar eens ruzie over zijn toekomst met zijn vrouw Martha. Hij heeft haar moeten beloven dat hij zou uitkijken naar een beter betaalde baan, in een meer respectabele krant dan 'The Sun'.

De zaak lijkt geregeld, al heeft de journalist er moeite mee om de wat verouderde, wanordelijke en overbevolkte lokalen van 'The Sun' te verlaten. Henry beseft dat zijn huwelijk op het spel staat, maar andere, dringendere problemen eisen zijn aandacht op : zijn directrice Alicia keldert al zijn initiatieven, de gezondheidsproblemen van zijn hoofdredacteur, Bernie White, blijken ernstiger dan gedacht, etc...
Bovendien zijn de vorige dag twee bankiers vermoord in een met racistische slogans bedekte wagen. Twee jonge zwarten, die toevallig voorbijkwamen zijn opgepakt en van moord beschuldigd. Henry vermoedt dat het hier om een complot gaat, maar het ontbreekt hem aan bewijzen. En Alicia heeft besloten om de officiële versie van de feiten over te nemen. Er rest Henry nog maar enkele uren om zijn gelijk aan te tonen en het knapste stuk uit zijn carrière af te leveren. Maar om middernacht gaan de persen onherroepelijk aan het draaien...

Geschreven door David en Stephen Koepp.