Mortal Thoughts

Goed
Mortal Thoughts
1991
14/11/1991
langspeelfilm
thriller

acteur/actrice (5)

Harvey Keitel Harvey Keitel →  John Woods
Demi Moore Demi Moore →  Cynthia Kellogg
Bruce Willis Bruce Willis →  James Urbanski
Glenne Headly Glenne Headly →  Joyce Urbanski
John Pankow →  Arthur Kellogg

regisseur (1)

Alan Rudolph

In Mortal Thoughts draait alles rond de hamvraag : wie heeft James Urbanski vermoord ?  Een whodunit dus, maar geen conventionele, aangezien de regisseur Alan Rudolph een geraffineerd kat-enmuisspel aangaat met de toeschouwer, die op een stijlvolle manier in de maling wordt genomen.  Of toch weer niet... ?

De oplossing van dit filmisch spelletje Cluedo krijgt u niet in een half verzegeld kartonnen kokertje aangeboden, maar wel een ongemeen boeiende flashbackstructuur heeft geëtaleerd waardoor de aandacht reeds van in het begin naar het scherm wordt toegezogen.  Daar speelt zich de geschiedenis af van de twee hartsvriendinnen Joyce Urbanski (Glenne Headley) en Cynthia Kellogg (Demi Moore).  Joyce is gehuwd met James (Bruce Willis, in het niet filmleven de echtgenoot van Moore), een drugs snuivende bullebak die voor weinig rozegeur zorgt in de echtelijke woning annex kapsalon.  De dagelijkse scheldpartijen komen Joyce dan ook de strot uit, en de haatgevoelens culmineren in een niet zo'n fraaie moordgedachte.  En dat is precies wat er gebeurt, na een luidruchtig kermisavondje uit belandt James met overgesneden keel in de laadruimte van Joyces bestelwagen, met Cynthia als getuige tegen wil en dank.  Meteen de start van een spiraal onvoorziene gebeurtenissen, die het vrouwelijke duo wel in een heel trobel daglicht plaatst.  Tot die conclusie komt ook inspecteur John Woods (Harvey Keitel, duidelijk aan een comeback begonnen) die Cynthia's verhaalmanier ondermijnt.

Op dezelfde wijze katapulteert Rudolph het scenario. De veelvuldige flashbacks worden met de nodige vakmanschap in het geheel geïntegreerd, en de knappe scène-overgangen en dito onderbrekingen zijn dan ook een lust voor het oog. Daardoor blijft de film constant boeiend, ook als het geheel inhoudelijk begint de slabakken.

De uitmuntende casten de vibrerende synthesizertokkels van Mark Isham dragen verder bij tot het gepaste thrillersfeertje.  De som van al deze elementen is een film waarbij zowel de hersencelletjes van echte cinefielen als van toevallige biosgangers geactiveerd blijven, zonder dat het verhaal zich te buiten gaat aan een hoeveelheid van kortsluiting veroorzakende nevenintriges.

Kortom, een lekker thrillertje.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
19-04-1991 Plaats 2 $ 6.068.524
26-04-1991 Plaats 5 $ 3.223.896
03-05-1991 Plaats 8 $ 2.020.049