The League of Extraordinary Gentlemen

Slecht
The League of Extraordinary Gentlemen
10/09/2003
2003
langspeelfilm
111 minuten
Avontuur

verdeler

20th Century Fox

acteur/actrice (6)

Sean Connery Sean Connery →  Allan Quatermain
Naseeruddin Shah →  Nemo
Peta Wilson →  Mina Harker
Tony Curran →  Rodney Skinner
Shane West →  Agent Sawyer
Jason Flemyng

regisseur (1)

Stephen Norrington

producent (1)

Don Murphy

Het gaat niet goed met Europa op het eind van de negentiende eeuw. Een nieuw soort wapen verschijnt onverwacht in het straatbeeld en zorgt voor chaos, niemand lijkt het rollend materieel te kunnen stoppen. Verschillende landen komen op tegen elkaar en de één geeft de ander de schuld voor de gepleegde agressie of de aanval op zijn land.
Als reactie wil men telkens gaan terugslaan dus een wereldoorlog lijkt op til te zijn. De verklaring voor dit alles is echter dat een nieuw booswicht (het/een fantoom) aan de touwtjes trekt achter de schermen om een oorlog uit te lokken.

Het Britse rijk is één van de landen die moet op zoek gaan naar zijn redder. Die vinden ze (natuurlijk) in Allan Quatermain (Sean Connery) die teruggetrokken leeft in Nairobi maar er zijn roots niet verloochent door er de 'Brittania Club' uit te baten. De held op rust geniet er van zijn oude dag maar wanneer de slechterikken ook bij hem opdagen laat hij zich toch overhalen om één van de langste vuurwapens ter wereld nog eens van onder het stof te halen : een geweer waarmee hij een bewegend voorwerp op vierhonderd meter en meer zelfs kan neutraliseren, iets wat dus goed kan van pas komen in de strijd ! Quatermain heeft daar bovenop een ongelooflijke terreinkennis en ervaring in de vuurlinie, noem hem de Indiana Jones van de 19e eeuw.

Geheim agent M (naar analogie van Bond) stelt voor om het zaakje te regelen door een clubje buitengewone heren van fatsoen op te trommelen (en één vrouw !) die het fantoom moet zien uit te schakelen.Echt complementair zijn de leden van het groepje helemaal niet.Quatermain ziet Nemo als een woeste, losbandige gevaarlijke kerel terwijl de Indische zeekapitein hem op zijn beurt ziet als de belichaming van het gehate Brits imperialisme waarvoor hij op de vlucht moest in zijn bijzondere onderzeeboot.Dorian Gray is de gewezen minnaar van Mina Harker en dan hebben we nog Skinner (de onzichtbare man !), Sawyer en Dr. Jekyll (remember Jekyll en Hyde ?). Deze laatste maakt het zootje ongeregeld compleet en is een vreemd figuur die kan muteren naar iets wat de look heeft van een soort menselijke mega-gehaktbal en het best kan omschreven worden als een kruising van 'The beast' uit Beaty and the beast, een niet-groene Hulk en één van de monsters uit Evil dead.Als korte voorstelling van de ploeg van dienst voor deze bijna twee uur durende film moet dit wel volstaan alhoewel misschien ook nog kan gemeld worden dat er een vampier onder de e.o.g. leeft...De Nautilus van Kapitein Nemo komt op zijn tocht zelfs in Venetië terecht waar hij de gigantisch duikboot vakkundig door de smalle Italiaanse waterwegen loodst met hetzelfde gemak als iemand die een klein rubberbootje aan de Belgische Noordzee-kust bestuurt op dertig meter van het strand.Het groepje beleeft natuurlijk de nodige avonturen tijdens hun tocht en worden hierbij gelukkig geruggesteund door de mannen die verantwooordelijk zijn voor de speciale effecten in de film.Die kiezen voor de digitale aanpak, green screen shots en een groot aantal miniatuur-sets. Voor iemand die de kunst van het maken van speciale effecten beheerst is dit de gemakkelijkste oplossing maar dat men zelfs geen echt vuur meer wil of kan maken is te betreuren.De medicijnman in de slotscène had echt wel geen aansteker op zak...

Door de veelheid aan personages en het demonstreren van de technische mogelijkheden door onder andere ILM ga je tijdens de film al snel gaan vergeten dat men eigenlijk al die tijd op zoek was naar het fantoom. Het transportmiddel bij uitstek om de missie tot een goed einde te brengen is de Nautilus. Daar is overigens nogal wat over te doen geweest. De set hiervoor werd gebouwd op de oevers van de Vltava rivier in Praag. Tijdens de opnames in augustus liep de opslagplaats waar de duikboot/set in was ondergebracht volledig onder water en werd bijna alles volledig vernield. Het werd voor de stad meteen de grootste overstroming in 130 jaar, zelfs één van de drie grootste van de laatste 1.000 jaar zodat Sean Connery in hoogsteigen persoon een oproep deed op televisie om de ondergelopen stad ter hulp te snellen. Gelukkig konden de filmmakers even uitwijken naar Malta en het vlakbij gelegen eiland Gozo om er een aantal andere opnames in te blikken die nog gepland stonden. Eén ervan was die waarin Quatermain en Sawyer op volle zee het geweer schouderen en een demootje geven tot wat het vuurwapen wel in staat is. Daarna werden twee weken uitgetrokken om de Nautilus-set terug op te bouwen waardoor bijna iedereen een extra vakantie kreeg en veertien dagen naar huis kon. Ondanks de vele speciale effecten is deze LXG toch tegengevallen. Het verhaal boeit niet, spannend is het ook al niet. De aanwezigheid van Sean Connery maakt wel wat goed en is naast de 'special effects' misschien een tweede reden om de film te gaan bekijken. Een derde kunnen we met de beste wil niet gaan verzinnen hier.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
11-07-2003 Plaats 2 $ 23.075.892
18-07-2003 Plaats 3 $ 10.158.545
25-07-2003 Plaats 6 $ 5.070.971
01-08-2003 Plaats 9 $ 3.266.798
Totale weekend omzet VS: $ 41.572.206