The Hills Have Eyes

Matig
The Hills Have Eyes
09/08/2006
2006
langspeelfilm
107 minuten
horror

verdeler

20th Century Fox

acteur/actrice (13)

Kathleen Quinlan Kathleen Quinlan →  Ethel Carter
Aaron Stanford →  Doug Bukowski
Dan Byrd →  Bobby Carter
Vinessa Shaw →  Lynn Carter Bukowski
Emilie de Ravin →  Brenda Carter
Ezra Buzzington →  Goggle
Robert Joy →  Ruby
Laura Ortiz →  Uitbater benzinestation
Ted Levine
Tom Bower
Desmond Askew
Billy Drago
Michael Bailey Smith

regisseur (1)

Alexandre Aja

producent (3)

Wes Craven Wes Craven
Peter Locke
Marianne Maddalena
The Hills Have Eyes

Een cultfilm is een cultfilm. Daar mag niet aan geraakt worden, laat staan dat er een remake van gemaakt wordt want daar komt alleen maar narigheid van. Mocht er ooit een wetboek van filmmaken bestaan waarin de dont's strafbaar zijn en dus kunnen afgedwongen worden, dan zou er ongetwijfeld onder artikel x staan Het is verboden een remake te maken van een film, eens die de cult-status heeft bereikt. Jammer genoeg bestaat zoén filmwetboek niet en heeft men de originele film uit 1977 nog eens overgedaan.

Big Bob Carter, gewezen politieman uit Cleveland viert zijn huwelijksverjaardag met Ethal (Kathleen Quinlan) en de rest van de familie door middel van een tochtje met zijn airstreamer '88 caravan richting Californi'. Big Bob kiest niet voor de makkelijkste weg maar verkiest een omwegje door het desolate woestijnlandschap. Zoén streek waar je maar om de 200-300 kilometer een benzinepomp kunt vinden. De rest van de familie ondergaat het allemaal met tegenzin maar de ervaring heeft geleerd dat morren of in discussie gaan met Big Bob geen zoden aan de dijk brengt. Ook niet als je numeriek flink in de meerderheid bent : moeder Ethel, de oudste dochter lynn en haar echtgenoot Doug met hun baby, tienerdochter Brenda en haar jonge broer Bobby én hun twee Duitse herdershonden Beauty en Beast.
Bij de laatste tankbeurt adviseert men 'Big Bob' om een klein stukje af te snijden en zo enkele uren te winnen door een alternatieve route te nemen. Big Bob wijkt van de uitgestippelde weg af en rijdt zijn 4x4 even later de vernieling in. Gebroken as, niets dan lekke banden, kortom het ding moet getakeld worden en men zit dus vast op een plaats waar geen mens alleen wil achtergelaten worden. Onder een verzengende hitte én met een kapotte airco is wachten op een toevallige voorbijganger geen optie dus besluiten Big Bob en Doug zelf op zoek te gaan naar hulp. Maar dan realiseren de achterblijvers zich dat ze niet zo alleen zijn als ze oorspronkelijk hadden gedacht en ondervindt Big Bob dat wie in de buurt is andere plannen heeft met hem en zijn familie dan even snel een helpende hand toesteken.

The Hills Have Eyes

Niettegenstaande het bedroevende resultaat van deze in Marokko opgenomen remake hebben de twee films meer gemeen dan enkel de titel. Zo stond producent Peter Locke drie decennia geleden al in voor het financieren, de productie en de verdeling van de originele film. The Hills Have Eyes was destijds de tweede film van Wes Craven na The Last House on the Left. Het verhaal van Hills is gebaseerd op het ware verhaal van een Schotse familie uit de 17e eeuw die hinderlagen opzette voor reizigers langs verlaten weggetjes en op kannibalistische wijze komaf maakte met hun slachtoffers nadat ze die op de meest weerzinwekkende manier om het leven had geholpen.

Alexandre Aja's film heeft dankzij meer geld natuurlijk meer vuur(werk) in de film, op het vlak van budget is deze film immers niet te vergelijken met het onwaarschijnlijke budget van 325.000 $ en de 15-koppige crew (!) waarmee de originele film het moest stellen tijdens de opnames in Victorville Californië. Eigenlijk bracht het succes van de remakes van films als The Tewas chainsaw Massacre en Amityville Horror de makers van de énieuwe The Hills Have Eyes op de idee om ook The Hills Have Eyes te gaan hermaken. Men vreesde voor het vinden van een geschikte regisseur maar bij het zien van High Tension werden alle twijfels onmiddellijk weggewerkt. Voor de 27-jarige Alexandre Aja die al jaren de persoonlijke assistent was van zijn vader - regisseur Alexandre Arcady - ging meteen een droom in vervulling. Hij kreeg de mogelijkheid om samen met zijn beste vriend en vaste medewerker Gregory Levasseur één van hun favoriete films ooit te kunnen herwerken. Een aantal zaken van wat in de film te zien is, is gebaseerd op de échte gevolgen van de nucleaire neerslag in Hiroshima en Tsjernobyl. Het bedrijf K.N.B. EFX Group Inc. Dat eerder al verantwoordelijk was voor ondermeer The Chronicles of Narnia en Lemony Snicket waren verantwoordelijk voor de makeup-vertaling naar een langspeelfilm toe.

The Hills Have Eyes

Klint allemaal veelbelovend en interessant maar het eindresultaat is bedroevend. Door een gebrekkige klankweergave tijdens de vertoning ging er al veel van het schrik-effect verloren maar de manier waarop Aja en Co één en ander invullen is voor het publiek soms meer een foltering dan voor de personages. Zo zijn de radio-actieve gozers in de film nauwelijks kapot te krijgen en hebben de voorzichtige stapjes van Aaron Stanford op weg naar een volgende tegenstrever muzikaal veel weg van een spaghetti-western. Maar bloed en gruwel zijn er in overvloed, alleen heeft Alexandre Aja het verkeerd voor als hij denkt dat je daarmee alleen een (goede) horror-film maakt.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
10-03-2006 Plaats 3 $ 15.708.512
17-03-2006 Plaats 5 $ 8.100.000
24-03-2006 Plaats 8 $ 4.386.566

Extra informatie

ze worden in de gaten gehouden door een aantal bloeddorstige mutanten...

Synopsis

The Hills Have Eyes is het verhaal van een familie die op reis gaat. Wanneer ze met pech stranden in een heuvelachtig gebied waar de Amerikaanse overheid nucleaire tests doen, krijgt de trip een beangstigende wending.. Ze beseffen dat ze niet de enigen zijn in de heuvels