The Darjeeling Limited

Goed
The Darjeeling Limited
2007
19/03/2008
langspeelfilm
107 minuten
komedie

verdeler

20th Century Fox 20th Century Fox

acteur/actrice (12)

Anjelica Huston Anjelica Huston →  Patricia
Owen Wilson Owen Wilson →  Francis
Adrien Brody Adrien Brody →  Peter
Jason Schwartzman Jason Schwartzman →  Jack
Natalie Portman Natalie Portman →  Jack's ex-vriendin
Bill Murray Bill Murray →  De Zakenman
Amara Karan →  Rita
Camilla Rutherford →  Alice
Wally Wolodarsky →  Brendan
Waris Ahluwalia →  Hoofd-steward
Irrfan Khan
Barbet Schroeder

regisseur (1)

Wes Anderson Wes Anderson

producent (4)

Wes Anderson Wes Anderson
Scott Rudin Scott Rudin
Jason Schwartzman Jason Schwartzman
Roman Coppola
The Darjeeling Limited

Niet iedereen zal er mee akkoord zijn (laat aanrukken, dat pek en die veren), maar de beste komedies zijn vaak diegene waar geen lachband onder past. Films zonder voorgekauwde of geprogrammeerd getimede grappen, maar waarbij de ha ha- of ho ho-situaties eerder voortvloeien uit de natuurlijke flow van het scenario. De humor zit hem vaak in tegenstrijdigheden en steekt de kop op wanneer je die het minst verwacht. In dat opzicht is “No Country For Old Men” dusver misschien wel de beste komedie van het jaar. Als je tenminste houdt van een stukje film waarin de humor gitzwart belegen is. Ook regisseur Wes Anderson is een buitenbeentje in het pantheon van de hedendaagse (lach)cinema. Zijn films zijn altijd zeer persoonlijk, zeer herkenbaar, zeer bizar en zeker geen spek voor ieders bek. En ze zoeken nooit de gemakkelijkste weg tussen punt a en b, zelfs titelgewijs niet: probeer “The Life Aquatic With Steve Zissou” maar eens tien keer na mekaar uit te spreken zonder uw tongpuntje te verstuiken.

Andersons nieuwste “The Darjeeling Limited” is alweer een raar beestje. De humor is vaak droger dan de levenssappen van een aangespoelde goudvis in de Gobi-woestijn, maar toch blijft dit hypnotiserende cinema. Voor Anderson is de aankleding van een film immers even belangrijk als de verhaallijn: herinner u de opvallende architectuur uit “The Royal Tenenbaums” of de waanzinnige onderzeeër uit “The Life Aquatic”. Ook in “The Darjeeling Limited” is het weer prijs: de trein die doorheen het grootste deel van de prent meandert is een kleurrijke kaleidoscoop waar het niet alleen voor de personages, maar ook voor het publiek heerlijk en tijdloos verdwalen is.

The Darjeeling Limited

Centraal staan de drie broers Whittman. Francis (Owen Wilson) stuurde zijn broers een uitnodiging om naar India te reizen, schijnbaar om daar de dood van hun vader, die omkwam bij een auto-ongeval, te verwerken. Zowel Peter (Adrien Brody) als Jack (Jason Schwartzman) accepteerden de uitnodiging met het nodige voorbehoud, en al snel wordt duidelijk dat de drie broers niet zo goed met elkaar kunnen opschieten. Francis wil van de reis een spirituele ontdekkingstocht maken, maar dat loopt niet van een leien dakje: Peter zit met zichzelf in de knoop omdat hij binnen een maand voor de eerste keer vader wordt, Jack probeert nog steeds zijn ex te vergeten en niemand lijkt echt geïnteresseerd in de demonen van Francis of in hun bizarre broederband. Wanneer blijkt dat Francis eigenlijk van plan is om samen met zijn broers naar een afgelegen klooster te reizen waar hun moeder de plak zwaait, komt de relatie tussen de drie broers nog meer onder hoogspanning te staan…

De omkadering van het verhaal blijkt even belangrijk als de uitwerking van het verhaal, dat enerzijds maar een excuus is om zoveel mogelijk bizarre en (zoals dat in het Engels heet) quirky situaties op het doek te toveren. De personages zijn immers bezwaarlijk levensecht te noemen, en lijken vooral in het leven geroepen om Andersons bizarre en haast surreële universum te bevolken. En ze doen dat met verve: Schwartzman is nagenoeg perfect als schrijver met een een Natalie Portman-complex (pik zeker ook de inleidende kortfilm “Hotel Chevalier” mee) (al belet hem er dat niet van om de treinconductrice binnen te draaien) en Brody is ronduit hilarisch als hij rondzeult met het koffertje met de giftige slang.

The Darjeeling Limited

“The Darjeeling Limited” werd trouwens grotendeels opgenomen op locatie in India. Zelfs aan boord van een rijdende trein, hetgeen de authenticiteit uiteraard nog vergroot. Anderson ziet zijn film als een eerbetoon aan het oeuvre van de Indiaanse grootmeester Satyajit Ray: een groot deel van de soundtrack bestaat dan ook uit muziek uit films van Ray. Ook de fans van The Kinks, The Rolling Stones en vooral Peter Sarstedt komen ruimschoots aan hun trekken met de double bill “Hotel Chevalier/The Darjeeling Limited”.
Anderson blijft dus zijn eigen zin doen in de mallemolen van Hollywood. En dat is een goede zaak. Zeker voor filmliefhebbers die hun maaltijd liever verrassend dan voorgekauwd hebben. Het resultaat : een mooi filmpje dat tussen de luchtdichte verpakte naden door flink weet te ontroeren. Zo, en dan gaan we nu ons spijkerbed in de was zetten.

Alex De Rouck


Synopsis

Drie broers die mekaar niet meer gesproken hebben sinds hun vader overleden is, besluiten samen een treinreis door Indië te ondernemen om de familiebanden terug aan te halen. Hun “spirituele tocht” ontspoort echter snel (door gebeurtenissen met pijnstillers, Indische hoestsiroop en pepperspray) en voor ze het goed en wel beseffen, staan ze helemaal alleen midden in de woestijn met elf koffers, een printer en een plastificeermachine. Op dat moment begint er een nieuw en ongepland avontuur.

Eén van de 22 films 'Binnen Competitie' op het 64e Filmfestival van Venetië (2007).