Bugsy

Zeer goed
Bugsy
19/03/1992
1991
langspeelfilm
drama

acteur/actrice (9)

Warren Beatty Warren Beatty →  Bejamin Bugsy Siegel
Annette Bening Annette Bening →  Virginia Hill
Harvey Keitel Harvey Keitel →  Mickey Cohen
Ben Kingsley Ben Kingsley →  Meyer Lansky
Joe Mantegna Joe Mantegna →  George Raft
Elliott Gould Elliott Gould →  Harry Greenberg
Bebe Neuwirth Bebe Neuwirth →  Gravin di Frasso
Robert Beltran →  Alejandro
Wendie Malick →  Vrouw op trein

regisseur (1)

producent (3)

Warren Beatty Warren Beatty
Mark Johnson

Bugsy onderscheidt zich van de meeste gangsterprent omdat regisseur Barry Levinson (Rain Man, Avalon) erin slaagt om een prent af te leveren die meer te bieden heeft dan een zoveelste opsomming van bloederige moordpartijen en stijldeftige maffiatradities die we onderhand al allemaal kennen.

Bugsy straalt trouwens zoveel kracht uit dat zeker de recente golf van misdaadprenten in één klap naar de onderste regionen van het filmbestand wordt doorverwezen. Helemaal bovenaan prijkt voorlopig deze Bugsy, die toont hoe Bugsy Siegel, Meyer Lansky en Charlie Luciano de misdaadtop in New York bekleden.

Alles wat naar geld en macht ruikt is in handen van dit illustere drietal. Zoals geweten zijn gangsters echter ambitieuze mensen en het zonnige klimaat van Los Angeles en Hollywood oefent dan ook een niet te onderschatten invloed uit op deze drie heren. Daarom resit Ben 'Bugsy' Siegel (Warren Beatty) naar LA om er de plaatstelijke maffia onder controle te krijgen.

Voor Siegel gaat meteen een nieuwe wereld open, en hij is direct in de ban van de 'anything goes' mentaliteit die Hollywood uitstraalt.  Het is hem meteen duidelijk dat er in dat paradijs fortuin te maken valt en hij is niet van plan om na een weekje terug te keren naar New York, hetgeen aanvankelijk de bedoeling was.  Hij koopt dan maar een luxueuze villa met toebehoren en installeert zich knusjes om zijn zaken te beheren.  Eén van die zaken is de tweederangsactrice  Virginia Hill (Annette Bening), die met haar eersterangsflegma dadelijk in de smaak valt bij Bugsy.  Gedreven door haar aanwezigheid en haar durf om weerstand te bieden aan zijn egocentrische ingesteldheid, begint Siegel aan het plan der plannen : in de desolate Nevadawoestijn begint hij met de bouw van 'The Flamingo', een luxueus casino-hotel dat de hoeksteen moet worden van een gelegaliseerd gokimperium : Las Vegas.  Maar bij die plannen verliest Siegel zijn twee New Yorkse spitbroeders uit het oog, en die hebben al een methode uitgedokterd om af te rekenen met Bugsy indien zijn hotelproject op de klippen loopt...

Bugsy is een meesterlijke misdaadprent, volledig opgebouwd rond de vertolking van Warren Beatty, die zich al meteen alle laden van het acteerregister toeëigent.  Hij scheurt als een orkaan door het met uitstekende dialogen beladen scenario van James Toback, en wordt uitstekend bijgestaan door de geénspireerde regie van Levinson en de professionele entrouage van de supporting cast etc.

Heel veel talent dus in deze Bugsy, en dat vertaalt zich gelukkig eens te meer in een verschroeiende filmervaring. Eén van de vele trouwens die op dit moment een biosscherm opfleurt. Nog even en we kunnen hier allemaal ons tentje opslaan...

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
20-12-1991 Plaats 7 $ 4.611.477
27-12-1991 Plaats 9 $ 5.738.572
03-01-1992 Plaats 7 $ 5.365.950
10-01-1992 Plaats 10 $ 3.181.365
21-02-1992 Plaats 10 $ 1.877.275

Synopsis

Bugsy Siegel, Meyer Lansky en Lucky Luciano hebben lange tijd de onderwereld van New York beheerst. Ze waren ook de eerste gangsters die het belang van de Amerikaanse werklust onderkenden. Benjamin Bugsy Siegel werd daarom Naar Los Angeles gestuurd om er de onderwereld in te palmen. Bugsy, aangetrokken door de glitter en de glamour van de filmwereld en de jetset van Hollywood, was gefascineerd door Hollywood. Hij vertrok voor 4 dagen maar bleef er tot het einde van zijn dagen.

Dank zij zijn aangeboren charme en zijn uiterlijk drong Bugsy Siegel zich vlug op temidden van de jetset. Hij ontmoette er Virginia Hill, een starletje die als artiestennaam The Flamingo droeg. Hij wordt hopeloos verliefd en besluit een hotel te bouwen in het midden van de woestijn die hij naar zijn grote liefde noemt, The Flamingo. Het bouwen van het hotel werd een ware obsessie ! The Flamingo moest een gok oasis worden ongenaakbaar voor de wet.
Het projekt van Bugsy, eerst gedwarsboomd, groeide later uit tot Las Vegas !

Genomineerd voor 10 Oscars waaronder Beste Film, Beste Scenario, Beste Acteur (Warren Beatty). Winnaar van een Golden Globe ('Best Film of the Year').