The Bucket List

Gewoon
The Bucket List
2007
05/03/2008
langspeelfilm
97 minuten
komedie

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (11)

Jack Nicholson Jack Nicholson → Edward Cole
Sean Hayes Sean Hayes → Thomas
Morgan Freeman Morgan Freeman → Carter Chambers
Beverly Todd → Virginia
Rob Morrow → Dr. Hollins
Serena Reeder → Rachel
Alfonso Freeman → Roger
Rowena King → Angelica
Atnon Berry Jr. → Kai
Verda Bridges
Destiny Brownridge

regisseur (1)

Rob Reiner Rob Reiner

producent (4)

Rob Reiner Rob Reiner
Craig Zadan
Neil Meron
Alan Greisman

director of photography (1)

John Schwartzman

uitvoerend producent (3)

Jeffrrey Stott
Travis Knox
Justin Zackham

beeldmonteur (1)

Robert Leighton

productieontwerper (1)

Bill Brzeski

kostuumontwerper (1)

Molly Maginnis

componist (1)

Marc Shaiman
The Bucket List

Zoals die dode Nederlander ooit zei: het kan verkeren. Dat geldt niet in het minst voor Rob Reiner die in de jaren tachtig pareltjes regisseerde als “This Is Spinal Tap”, “Stand By Me” en “The Princess Bride”. Nu raakt Reiner helaas niet meer tot aan de schimmige hielen van zijn meesterlijke zelf die schijnbaar met “The American President” in 1995 werd begraven. Met deze “The Bucket List” heeft de brave en eens grappige man weliswaar in Amerika terug een grote hit te pakken, maar helaas is dat succes niet echt evenredig met de kwaliteiten van de prent.

Carter Chambers (Morgan Freeman, die de film van een zwaarwichtige narratie voorziet alsof hij in de sequel van “The Shawshank Redemption” is aanbeland) is een automechanicus die te horen krijgt dat hij kanker heeft. In het ziekenhuis krijgt hij het gezelschap van miljonair Edward Cole (Jack Nicholson), ook getroffen door kanker, en toevallig de eigenaar van het ziekenhuis. Langzaamaan ontstaat er een vriendschap tussen de goedmoedige Carter en de knorrige Cole. Wanneer Cole ontdekt dat Carter een lijstje maakt van dingen die hij wil doen voor hij sterft (in het Engels is ‘to kick the bucket’ synoniem voor overlijden) besluit hij hem te helpen die te realiseren. Met een miljonair in het gezelschap is het uiteraard geen probleem om te gaan racen met snelle wagens, te skydiven, op safari te gaan of piramides te beklimmen.

The Bucket List

Wie zich verwacht aan een komedie waarin de terminale loebassen allerlei grappige avonturen beleven, is er aan voor de moeite. Het scenario wentelt zich immers vooral in de familiewaarden waar ze in Amerika toch oh zo verzot op zijn. Tijdens hun tocht palavert het tweetal over geloof en vertrouwen en ontdekken ze dat ze elk een paar geheimen meedragen. Carter twijfelt aan de liefde voor zijn echtgenote en Cole is in diskrediet gevallen bij zijn dochter nadat hij haar agressieve echtgenoot met de noorderzon deed vertrekken. Uiteraard volgt er closure en voordat het doek valt over het leven van de hoofdpersonages heeft iedereen zich netjes verzoend met elkaar zodat ze met een glimlach op de lippen hun laatste adem kunnen uitblazen. Voeg daar nog wat beelden bij van een kaalgeschoren Nicholson en Cole en de nodige ziekenhuisbeelden, en het mag duidelijk zijn dat dit een film is die akelig politiek correct is.

The Bucket List

Niet dat wij iets hebben tegen brave filmpjes die traantjes uit de ooghoeken proberen te lokken, maar het zit hem in de uitvoering. In hun gouden zwartwitjaren had Hollywood heel wat regisseurs die meester waren in het maken van tearjerkers: het lijkt een kunst die Hollywood in hun digitale jaren wat is kwijtgespeeld. Subtiliteit is nog altijd sterker dan de mokerhamertechniek en dit filmpje maakt het al gauw te bar. Eerlijk is eerlijk: Freeman en Nicholson proberen het beste te maken van hun clichématige karakters, maar echt leven blazen in dit holle Hallmark-gezwets lukt helaas niet.

Ben je echter iemand die graag met wapperende zakdoeken naar de bios trekt, graag emotioneel gemanipuleerd wordt en wel wat ziet in twee Hollywoodsterren die hun best doen om leven te blazen in een begrafenisdrama, dan sturen we je echter graag naar “The Bucket List”. Wij vonden het vooral ‘spinal crap’.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
11-01-2008 Plaats 1 $ 19.392.416
18-01-2008 Plaats 3 $ 14.078.871
25-01-2008 Plaats 6 $ 10.532.406
01-02-2008 Plaats 7 $ 6.725.460
08-02-2008 Plaats 7 $ 5.277.433
15-02-2008 Plaats 8 $ 3.991.239


Synopsis

Bedrijfsleider en miljardair Edward Cole (Jack Nicholson) en automonteur Carter Chambers (Morgan Freeman) lijken uit twee totaal verschillende werelden te komen. Op een keerpunt in hun leven delen de twee een ziekenhuiskamer en ontdekken dat zij twee zaken gemeenschappelijk hebben: de wens om de tijd die hen rest in te vullen met alles wat zij ooit wilden doen voor zij zouden sterven en een onvervuld verlangen om met zichzelf in het reine te komen. Samen beginnen zij aan de reis van hun leven...