Regisseur Robert Altman overleden

Regisseur Robert Altman overleden
21/11/2006

De Amerikaanse regisseur Robert Altman (The Player, M-A-S-H, Short Cuts, Gosford Park) is maandagavond op 81-jarige leeftijd overleden. De regisseur was in 1993 te gast op het Filmfestival Gent en kreeg toen een Joseph Plateau Lifetime Achievement Award. Dit jaar stond bovendien zijn laatste film A Prairie Home Companion op het programma van het festival. Met Robert Altman verdwijnt een van de grootste regisseurs uit de filmgeschiedenis. In totaal werd hij maar liefst vijf maal genomineerd voor een Oscar voor Beste Regisseur (zijn laatste voor Gosford Park), maar kon zijn nominatie nooit verzilveren. Dit jaar ontving hij wel als kroon op zijn carri?re een Lifetime Achievement Oscar.

In 1993 was Robert Altman eregast van het Filmfestival Gent, toen hij zijn film Short Cuts kwam voorstellen. Het festival eerde toen de regisseur met een Joseph Plateau Lifetime Achievement Award, een erkenning voor zijn rijk gevulde carrière.

Ook Vincent & Theo, Streamers, Buffalo Bill & the Indians, Dr. T & The Women, Gosford Park, The Company en A Prairie Home Companion stonden de voorbije jaren op het programma van het Filmfestival Gent.