Lukas Dhont wint Caméra d'Or met Girl in Cannes !

Lukas Dhont wint Caméra d'Or met Girl in Cannes !
20/05/2018

BRUSSEL/CANNES, 19 mei 2018 - Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl werd op 19 mei 2018 bekroond met de 'Caméra d'Or' voor Beste Regiedebuut op het Festival van Cannes. Dat gebeurde tijdens de officiële slotceremonie. Het is de vierde onderscheiding voor Girl dat exact een week geleden in wereldpremière ging in Cannes. Met het in de wacht slepen van de Caméra d'Or plaatst Dhont zich in het rijtje van eerdere laureaten als Steve McQueen, Jafar Panahi, Jim Jarmusch en Jaco Van Dormael.

De 16-jarige Victor Polster, die de hoofdrol speelt in Girl werd al bekroond toen de jury van het Un Certain Regard programma o.l.v. voorzitter Benicio del Toro hem met de Prijs voor Beste Acteerprestatie bekroonde. Enkele uren later mocht Lukas Dhont de Queer Palm in ontvangst nemen. Eerder vandaag ontving de 26-jarige regisseur de Fipresci Prijs van de internationale persjury. Als kers op de taart komt daar nu ook nog de prestigieuze Caméra d'Or bij.

De wereldpremière van Girl in Cannes ging niet onopgemerkt voorbij. Het publiek onthaalde de film met minutenlang applaus en een staande ovatie en de aanwezige pers kwam superlatieven te kort om het regiedebuut van Dhont en de acteerprestaties van Victor Polster te beschrijven. Het Franse dagblad Libération tipte Girl eerder deze week als grote kanshebber voor de Caméra d'Or. Le Figaro noemde de film van Dhont de eerste echte verrassing van het festival, terwijl Les Inrockuptibles het grote acteertalent van hoofdrolspeler Victor Polster in de verf zette.

Het toonaangevende Amerikaanse filmblad Variety sprak van een verbluffend debuut voor zowel regisseur Lukas Dhont als zijn hoofdrolspeler Victor Polster, terwijl The Hollywood Reporter in het personage van Lara de grote doorbraak zag van de vijftienjarige Polster als acteer- en danstalent.

Ook de Vlaamse dagbladen waren lovend. De Tijd prees regisseur Lukas Dhont om zijn zelden geziene volwassenheid en zelfzekerheid en zijn regiedebuut om zijn machtige vertolkingen, met Victor Polster als onwaarschijnlijke uitschieter. De Standaard zag in Girl een ontroerende ervaring, zonder één vals sentiment en De Morgen besloot dat Dhont regisseert met zo’n sprekend gemak dat het nauwelijks te geloven valt dat dit nog maar zijn eerste langspeelfilm is.

De Caméra d'Or werd voor het eerst in 1978 uitgereikt. De onderscheiding werd in het leven geroepen door toenmalig festivaldirecteur Gilles Jacob. De prijs gaat naar een speelfilmdebuut dat in één van de programma's tijdens het Filmfestival van Cannes wordt getoond. Op de lijst van eerdere laureaten staan namen zoals Jim Jarmush, Mira Nair, Tran Anh Hung, Jafar Panahi, Steve McQueen, en Jaco Van Dormael. Dit jaar waren er 18 eerste films in de running voor de Caméra d'Or. Girl werd geschreven door Lukas Dhont en Angelo Tijssens en geregisseerd door Lukas Dhont. Frank van den Eeden tekende voor de fotografie, terwijl Alain Dessauvage instond voor de montage. De originele muziekscore is van Valentin Hadjadj. De film werd geproduceerd door Dirk Impens voor Menuet, in coproductie met het Belgische Frakas Productions (met steun van het CCA) en het Nederlandse Topkapi Films (met steun van het Nederlands Filmfonds).

De Duitse sales agent The Match Factory vertegenwoordigt Girl internationaal. Lumière brengt de film dit najaar uit in de Benelux, Cinemien doet dit voor Lumière in Nederland en Diaphana Distribution verdeelt de film in Frankrijk.

Girl kwam tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz.