Richard Widmark

Richard Widmark

°

26-12-1914
Sunrise
Minnesota
Verenigde Staten

+

24-03-2008
genomineerd Oscars ® 1948
1 keer genomineerd voor een Oscar

Richard Widmark werd geboren in Sunrise in de Amerikaanse staat Minnesota maar groeide op in Chicago, South Dakota, Missouri en Illinois.  In die laatste stad liep hij school aan het Lake Forest College met de bedoeling om later rechten te gaan studeren.  Maar toen hij kennismaakte met American Football en toneel veranderde hij van idee.  Na het afstuderen in 1936 werd hij in diezelfde school onmiddellijk ingeschakeld als docent toneel.

In 1938 trok hij naar New York waar hij meewerkte aan radiodrama’s. 

Begin de jaren ’40 maakte hij zijn Broadway-debuut in de komedie ‘Kiss and Tell’ en werd hierna gevraagd om een rol te vertolken in enkele stukken van Elia Kazan.

Zijn langspeelfilmdebuut maakte hij in 1947 in “Kiss of Death” en dat bleek onmiddellijk een schot in de roos.  Zijn rol van de sadistische gangster en moordenaar Tommy Udo leverde hem een Oscar-nominatie op.  Zijn rol als slechterik deed hij nog eens over in “Night and the City” van Jules Dassin.  In “Panic in the Streets” van Elia Kazan was hij te zien als een dokter die een strijd voert tegen de pest.

Toen zijn contract bij Fox na zeven jaar afliep verbreedde hij zijn interesse wat het soort rollen betreft.  Vanaf dan behoorde zowel het spelen van een sympathieke held en uitzonderlijk nog eens een slechterik tot de mogelijkheden : in films als de western “The Alamo” met John Wayne, “Cheyenne Autumn” van John Ford en “Judgment at Nuremburg” van Stanley Kramer was een andere Widmark te zien dan voorheen.

Widmark richtte ook een eigen productiebedrijf op : Heath Productions, hij produceerde 2 langspeelfilms waaronder “Time Limit”, een film over het hersenspoelen van mensen in Korea. 

In 1971 maakte hij een einde aan een boycot voor televisie door in een vier uur durende NBC-special ‘Vanished’ van 2 miljoen Dollar, uitgebracht twee delen, de rol van een Amerikaanse President te gaan vertolken.

De overtuigende manier waarop hij de harde, niets ontziende politieman speelde in “Madigan” zorgde ervoor dat er een ook een televisieserie werd uitgebracht rond dit personage.

Richard Widmark is meer dan 50 jaar getrouwd geweest met actrice Jean Hazlewood die in haar carrière uitzonderlijk ook al eens een filmscenario schreef.  Hij is de schoonvader van Sandy Koufax, in die tijd een bijzonder populaire pitcher/werper in baseball.

Oscars ® 1948 Genomineerd Beste acteur in een bijrol Kiss of Death