Maurice Jarre

Maurice Jarre

°

13-09-1924
Lyon
Frankrijk

+

29-03-2009
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen
genomineerd Oscars ® 1964
1 keer genomineerd voor een Oscar

Nadat hij zijn studies muziek aan het Conservatorium van Parijs met succes had afgewerkt ging Maurice Jarre aan de slag bij Arthur Honegger. Hij sloot zich hierna aan bij het theaterorkest van Jean-Louis Barrault. Op het moment van de grote dagen van het Théatre National Populaire waar Jean Vilar toen aan het hoofd stond, kreeg Jarre de functie van muzikaal leider.
In 1952 schreef hij zijn eerste filmmuziek voor een kortfilm van Georges Franju. Het bleef niet bij deze ene samenwerking met Franju en er volgden nog opdrachten, aangevuld met het schrijven van muziek voor Alain Resnais. Vanaf eind de jaren ‘50 ging hij ook muziek componeren voor verschillende Franse speelfilms. Begin de jaren ’60 verplaatste zijn werkterrein zich naar het buitenland waar hij muziek schreef voor grote, dure speelfilms die werden geregisseerd door bekende regisseurs : Lawrence of Arabia, Doctor Zhivago en A Passage to India bijvoorbeeld waardoor je natuurlijk uitkomt bij David Lean..
Jarre had een voorliefde voor muziek afkomstig van de gitaar maar ook andere snaarinstrumenten genoten zijn voorkeur.

Maurice Jarre verleende ook zijn medewerking aan verschillende tv-producties zoals de miniserie Shogun.

Hij was een tijd getrouwd met actrice Dany Saval. Jean-Michel Jarre, bijzonder gekend voor zijn synthesizermuziek, is zijn zoon.

Oscars ® 1964 Genomineerd Filmmuziek
Bewerkte muziek
Les dimanches de Ville d'Avray (Sundays and Cybele)
Oscars ® 1963 Gewonnen Muziek
Voornamelijk originele muziek
Lawrence of Arabia

Beelden prijsuitreiking(en)

1963 : Uitreiking Academy Award/Oscar in de categorie Muziek (voornamelijk originele muziek) voor Lawrence of Arabia. Maurice Jarre zelf was afwezig... De prijs werd in ontvangst genomen door Morris Stoloff.