Irwin Allen

Irwin Allen

°

12-06-1916
New York City
New York
Verenigde Staten

+

02-11-1991
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

Irwin Allen volgde een opleiding journalist en reclame-adviseur aan de Universiteit van Columbia. In 1938 trok hij naar Hollywood waar hij aan het werk ging op de redactie van het magazine Key.

Een jaar later startte hij met een radioprogramma van een uur wat er voor zorgde dat hij ook een column kon schrijven voor een lokale krant.

Allen wou van zoveel als mogelijk mediakanalen proeven en hij maakte de overstap naar televisie waar hij een spelprogramma voor beroemde mensen maakte. Maar het slotstuk moest uiteindelijk het produceren van films worden. En precies daarom richtte hij Windsor Productions op en zorgde ervoor dat hij bij geen enkele instantie of persoon nog verplichtingen had. Zijn eerste films produceerde hij begin de jaren ’50. Hij was gespecialiseerd in grootschalige semidocumentaires en natuurfilms, later kreeg hij ook interesse voor sciencefiction.

Irwin Allen werd een producent-regisseur die regelmatig aanbiedingen kreeg maar er enkel op in ging als die volgens hem commercieel haalbaar waren. De rampenfilms The Towering Inferno en The Poseidon Adventure van begin de jaren ’70 waren twee zo’n projecten. Hij was ook de drijvende kracht achter een aantal populaire televisieseries zoals Lost in Space, Bottom of the Sea, Swiss Family Robinson en The Time Tunnel.

Oscars ® 1953 Gewonnen Documentaire The Sea Around Us

Beelden prijsuitreiking(en)

1953 : Irwin Allen wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste documentaire voor The Sea Around Us.