Edmond O'Brien

Edmond O'Brien

°

10-09-1915
New York City
New York
Verenigde Staten

+

09-05-1985
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen

Edmond O’Brien was pas tien jaar toen hij zelf de trucjes, geleerd van zijn buurman (!) Harry Houdini, als amateur bracht voor een beperkt publiek. Als rijpere tiener studeerde hij één jaar aan de Fordham University tot hij zich dank zij een studiebeurs kon laten inschrijven aan de Neighborhood Playhouse School. Nadat hij daar was geslaagd speelde bij het repertoire-theater. Daarnaast deed hij ook radiowerk en had ook een baantje als bankbediende omdat hij in het begin moeite had om rollen aangeboden te krijgen. Uiteindelijk kreeg hij ook kleine rollen op Broadway waarna hij zich in 1937 aansloot bij het Mercury Theatre van Orson Welles.

Toen werd hem door RKO een contract aangeboden en ging hij naar Hollywood. Vanaf 1938 was hij te zien in zowel hoofd- als bij rollen. Hij maakte zijn filmdebuut in Huncback of Notre Dame maar was ook te zien in D.O.A. als de stervende man die op zoek is naar zijn moordenaar. Voor zijn rol van de zwetende en ratelende PR-man in The Barefoot Contessa kreeg hij een Oscar. Zijn carrière ging nog door tot in de jaren ’70 maar zijn beste vertolkingen waren die de in klassieke film noir : die in White Heat, The Killers en het daarnet al vermelde D.O.A.

O’Brien was ook te zien op televisie. In de jaren ’60 in de televisieseries Johnny Midnight (1960), Sam Benedict (1962–1963) en The Long Hot Summer (1965).

Zelf heeft hij ook een aantal afleveringen van televisieseries geregisseerd én twee langspeelfilms : Shield for Murder (1954) in samenwerking met Howard W. Koch en Moontrap (1961).

Nancy Kelly was zijn eerste vrouw, Ola San Juan zijn tweede. Zij was gekend als de Puerto Rican Peper Pot die met haar voor Latijns-Amerika zo gekende temperament voor het nodige animo in musicals zorgde. Hun dochter Maria O’Brien was een televisie- en filmactrice.

De acteur stierf in 1985 aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer.

Oscars ® 1955 Gewonnen Beste acteur in een bijrol
Actor
The Barefoot Contessa

Beelden prijsuitreiking(en)

1954 : Edmond O'Brien wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste acteur in een hoofdrol (Actor) voor The Barefoot Contessa.