G.I. Joe : Retaliation

Matig
G.I. Joe : Retaliation
03/04/2013
2012
langspeelfilm
110 minuten
actie
3D Ⓡ

verdeler

U.I.P. U.I.P.

acteur/actrice (12)

Channing Tatum Channing Tatum →  'Duke'
Dwayne Johnson Dwayne Johnson →  'Roadblock'
Bruce Willis Bruce Willis →  Generaal Joe Colton
Jonathan Pryce Jonathan Pryce →  De President
Arnold Vosloo Arnold Vosloo
Ray Park →  'Snake Eyes'
Lee Byung-hun → 'Storm Shadow'
D.J. Cotrona →  Flint
Ray Stevenson →  'Firefly'
Adrianne Palicki →  'Lady Jane'
RZA →  'Blinde Meester'
Elodie Young

regisseur (1)

Jon M. Chu

producent (2)

Lorenzo di Bonaventura
Brian Goldner
G.I. Joe : Retaliation

Een van de pispalen van de filmpers in 2009 was Stephen Sommers “G.I. Joe: The Rise Of Cobra”, het eerste live action-avontuur van Amerika’s meest populaire speelgoedsoldatenleger. Nochtans was Sommers’ prent niet zo hemeltergend slecht, en viel er meer plezier aan te beleven dan aan Michael Bays oververhitte ‘Transformers’-avonturen. Een Hasbrofranchise die trouwens ook door producer Lorenzo Di Bonaventura op de rails is gezet. Waarmee we niet zeggen dat de “G.I. Joe”-film over de volledige lijn geslaagd was, maar het had zijn momenten. Onder meer door de cast die was opgesmukt met namen als Dennis Quaid, Joseph Gordon-Levitt en Sienna Miller.

Met de sequel is het beetje vet dat er was echter van de soep. De halve cast is ingeruild, de regie ligt in handen van een man die hiervoor twee dansfilms en twee Justin Bieber-concertregistraties inblikte en de eer om de wereld van de ondergang te redden komt in handen te liggen van Dwayne Johnson en Bruce Willis. Die laatste zijn rol is trouwens niets meer dan een veredelde cameo. Oorspronkelijk zou “G.I. Joe: Retaliation” vorig jaar reeds zijn uitgebracht. Paramount had de marketingmolen reeds gestart (inclusief spot tijdens de Superbowl) en zelfs de speelgoedlijn was in kannen en kruiken. Als redenen voor het uitstel werden de beslissing naar voor geschoven om de film naar 3D te converteren en de mogelijkheid om nog wat extra publiciteit te kunnen voeren voor personages die buiten Amerika niet echt bekend zijn. Al dan niet doekjes voor het bloeden, feit is dat de film intussen genoeg heeft opgebracht om een derde “G.I. Joe” economisch te rechtvaardigen. Skip alvast de 3D-versie, want zoals wel meer het geval is met titels die achteraf in 3D zijn omgezet, biedt de gimmick zo goed als geen meerwaarde.

G.I. Joe : Retaliation

Of sla gewoon ook de 2D-versie over: veel mis je immers niet door “G.I. Joe: Retaliation” links te laten liggen. Het verhaal gaat min of meer verder waar het vorige ophield: de slechteriken van het Cobrateam hebben het na de arrestatie van Cobra Commander nog steeds gemunt op de G.I. Joes. Cobraboegbeeld Zartan (Arnold Vosloo) kon dankzij de nanomitesé-technologie in de huid kruipen van de Amerikaanse president (Jonathan Pryce). Terwijl de echte president in een kerker wegkwijnt (en af en toe wat waterboardingontspanning krijgt blijkbaar), maakt de valse president zich op voor de totale verovering van de wereld. Zijn plan (met een hoog SPECTRE-gehalte): een kernaanval lanceren via satellieten die er voor zorgt dat Cobra het wereldwijd voor het zeggen krijgt. Zeker omdat hij er eerst voor zorgt dat de andere mogendheden hun kernarsenaal niet kunnen gebruiken in een tegenaanval.

De Joes schuift hij langs de kant door hen te beschuldigen van een aanval in Pakistan, en vervolgens een dodelijke raid tegen hen te organiseren. Niet dodelijk genoeg zo blijkt: één van de overlevenden is stoere jongen Roadblock (Dwayne Johnson). En die wil wraak: samen met Lady Jaye (Adrianne Palicki) en Flint (D.J. Cotrona) trekt hij op pad om uit te vlooien wat er met de Amerikaanse president aan de hand is, en daarvoor kunnen ze rekenen op de steun van ijzervreter Joseph Colton (Bruce Willis). Tegelijkertijd bevrijden de Cobra’s met de hulp van Storm Shadow (Byung-hun Lee) Cobra Commander uit zijn ondergrondse gevangenis. Een actie waarbij Storm Shadow oog in oog komt te staan met G.I. Joes Snake Eyes (Ray Park) en Jinx (Elodie Yung) wiens martial arts-vaardigheden van pas komen in het verijdelen van Cobra’s derdewereldoorlogplannen.

G.I. Joe : Retaliation

“G.I. Joe: Retaliation” finisht als risicoloze actienonsens (met plaats voor zowel ninjazwaarden als machinegeweren) voor dummies. Of liever: voor dertienjarigen die hun testosteron al welig voelen tieren en er geen graten in zien om de vernietiging van een wereldstad - schijnbaar als faits divers in de scenariomix gegooid - keineig te vinden. Op zich moet dat kunnen (je wil niet weten waar wij destijds allemaal ons cinemazakgeld aan spendeerden), maar toch scoort het zaakje te laag op de adrenalinemeter om een substantieel popcornverschil te maken. Regisseur John M. Chu slaagt er niet in een eigen stijl te ontwikkelen, de personages zijn flets en de infantiele gung ho-ondertoon zorgt er helemaal voor dat “GI Joe: Retaliation” finisht als middelmatige en weinig geïnspireerde tienermachocinema. Om het in Suske & Wiske-taal te zeggen: een banale blockbuster.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
29-03-2013 Plaats 1 $ 40.501.814
05-04-2013 Plaats 2 $ 20.875.389
12-04-2013 Plaats 4 $ 10.894.415
19-04-2013 Plaats 4 $ 5.763.891
26-04-2013 Plaats 6 $ 3.620.000

Synopsis

Deze keer moet het G.I. Joe team het niet alleen opnemen tegen hun dodelijke vijand Cobra, maar ook tegen regering die het G.I. Joe team probeert op te heffen en te elimineren.