Die Hard 2

Bijna zeer goed
Die Hard 2 poster
1990
04/10/1990
langspeelfilm
124 minuten
actie

verdeler

20th Century Fox 20th Century Fox

acteur/actrice (15)

Bruce Willis Bruce Willis → John Mclane
Dennis Franz Dennis Franz → Carmine Lorenzo
William Atherton William Atherton → Thornburg
William Sadler William Sadler → kolonel Stuart
Tom Bower Tom Bower → Marvin
Fred Dalton Thompson Fred Dalton Thompson → Trudeau
Bonnie Bedelia → Holly
Franco Nero → Esperanza
John Amos → Grant
Don Harvey → Garber
Reginald Veljohnson → sergeant Al Powell
Sheila McCarthy → Samantha Copeland
Tony Ganios → Baker
Peter Nelson → Thompson
Art Evans → Leslie Barnes

regisseur (1)

Renny Harlin Renny Harlin

producent (3)

Joel Silver Joel Silver
Lawrence Gordon
Charles Gordon
Die Hard 2 - Bruce Willis

Het wordt een gekend fenomeen : een film die een enorm succes is geweest in de eerste 'verpakking' krijgt een opvolger : Robocop, Gremlins, Nightmare on Elm Street, Rocky en Rambo zijn slechts enkele voorbeelden van een weinig fantasievolle en bijgevolg heel 'conservatieve' politiek : er komt dus veelal een nummer 2, wat in veel gevallen een slordige kopie is van wat voorafging. Je ergert je bij dergelijke produkten veelal kapot aan het gebrek aan originaliteit en de ontelbare 'déjà-vus'...

Maar gelukkig kan een uitzondering ook hier de regel bevestigen, en dat brengt ons meteen bij Die Harder. Niet alleen omwille van het ontbreken van een cijfertje bij de tweede 'aflevering' en het originele 'Die Harder', maar wel door een heleboel andere feiten. We denken hierbij aan de exclusieve story, de acteerprestatie van Bruce Willis en niet te vergeten de zenuwslopende spanning die bijna het niveau haalt van 'de vorige keer'.

Bruce Willis is dus alweer showman van dienst. Stelt U zich maar eens een Die Hard (,er, est,...) voor zonder de in Duitsland (!) geboren Bruce Willis... Een aardige vogel, en niet alleen op het witte doek : in 1976 opgepakt wegens het bezit van verdovende middelen en daarvoor al kampend met alcoholproblemen. Daarenboven bewust live aanwezig bij eventuele 'warme' opnamescènes van vrouwtje Demi Moore, maar wie kan hem dat kwalijk nemen ?  De jaloerse en ambitieuze Willis heeft destijds zelfs nog een tweetal elpee's opgenomen... een polyvalente duizendpoot dus.

Wie vermoedt dat er niets positiefs over Bruce te vertellen is, heeft het verkeerd voor

de beslissing zijn intrede te doen in de filmwereld is ongetwijfeld de verstandigste die hij ooit genomen heeft. In '85 was hij voor het eerst aktief in enkele gastrolletjes in 'Miami Vice' maar de grote doorbraak kwam met de TV-serie 'Moonlightning'. Dat hij hiervoor aan de bak kwam als bodyguard, vrachtwagenchauffeur, accordeon-speler in een bandje en barkeeper mag alleen als een nuttig weetje beschouwd worden.

 

Die Harder is een film die qua geweld, aantal slachtoffers, verhaal en alles wat je maar kan noemen heel hoog scoort. Het is terug Kerstmis en John McLane (B.W.) slentert door de luchthaven, in afwachting van zijn vrouwtje Holly die met een 747 op weg is richting luchthaven. Alles loopt echter niet zoals gepland : alle booswichten hebben zich geconcentreerd in een heuse terroristenbende die de luchthaven Dulles International in een minimum van tijd weet te verlammen : geen brandend lichtje meer op alle landingsbanen en alle kontakt tussen kontroletoren en rondcirkelende vliegtuigen wordt onmogelijk gemaakt.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
06-07-1990 Plaats 1 $ 21.744.661
13-07-1990 Plaats 1 $ 14.512.301
20-07-1990 Plaats 2 $ 10.019.244
27-07-1990 Plaats 5 $ 5.953.068
03-08-1990 Plaats 6 $ 4.816.830
10-08-1990 Plaats 9 $ 3.078.221


Synopsis

Code yellow wordt algauw red alert en er is terug werk aan de winkel voor McLane, die het eigenlijk wel heeft zien aankomen : Kolonel Stuart had hij reeds herkend in de immense luchthaven, vergezeld van nog een aantal andere kwajongens. McLane slaagt er in enkele mannetjes neer te leggen maar ondertussen wordt de pastoor van een nabijgelegen kerkje een gaatje in zijn hoofd geschoten en is het hoofdkwartier van de bende meteen geopend. De bedoeling van de gangsters bestaat erin ene Esperanza die onderweg is met vliegtuig en verdovende middelen uit de handen van de luchthavenpolitie te houden en zodoende hun grootste slag thuis te halen...

Dat er na dit alles honderden lijkkisten mogen besteld worden mag u niet verbazen wanneer U Die Hard hebt gezien (op dit moment de best verkopende video in Engeland). Een 8,5 op de schaal van Richter is voor alle anderen een absolute garantie één van de betere films van dit jaar te kunnen bekijken.