Programma 50ste Film Fest Gent voorgesteld

Programma 50ste Film Fest Gent voorgesteld
27/09/2023

Op 21 september werd het programma van de verjaardagseditie van Film Fest Gent voorgesteld. Die dag ging meteen ook de voorverkoop van start. Online kan je het programma bekijken tickets kopen via https://www.filmfestival.be/nl/full-program. Vergeet niet dat er naast de filmprogrammatie ook heel wat concerten, soundtrackexperimenten en zelfs een samenwerking met het S.M.A.K. op het programma staan.

De openingsfilm is Fien Trochs Holly, de slotfilm is Hayao Miyazaki’s The Boy And The Heron. Twee films van heel uiteenlopende talenten die meteen de wijde scope van het festival definiëren.
Programmadirecteur Wim De Witte en coprogrammator Michiel Philippaerts selecteerden samen met een uitgebreid selectiecomité 113 langspeelfilms, drie televisieseries en 44 kortfilms uit meer dan 1200 ingezonden films en uit de ongeveer 120 films uit de selecties van de filmfestivals van onder meer Berlijn, Cannes, Locarno, Toronto en Telluride.

Officiële competitie en internationale jury
Naar goede gewoonte is het programma onderverdeeld in verschillende secties, met de officiële competitie als kader. Die competitie heeft nog steeds als thema ‘De impact van muziek en geluid op film’ en opent met Augure, het regiedebuut van Baloji. Er steekt dit jaar veel contrast in de geselecteerde competitiefilms, die het hele spectrum van minimalistisch tot exuberant bespelen. Zo is Here van Bas Devos uitgepuurde cinema terwijl Yorgos Lanthimos in zijn Poor Things, een moderne versie van het Frankenstein-thema, alle registers van zijn verbeelding openzet. De internationale jury bestaat uit regisseur en voormalig Grand Prix-winnaar Sébastien Lifshitz (Frankrijk, juryvoorzitter), actrice Anne Dorval (Canada), componist Colin Stetson (Verenigde Staten), filmcriticus Jessica Kiang (Ierland) en regisseurs Jacqueline Lentzou (Griekenland), Lukas Dhont (België) en Juanita Onzaga (Columbia-België).

Secties en tags
Andere secties op Film Fest Gent zijn onder meer Explore Zone, Plus Parcours, On the Edge, LGBTQIA+, Masters, New Voices, Midnight Cult … dit maakt het voor het publiek handiger om zich een weg te zoeken door het uitgebreide aanbod. Aan documentaires over film- of muziekhelden ontbreekt het ook dit jaar niet. In de secties Sound and Vision en Artists on Film steken twee vertrouwde namen: Mark Cousins, die My Name is Alfred Hitchcock komt voorstellen en Alexandre O. Philippe, die in You Can Call Me Bill een intiem portret maakte van Star Trek-kapitein William Shatner. Verder zijn er documentaires over onder meer Joan Baez, Little Richard, Joe Lovano, Brian Jones, Douglas Sirk, Rock Hudson en Agnès Varda.

Nationale en internationale gasten op de rode loper
Heel wat filmmakers, acteurs, producenten en componisten komen hun werk voorstellen in Gent. Ken Loach houdt na de voorstelling van The Old Oak een uitgebreide director’s talk. Hetzelfde geldt voor Matteo Garrone en zijn Io Capitano. Ryûsuke Hamaguchi, regisseur van Gift, zal op de WSA Film Music Days in gesprek gaan met componist Eiko Ishibashi, cameraman Nicolas Karakatsanis komt Dumb Money voorstellen. Anne Dorval, die een hoofdrol vertolkt in de eerste reeks van de Canadese filmmaker Xavier Dolan - La nuit où Laurier Gaudreault s'est réveillé - die Film Fest Gent in marathon vertoont op zaterdag 21 oktober, komt naar Gent. Ook regisseur Sean Price Williams komt, samen met het Amerikaanse opkomende acteertalent Talia Ryder, zijn rusteloze punksprookje The Sweet East voorstellen.

Classics
Uit de meer dan 5000 titels op de festivalteller sinds de allereerste editie in 1974 selecteerde Patrick Duynslaegher, curator Classics Film Fest Gent, zestien titels voor de Classics-sectie. Met werk van onder meer Alain Resnais, Peter Greenaway, Terence Davies, Jacques Tati, Pedro Almodóvar, Bernardo Bertolucci, Robert Altman, Jane Campion, Jia Zhangke en Michael Haneke. In de door Film Fest Gent uitgegeven Classics-brochure krijgt iedere film en iedere regisseur nog een aparte bespreking en worden de films vermeld die op FFG werden vertoond. Inhoud en vormgeving maken dit boekje tot een blijvend souvenir en hebbeding van de 50ste festivaleditie.

Kortfilms & VR-installatie
Film Fest Gent zet dit jaar opnieuw de kortfilm in de kijker. Daarbij aansluitend komt met het virtual reality-experiment Floating with Spirits van Juanita Onzaga een uniek stukje immersieve cinema aan bod. Floating with Spirits is een 31 minuten durende VR-experience waarin de kijker twee zusjes volgt die zich voorbereiden op de Dag van de Doden in de van mystiek doordrongen bergen van Mexico. Met deze zintuiglijke, poëtische en futuristische VR-experience wil Onzaga onze perceptie van het reële door elkaar schudden.

Zowel de international shorts als de studentenkortfilms worden beoordeeld door een internationale jury bestaande uit Lois Patiño die ook een retrospectieve van zijn kortfilms krijgt. Songwriter en Whispering Sons-frontvrouw Fenne Kuppens en de Bulgaarse filmcriticus Savina Petkova zijn de andere juryleden.

Concerten en muziekprogrammatie
Naast de films verwacht Film Fest Gent je ook nog voor de World Soundtrack Awards op 21 oktober in de nog steeds monumentale Gentse Capitole. Twee dagen vroeger kan je daar ook al terecht voor het videogamemuziekconcert Press Play: Music In Games. Van 19 tot 21 oktober kan iedereen met een passie voor filmmuziek terecht op de WSA Film Music Days met paneldiscussies, interviews en masterclasses.

En ook in kunstencentrum Viernulvier krijg je een eigenzinnige en experimentele kruisbestuiving tussen film, beeld en muziek in de Videodroom-programmatie, dat dit jaar wordt afgesloten met een heus Twin Peaks-slotfeest.

Meer info over dit alles op www.filmfestival.be.