Dan O'Herlihy

Daniel Peter O'Herliby
Dan O'Herlihy

°

01-05-1919
Wexford
Ierland

+

17-02-2005
genomineerd Oscars ® 1955
1 keer genomineerd voor een Oscar

Nadat hij zijn studies van architect had afgewerkt aan de National University of Ireland werd hij decorontwerper voor toneelstukken. Lang duurde het niet voor hij rollen in toneelstukken ging spelen aan zowel het Gate- als het Abbey Theatre in Dublin maar Dan O’Herlihy maakte in die periode ook zijn entree op de Ierse radio.

Hij werkte twee langspeelfilms af en werd daarna door Orson Welles overtuigd om naar Hollywood te trekken. Daar kreeg hij de rol van Macduff in Macbeth. Verrassend genoeg kreeg hij hierna nog maar weinig interessante aanbiedingen als acteur maar had wél succes als hoorspelacteur op de radio.

Zijn beste acteerprestatie leverde O’Herlihy ongetwijfeld af met zijn rol in The Adventures of Robinson Crusoe van Luis Bunuel waar hij een Oscar-nominatie voor kreeg. Zeker ook het vermelden waard : zijn rol als de gekwelde Generaal Black die de opdracht krijgt in Hail Safe om een waterstofbom te droppen op New York.

O’Herliby was ook regelmatig te zien op televisie. Zijn broer Michael O’Herlihy was een succesvol regisseur van Amerikaanse televisiefilms die eind de jaren ’60 instond voor de regie van Disney-films als The Fighting Prince of Donegal, The One and Only Genuine, Smith ! en Original Family Band.

Oscars ® 1955 Genomineerd Beste acteur in een hoofdrol
Actor
Adventures of Robinson Crusoe