Boris Kaufman

Boris Kaufman

°

24-08-1906
Bialystok
Polen

+

24-06-1980
winnaar
1 keer een Oscar gewonnen
genomineerd Oscars ® 1957
1 keer genomineerd voor een Oscar

Boris Kaufman is de broer van Michail Kaufman, een Russische cameraman, maar ook van Dziga Vertov (Denis Kaufman) die een aantal goede documentaires maakte voor Kino-Eye.

In 1927 emigreerde hij naar Frankrijk en ging er studeren aan de Sorbonne, een andere naam voor de Universiteit van Parijs. Daar werkte hij mee aan de enige vier films die Jean Vigo ooit heeft gemaakt. Tijdens de oorlog vervulde hij van 1939 tot 1941 zijn dienstplicht bij het Franse leger, daarna vertrok hij naar Canada waar hij aan de slag ging bij de National Film Board of Canada. Daar werkte hij aan kortfilms en Amerikaanse propaganda-documentaires.

Halfweg de jaren ’50 maakte hij zijn langspeelfilmdebuut in Hollywood. Finaal ging hij naar Amerika/Hollywood. Daar werkte hij nauw samen met Elia Kazan, onder meer aan On the Waterfront en Baby Doll. Hij draaide ook films voor Sidney Lumet.

Kaufman had een voorkeur voor zwart-witfilms, zijn camerawerk kwam het best tot zijn recht in twee kleuren. Ondanks het feit dat de drie broers niet in dezelfde buurt woonden wist Boris Kaufman toch in een aantal documentaires de sombere, weinig aantrekkelijke drama’s die op locatie werden gedraaid vast te leggen op een wel heel realistische manier.

Vijf jaar voor zijn dood kreeg Boris Kaufman de Billy Blitzer Award voor "zijn buitengewone bijdrage aan de filmindustrie".

Oscars ® 1957 Genomineerd Camerawerk
zwart-wit
Baby Doll
Oscars ® 1955 Gewonnen Camerawerk
zwart-wit
On the Waterfront

Beelden prijsuitreiking(en)

1955 : Boris Kaufman wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste camerawerk voor On the Waterfront.