Mata Hari

Mata Hari
1984
langspeelfilm

acteur/actrice (6)

Sylvia Kristel Sylvia Kristel
Christopher Cazenove
Oliver Tobias
Gaye Brown
Gottfried John
Anthony Newlands

regisseur (1)

Curtis Harrington

producent (1)

Rony Yacov

uitvoerend producent (2)

Menahem Golan Menahem Golan
Yoram Globus Yoram Globus

director of photography (1)

David Gurfinkel

componist (1)

Wilfred Josephs


Synopsis

Even voor het begin van de Eerste Wereldoorlog maken een Franse en een Duits officier (Ladoux en Karl) die goede vrienden zijn, kennis met Mata-Hari, een uitzonderijk verleidelijke en fatale vrouw die achteraf een legende zou worden. Alhoewel beide officieren dolverliefd op haar zijn zullen zij Mata-Hari opofferen aan het internationale politieke spel waarvan zij één van de aantrekkelijkste troeven vormt. Zij wordt aangeworven door de Franse geheime dienst waarvan Kapitein Ladoux de leider is en naar Berlijn gezonden. Daar wordt Mata-Hari geconfronteerd met een Machiavelistisch complot en gedwongen te werken voor de Duitse spionage ondanks de tegenwerpingen van Karl, die alhoewel Duitse officier, Mata-Hari tracht te beschermen.
Als fascinerende danseres reist Mata-Hari door heel Europa en maakt van haar optreden gebruik om in verbinding te treden met Franse en Duitse geheime agenten. Door haar eigen gevoelsproblemen loopt Mata-Hari echter in de valstrikken die op meesterlijke wijze door Dokter Fraulein, hoofd van de Duitse contraspionage worden gespannen. Om zich te verdedigen beschikt Mata-Hari slechts over haar vrouwelijke en onweerstaanbare charmes. Zij zal er dan ook gebruik van maken, meer zelfs dan ze eigenlijk wenst.
Indertijd had men de gewoonte te zeggen wanneer Mata-Hari verschijnt vat Europa vuur. Er is ook sprake van wapenzwendel, twijfelachtige en onrustwekkende personages, maniakale moordenaars, erotische feestjes en weinig orthodoxe veroordelingen. Op deze woelige achtergrond in het door de oorlog verscheurde Europa voltrekt zich de lotsbestemming van Mata-Hari van Rome tot Berlijn, van Parijs tot Madrid, zonder eigenlijk definitief te eindigen...