Wrath of the Titans
verdeler
acteur/actrice (9)
regisseur (1)
producent (2)
Twee jaar geleden kwam Warner Bros op de proppen met het CGI-gedrocht “Clash Of The Titans”, een remake van de gelijknamige prent uit 1981. Ook geen hoogvlieger, maar toch een titel die enigszins de drietand des tijds doorstond, vooral (om niet te zeggen uitsluitend) door de stop-motioneffecten van de magnifieke Ray Harryhausen. Meteen de laatste film waaraan hij meewerkte. De remake was echter zo slap dat je hem niet eens wou aanraden aan je ergste vijand (of je schoonmoeder). Wat heel wat mensen blijkbaar toch deden, daar de prent wereldwijd zo’n 493 miljoen dollar bij elkaar harkte. Een sequel was daardoor onvermijdelijk, en dus mag Perseus (een nog steeds vrij stramme Sam Worthington) opnieuw knokken met een legioen Griekse mythologische monsters en demonen.
Tien jaar na Perseus’ heroïsche strijd in “Clash Of The Titans” leeft hij als visser aan de Griekse kust met zijn zoon Helius. De dood van zijn echtgenote Io heeft diepe wonden geslagen, en Perseus probeert zich zo ver mogelijk van het goddelijk gekrakeel te houden. Wat niet zo eenvoudig is als je de halfgodenzoon van Zeus (Liam Neeson) bent. Zeus heeft de steun van zijn zoon immers nodig, daar de muren van de onderwereldgevangenis Tartarus op instorten staan, omdat de mensen niet meer geloven in de goden en bijna niet meer bidden. En zonder geloof kunnen de goden hun gevangenen niet langer bewaken.
In een poging de meubels te redden probeert Zeus samen met Poseidon (Danny Huston) vrede te sluiten met hun broer Hades (Ralph Fiennes) die over de onderwereld heerst. Hades en Zeus’ lafhartige zoon Ares (Edgar Ramirez) slaan het vredesaanbod echter af, en de gevolgen laten niet lang op zich wachten. Zeus en Poseidon worden gevangengenomen door Hades en Ares, waarop de Chimera-monsters dood en vernieling zaaien. Perseus kan er een verslaan en zet vervolgens koers naar het rijk van koningin Andromeda (Rosamund Pike) waar hij met Agenor (Toby Kebbell), de halfgodenzoon van Poseidon, en met de gevallen god Hephaestus (Bill Nighy) een toegang probeert te vinden tot het labyrint dat naar de gevangenis van Tartarus leidt. Hun doel: Zeus redden uit de klauwen van Hades en Ares, en tegelijkertijd vermijden dat de vernielzuchtige oppergod Kronos uit Tartarus kan ontsnappen.
“Wrath Of The Titans” heeft weinig nieuws te bieden onder de godenzon, maar regisseur Jonathan Liebesman (“World Invasion : Battle: Los Angeles”) doet het toch een tikkel beter dan Louis Leterrier twee jaar terug. Liebesman slaagt er zowaar in om een portie aanvaardbaar paasvakantievertier af te leveren voor de gemiddelde twaalfjarige die al dan niet aan het begin staat van een lange carrière als cinefiel. Zeker als je in ogenschouw neemt dat wij als jong broekje niet alleen naar de “Indiana Jones”- en “Star Wars”-films gingen, maar ons zuurverkregen zakgeld ook spendeerden aan pulptitels zoals de Richard Chamberlain-versie van “King Solomon’s Mines”. Aanvaardbaar voor het verwondering zoekend multiplexkind (en de computereffecten zijn voor het overgrote deel vlekkeloos én spectaculair uitgevoerd) is echter geen synoniem voor goed: het aanvankelijk strakke B-filmtempo en een paar geslaagde set pieces (het gevecht de Chimera’s, de valstrikken van de cyclopen en een achtervolging in een labyrint) verzanden uiteindelijk toch in een met bloedarmoede kampend laatste halfuur. Gedrapeerd langs een bombastische computerveldslag waarin zelfs de door Neeson en Fiennes gevoede camplaag uiteindelijk de dieptes van het Griekse begrotingstekort opzoekt. Of hoe je ook als superster niet oneindig geforceerde zinsneden kan oreren zonder je geloofwaardigheid te verliezen.
Slotsom: “Wrath Of The Titans” haalt de eindstreep als een bekijkbaar, maar weinig origineel en vooral te mechanisch ingeblikt avonturenspektakel. Maar laat dat verdict het twaalfjarig kind in, naast, boven of onder jou er vooral niet van weerhouden om anderhalf uur lang in de zevende CGI-hemel te zijn.
30-03-2012 | Plaats 2 | $ 33.457.188 |
06-04-2012 | Plaats 4 | $ 14.732.121 |
13-04-2012 | Plaats 6 | $ 6.906.209 |