Ratatouille

Goed
Ratatouille (OV)
KT
01/08/2007
2007
langspeelfilm
110 minuten
animatie

verdeler

Buena Vista Buena Vista

acteur/actrice (13)

Brian Dennehy Brian Dennehy → Django (stem)
Janeane Garofalo Janeane Garofalo → Colette (stem)
Ian Holm Ian Holm → Skinner (stem)
Peter O'Toole Peter O'Toole → Anton Ego (stem)
Will Arnett Will Arnett → Horst (stem)
James Remar James Remar → LaRousse (stem)
Patton Oswalt → Remy (stem)
Brad Garrett → Aguste Gusteau (stem)
John Ratzenberger → Mustafa (stem)
Lou Romano → Linguini (stem)
Brad Bird → (stem)
Peter Sohn → Emile (stem)
Thomas Keller → Chef (stem)

regisseur (1)

Brad Bird

producent (1)

Brad Lewis

uitvoerend producent (2)

John Lasseter
Andrew Stanton

scenarist (1)

Brad Bird

componist (1)

Michael Giacchino
Ratatouille (OV)

Pixar blijft tot nader order de te kloppen kampioen als het op 3-D animatie aankomt. Waar Dreamworks Animation en andere concurrenten te vaak hun heil zoeken in repetitieve flutverhalen met hier en daar een grappige woordspeling of hyperventilerend ADHD-beest, komen ze bij Pixar steevast op de proppen met een origineel gegeven in een mooie setting en gieten ze hun ideeën in scenario’s die rustig tijd nemen en krijgen om te ademen.

Het is weer van dat in “Ratatouille”: in de grond een eenvoudig en typisch Amerikaans ‘geloof in jezelf’-verhaal, maar de boodschap is volledig ondergeschikt aan sublieme animatie en een naar genrenormen uitstekend uitgedokterd verhaal. Blauwe rat Remy is gezegend met een sterk ontwikkelde reukzin. Neen, hij begint geen vrouwelijke ratten te vermoorden, maar wendt zijn gave aan voor het opsporen van het beste eten. Zijn familieleden en spitsbroeders stellen doorgaans tevreden met restjes uit de afvalbak, Remy gaat steevast voor de haute cuisine, ook al moet hij meer dan eens zijn hachje riskeren voor het betere peuzelwerk.

Ratatouille (OV)

Tijdens zo’n zoektocht naar fijne etenswaren loopt het mis, en Remy verliest het contact met zijn stamgenoten. Hij verdwijnt in een kolkend riool en komt terug boven water in Parijs. Daar komt hij in het restaurant terecht van wijlen Gusteau, Remy’s geliefde chef-kok. Het restaurant wordt momenteel geleid door de megalomane Skinner. Remy raakt bevriend met Linguini, een afvaljongen die er stiekem ook van droomt te koken. Algauw besluit de pientere rat vanonder Linguini’s kookmuts op te treden als ‘little chef’ en zet hij zo Gusteau’s restaurant terug op de kaart. Al is dat allemaal niet naar de zin van Skinner…

De pixel-bollebozen van Pixar maken van “Ratatouille” een animatiefilm die het niet per se moet hebben van bewust vergezochte slapstickgrappen, maar genoegzaam drijft op eerder toevallig voorbijdrijvende situatiehumor. Het verhaal werd ontworpen door Jan Pinkava, de regisseur van “Geri’s Game”, een van Pixars eerste korte films. Ergens onderweg liep het echter spaak, en Pixar kreeg voor het eerst in zijn geschiedenis te maken met een probleemproductie. Pinkava werd ontslagen en vervangen door Brad Bird, de regisseur van “The Incredibles”. Bird nam meteen ook het verhaal onder handen en schrapte een paar verhaallijnen. In Pinkava’s scenario leefde Gusteau nog, Bird laat hem optreden in Remy’s verbeelding. Ook de personages van Skinner en de vrouwelijke kok Colette werden aanzienlijk uitgebreid.

Ratatouille (OV)

De regisseurswissel heeft alvast geen negatieve invloed op de cohesie: “Ratatouille” is van begin tot eind een lekker bekkend en visueel uitstekend verhaal. De echte reden om de film te savoureren is trouwens de vormgeving: de achtergrond is alweer een lappendeken van opperste gedetailleerde schoonheid (de film is een verplicht nummer voor iedereen met een zwak voor het romantische Parijs), met als hoogtepunten zeer veel exquis in beeld gebracht keuken- en restaurantlekkers… je zal daar maar zitten met een armzalig zakje popcorn of gummibeertjes in de bios. Het mag dan niet de beste Pixar-productie zijn, “Ratatouille” is en blijft nagenoeg perfecte glimlachcinema. En hetzelfde geldt ook voor het leuke voorgerecht Lifted, de beste korte Pixar-film sinds For The Birds. Allen daarheen dus.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
29-06-2007 Plaats 1 $ 47.027.395
06-07-2007 Plaats 2 $ 29.014.293
13-07-2007 Plaats 3 $ 18.012.196
20-07-2007 Plaats 5 $ 10.899.179
27-07-2007 Plaats 7 $ 7.455.594

Synopsis

In deze nieuwe animatiefilm, RATATOUILLE, droomt Remy, een ratje, ervan ooit een grote Franse chef-kok te worden. Hij is vastbesloten om zijn droom te verwezenlijken, ook al gaat dit tegen de wil van zijn familie in. Zelfs de gevaren waar hij als ongebruikelijke en vooral ongewenste bezoeker in de keuken tegenaan zal lopen, houden hem niet tegen.

Wanneer Remy in de riolen van Parijs verzeild raakt, komt hij precies uit onder het beroemde restaurant van zijn eigen culinaire held, Auguste Gusteau. Al gauw zet Remy’s passie voor koken de hele culinaire wereld van Parijs op zijn kop. En dit zorgt voor heel wat opwindende en hilarische situaties. Winnaar van de Golden Globe voor Beste Animatiefilm.