A Quiet Place Part 2 (Blu-ray)

Middelmatig
A Quiet Place Part 2 (Blu-ray)
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
Geweld
Grof taalgebruik
24/09/2021
2020
Blu-ray
96 minuten
thriller
actie
horror
Dolby Atmos Ⓡ
2.39:1

Blu-ray-/DVD-verdeler/streamingdienst (1)

Dutch Filmworks

acteur/actrice (6)

Emily Blunt → Evelyn Abbott
Cillian Murphy → Emmett
Noah Jupe → Marcus Abbott
Millicent Simmonds → Regan Abbott
Djimon Hounsou → man op eiland
John Krasinski → Lee Abbott

regisseur (1)

John Krasinski

producent (4)

Michael Bay
Andrew Form
Brad Fuller
John Krasinski

uitvoerend producent (3)

Allyson Seeger
Joann Perritano
Aaron Janus

scenarist (1)

John Krasinski
A Quiet Place Part 2

A Quiet Place Part II was een van de eerste films na de coronalockdown die aantoonde dat er nog leven zat in de bioscoop, een andere (soms) stille plaats. De film ging vlot boven de honderd miljoen opbrengst in Amerika, en klokte wereldwijd af op een opbrengst van 297 miljoen, nog niet eens zoveel minder dan de 341 miljoen die het origineel pre-corona wist binnen te rijven.

In A Quiet Place Part II zien we hoe het verder gaat met de Abbotts na hun treffen met hun monsterlijke belagers. Blinde belagers die enkel reageren op geluid en lawaai … wie stil is kan het dus overleven, wie een brulboei is loopt tegen de lamp en komt aan zijn eind als monsterbrok. Zijn opnieuw van de partij, zij het zonder vader Lee en zoon Beau: moeder Evelyn (Emily Blunt), zoon Marcus (Noah Jupe), doofstomme dochter Regan (de in het echt ook doof zijnde Millicent Simmonds) en kersverse baby. Meer van hetzelfde dus deze sequel? Ja en neen.

A Quiet Place Part 2

Om te vermijden dat de film helemaal een doorslagje wordt van de eersteling - wat hij eigenlijk is - splitst het gezin zich op en komen er nieuwe personages - Cillian Murphy op kop - en locaties bij. Toch doet Krasinski niet aan schaalvergroting. Dat kan je enerzijds zien als trouw blijven aan de bron, maar anderzijds ook als een gebrek aan inspiratie. Het is die spreidstand tussen ‘mooi vormgegeven sequel’ en ‘is het dat maar-vervolg’ die de gehele film gijzelt. Langs de ene kant voelt A Quiet Place Part II als een goede film, langs de andere kant geraakt hij niet voorbij de déjà-vu-hordes. Het is zelfs niet uitsluitend aan de voorganger dat de film schatplichtig is: de monsters blijven - hoe mooi de animatronica-CGI ook is geslaagd - inwisselbaar met eender welk monster uit eender welke monsterfilm. Waardoor na een tijdje de mindere kanten toch de bovenhand beginnen te halen op de betere.

Wel opvallend is Krasinksi’s keuze om de actiesetpieces parallel afwisselend te monteren. Dat zorgt wel voor een overzichtelijk tijdsframe tussen ‘kamp A’ en ‘kamp B’, maar of het nu echt een meerwaarde is … daar is de jury nog niet uit. Ook de echte koopwaar van de eerste film - de gebarentaal waarmee het gezin communiceerde en de daaruitvoort-vloeiende vele stille scènes - wordt niet altijd consequent toegepast. Eigenlijk leunt het allemaal dicht aan bij pakweg The Walking Dead: je kan wel een paar zombies/monsters doden, maar er duiken altijd nieuwe op en de groep overlevenden kruist tijdens hun zoektocht naar een nieuwe veilige stek ook vluchtelingen met minder goede bedoelingen. En zo kan je natuurlijk veel vervolgen maken.

A Quiet Place Part 2

Krasinski gooit de handdoek overduidelijk nog niet in de ring: A Quiet Place Part II heeft wel een einde, maar geen slotakkoord. Makkelijk om direct in te pikken met deel drie, ben je dan geneigd te denken. Dat er een derde deel gaat komen staat buiten kijf. Er is trouwens ook al sprake van een spin-off die door Jeff Nichols zal worden geregisseerd. Eens kijken hoelang de barstgevoelige kruik te water kan gaan vooraleer ze niet meer te lijmen valt.

Maar voorlopig doet de reeks het dus met een niet onaardige maar weinig interessante sequel. Eentje waarvan je naderhand trouwens vaststelt dat de eerste scène - een flashback die het begin van de monsterinvasie laat zien - eigenlijk de beste van de gehele film blijkt te zijn.

Geen exhaustief pakket extra’s, maar al bij al wel een paar interessante featurettes die inkijk bieden op het productieproces. En als je daarbij te weten komt hoe de visuele effecten en de voor deze film ook belangrijke geluidseffecten het levenslicht zagen, dan krijg je in feite precies wat je wil weten/zien als coda bij de film.

Alex De Rouck

Extra informatie

Extra’s:

  • Director’s Diary: Filming With John Krasinski (9’38”)
  • Pulling back the Curtain (3’47”)
  • Regan’s Journey (6’19”)
  • Surviving the Marina (5’00”)
  • Detectable disturbance: Visual effects and sound design (8’26”)