Le Fidèle

Goed
Le Fidèle
KT
04/10/2017
2017
langspeelfilm
130 minuten
Actie
Drama
Speelfilm

verdeler

K.F.D. K.F.D.

acteur/actrice (5)

Matthias Schoenaerts
Adèle Excarchopoulos
Sam Louwyck
igor van Dessel
Stefaan Degand

regisseur (1)

Michaël R. Roskam

producent (1)

Bart Van Langendonck

director of photography (1)

Nicolas Karakatsanis

scenarist (3)

Michaël R. Roskam
Thomas Bidegain
Noé Debre
Le Fidèle

Michael Roskam heeft duidelijk meerdere bonen voor het reilen en zeilen in misdaadmilieus. Na zijn geslaagde Amerikaanse uitstap “The Drop” komt hij de vaderlandse cinema verblijden met een derde langspeler die netjes de voetsporen van zijn meer dan puike debuut “Rundskop” volgt. Twee factoren voor wie wil vergelijken: de hoofdrol van Matthias Schoenaerts uiteraard, maar vooral de manier waarop ‘gebaseerd op een waargebeurd verhaal’ een volledig fictieve inkleuring krijgt zonder de draad naar de ware feiten los te laten. Zo was “Rundskop” tegelijkertijd wel en niet het verhaal van de in de hormonenmaffia beraamde moord op veearts Karel Van Noppen. En net zo is “Le Fidéle” wel en niet het verhaal van de beruchte gangsterbende die in de jaren tachtig het land op stelten zette met gewaagde en drieste overvallen op banken, juweliers en geldtransporten. Het door Schoenaerts vertolkte hoofdpersonage deelt zelfs de familienaam met de beruchte ‘gentleman-overvaller’ Petit Robert Van Oirbeek.

Roskam situeert “Le Fidèle” niet in de jaren tachtig, maar in het gsm-vriendelijke nu. Samen met een drietal kompanen pleegt Gino ‘Gigi’ Vanoirbeek brutale overvallen op banken. Het geroofde geld stelt Gino in staat om ‘het goede leven’ te leiden, en de eigenzinnige racepilote Bibi (Adèle Exarchopoulos) blijkt niet ongevoelig voor zijn charmes. De liefdesvlam slaat onmiddellijk over, en tussen de twee ontspint zich een passievolle relatie. Bibi is niet op de hoogte van de activiteiten van haar Gigi, en ze schrikt dan ook geen klein beetje wanneer ze hem achter slot en grendel ziet verdwijnen na een zoveelste overval. Bibi laat hem echter niet in de steek, en hoopt op een nieuw en beter leven eens Gigi zijn straf van tien jaar heeft uitgezeten.

Le Fidèle

Een gangsterdrama gepokt en gemazeld als een amour fou: dat is “Le Fidèle” samengevat in negen woorden. De standvastig acterende Schoenaerts en Exarchopoulus gooien zich met verve op hun geromantiseerde rollen, en hun drive zit als gegoten in Roskams robuuste regiestamina. Vier sterren, op naar de volgende en dat was het dan? Het zou mooi geweest zijn, maar helaas … het spreekwoordelijke venijn zit in de spreekwoordelijke staart, en het laatste halfuur van “Le Fidéle” is een valse noot die zich niet gemakkelijk laat kraken.

Le Fidèle

Roskam en zijn medescenaristen (waaronder “De Rouille Et D’Os”’ Thomas Bidegain) komen op de proppen met een verhaalschakel die hier totaal misplaatst en overbodig is. Een heel opzichtige truc - krijgt spoilercensuur toch wel geen spoilercensuur zeker - om alles nog emotioneler in te kleuren, maar die keuze werkt als een averechtse boemerang. Het secuur opgebouwde verhaal krijgt een serieuze knauw, en een potentieel meesterlijke film moet zich uiteindelijk tevreden stellen met een troostprijsverdict van ‘slechts’ drie sterren. En de climax zelf blijkt eveneens een bij de haren getrokken teleurstelling.

Ironie ten top: op het einde schittert “Le Fidèle” dan wel weer met een poëtische coda die het uitschuivende voorafgaande halfuur (bijna) doet vergeten. Bijna, maar bijlange na niet helemaal. In het lijstje ‘driekwart geslaagde films van 2017’ staat “Le Fidèle” in elk geval op de eerste plaats. Toch ook een mooie prestatie.

Alex De Rouck

 

  • Een film uit de 'Officiële Selectie' op het Filmfestival van Venetië (2017)

Synopsis

Het is liefde op het eerste gezicht tussen de raadselachtige Gino Gigi Vanoirbeek en de beloftevolle racepilote Bénédicte “Bibi Delhany. Maar Gigi draagt een geheim met zich mee. Hoe meer hij dit probeert te verbergen, hoe dieper hij in de problemen verzeild geraakt en hoe zwaarder hun liefde op de proef wordt gesteld. Gigi zal moeten kiezen. En Bibi ook. Maar hoe lang kan je vechten voor iets dat misschien al lang verloren is ?