Darkman

Gewoon
Darkman
1990
06/12/1990
langspeelfilm
96 minuten
horror

acteur/actrice (15)

Liam Neeson Liam Neeson →  Peyton Westlake/Darkman
Frances McDormand Frances McDormand →  Julie Hastings
Colin Friels →  Louis Strack Jr.
Larry Drake →  Robert G. Durant
Nelson Mashita →  Yakitito
Jessie Lawrence Ferguson →  Eddie Black
Danny Hicks →  Skip
Theodore Raimi →  Rick
Dan Bell →  Smiley
Nicholas Worth →  Pauly
Aaron Lustig →  Martin Katz
Arsenio 'Sonny' Trinidad →  Hung Fat
Said Faraj →  Bediende in Winkel
Nathan Jung →  Chinese Krijger
Toru Tanaka →  Chinese Krijger

regisseur (1)

Sam Raimi Sam Raimi

producent (1)

Robert Tapert

Acht jaar geleden maakte Sam Raimi zijn debuut in de wereld van de cinema toen hij tekende voor de regie van Evil Dead.  Niettegenstaande hij als regisseur nog groene plekjes achter de oren had, zorgde hij voor een mijlpaal in de horror-historie : de gewelddadige, mensonterende, gruwelijke scènes kwamen levensecht over, kortom een meesterwerk in het griezelgenre dat er wel voor zorgde dat ik voor het eerst (bij het zien van een film) alle eetlust was kwijtgeraakt, lijkbleek nog even bleef zitten na het einde van de film om te bekomen en met braakneigingen er zeker van was dat iemand die zo'n film maakte wel iemand met een bijzonder gestoorde geest moest zijn.

De man die me destijds bijna een hartstilstand of een andere aandoening bezorgde, is nu terug in zijn nieuwste creatie Dark Man.  Iedereen weze echter onmiddellijk gerustgesteld : de kans is uitgesloten dat je de eerder vermelde symptomen vertoont bij of na Dark Man.

Dokter Peyton Westlake (Liam Neeson) maakt, geassisteerd door Yackitito, een Japans chemicus, in zijn labo belangrijke vorderingen in zijn onderzoek naar het herstellen van beschadigd huidweefsel door synthetische materie. Julie Hastings (Frances McDormand), de vrouw van Peyton, is een advocate die een belangrijke dienstnota te pakken heeft gekregen die, mocht hij de buitenwereld bereiken, een belangrijk bedrijf kan kelderen.

Niettegenstaande verschillende dreigementen wil Julie haar willetje toch doordrijven waardoor manlief Peyton het moet ontgelden wanneer Robert J. Durant met zijn mannetjes een bezoek brengt aan zijn labo, op zoek naar het document.  Peyton wordt onherkenbaar verminkt waarna hij voor 40 % verbrand voor dood wordt opgenomen in het ziekenhuis.  Na zijn ontsnapping kan hij naar hartelust experimenten met huidmutaties om zo de strijd aan te binden met de mensen die zijn leven verwoest hebben...

Dark Man is een film die zich positioneert in het B-segment.  Het verhaal zit losjes in mekaar en de trucages halen het niveau (uiteraard) niet van de Evil Dead-toestanden (gelukkig maar).  De horror- en griezelliefhebber zal echter vrij tevreden zijn met dit nieuwste Sam Raimi-product, dat met wat goede wil een 7 op de schaal van Richter krijgt.

Koenraad Adams
Weekend Box Office VS
24-08-1990 Plaats 1 $ 8.054.860
31-08-1990 Plaats 2 $ 7.936.890
07-09-1990 Plaats 2 $ 4.027.320
14-09-1990 Plaats 7 $ 2.410.260
21-09-1990 Plaats 9 $ 1.458.480


Synopsis

Dr. Payton Westlake staat op het punt een legendarische doorbraak te doen op het gebied van synthetische huidtransplantaties, als zijn laboratorium kort en klein geslagen wordt door een bende onder leiding van de sadistische Robert G. Durant. Onherkenbaar verbrand probeert Westlake zijn laboratorium weer op te bouwen en zijn relatie met zijn ex-vriendin Julie nieuw leven in de blazen. Zijn grootste uitdaging vindt hij echter in zichzelf. Verscheurd tussen zijn wens om samen met Julie een nieuw leven op te bouwen en de roep om wraak, neemt hij als Darkman steeds een nieuwe identiteit aan.