The Crow

Gewoon
The Crow
1994
langspeelfilm
110 minuten
actie

acteur/actrice (9)

Ernie Hudson Ernie Hudson →  Sergeant Albrecht
Michael Wincott Michael Wincott →  Top Dollar
Jon Polito Jon Polito →  Gideon eigenaar pandjeswinkel
Spencer Garrett →  Extra stem
Brandon Lee →  Eric Draven (the crow)
David Patrick Kelly →  T-Bird
Bai Ling →  Myca
Michael Massee
Sofia Shinas

regisseur (1)

Alex Proyas

producent (2)

Edward R. Pressman Edward R. Pressman
Jeff Most

The Crow zal de filmgeschiedenis als één van de tragische dood op de set films.   Hoofdrolspeler Brandon - zoon van Bruce - Lee kwam tijdens de opnames om het leven toen een onvoorziene echte kogel - in plaats van de verwachte losse flodder - hem dodelijk trof.

Omdat het ongeval zich voordeed op 8 draaidagen van het einde werd de film toch voltooid.  Het scenario onderging een lichte revisie en de door Brandon niet afgewerkte opnames werden naadloos computergestuurd 'ingevuld', waarbij onder meer zijn gezicht in volle close up op het lichaam van een stand in werd getransformeerd.  Een tegelijkertijd knappe en beangstigende technische prestatie, want wat met Brandon Lee mogelijk is, kan ook met het voltallige Hollywoodlegendenkerkhof gefikst worden.

The Crow, gebaseerd op het stripverhaal van James O'Barr, vertelt het verhaal van Eric Draven, een jonge zanger die na zijn dood terugkeert naar het rijk der levenden om de moordenaars van hem en zijn vriendin te executeren.  Hij wordt daarbij geleid door een kraai, zijn gids tussen de dode en levende wereld.

Regisseur Alex Proyas (die van de Australische reclamespotjesmarkt komt overgewipt) levert een barokke spookthriller die met visuele schijnbewegingen en schaduwrijke valstrikken is ingekaderd.

Het resultaat is een anderhalf uur durende orgie van grauwe nachtelijke beelden die meer dan eens ontaardt in een gewelddadig misdaadepistel waarin het bloed rijkelijk vloeit.  The Crow is een gebalde hiernamaalsallegorie die er vooral op gericht lijkt om de fans van het horrorgenre en pure actiespektakels met elkaar te verenigen.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
13-05-1994 Plaats 1 $ 11.774.332
20-05-1994 Plaats 2 $ 7.921.491
27-05-1994 Plaats 5 $ 6.573.900
03-06-1994 Plaats 6 $ 4.016.247
10-06-1994 Plaats 9 $ 2.325.460


Synopsis

Geschreven door David J. Schow en John Shirley, gebaseerd op de strip van James O'Barr.