Black Hawk Down (dvd)

Bijna zeer goed
Black Hawk Down (DVD)
2001
05/06/2013
dvd
138 minuten
oorlog
16:09

acteur/actrice (15)

Josh Hartnett Josh Hartnett → sergeant Matt Eversmann
Sam Shepard Sam Shepard → majoor-generaal William Garrison
Tom Sizemore Tom Sizemore → luitenant-kolonel Danny McKnight
Ewan McGregor Ewan McGregor → Danny Grimes
William Fichtner William Fichtner → William Sanderson
Eric Bana Eric Bana → Norm 'Hoot' Hooten
Tom Hardy Tom Hardy → Lance Twombly
Orlando Bloom Orlando Bloom → Blackburn
Ioan Gruffudd Ioan Gruffudd
Hugh Dancy Hugh Dancy
Gwen Bremner → Nelson
Gabriel Casseus → Kurt
Charlie Hofmeyer
Ron Eldard
Kim Caotes

regisseur (1)

producent (2)

Jerry Bruckheimer Jerry Bruckheimer
Black Hawk Down

De strijd waarin Amerika in verzeild geraakt krijgt vroeg of laat een vervolg op het grote scherm. Daar zijn nogal wat voorbeelden van, recent nog Zero Dark Thirty van Kathryn Bigelow maar soms laat de vertaling naar de bioscoopversie even op zich wachten. Zoals met Black Hawk Down, een film uit 2001 toch al weer die gebaseerd is op de gebeurtenissen van begin de jaren '90. Sony brengt de film nu uit als één van de titels onder de noemer 'Combat Classics', waarvan je ook onder andere Casualties of War, Glory, The Patriot en Tears of the Sun kunt krijgen op koop-dvd.

1992. Somalië, Mogadishu. Een burgeroorlog kostte al aan 300.000 mensen het leven. Generaal/krijgsheer Mohamed Farrah Aidid controleert ook de voedselvoorraden die voor de bevolking werden aangelegd. Wanneer internationaal wordt beslist om in te grijpen viseert men Aidid zelf zodat die kan geëlimineerd of weggehaald worden en er terug stabiliteit komt in de regio. De Verenigde Staten bereiden in alle stilte (én geheimgehouden voor hun geallieerde collega's) een aanval voor. Via een nieuwe informant is men de plaats te weten gekomen waar Aidid met zijn belangrijkste medewerkers zal samenkomen en de 'raid' wordt zorgvuldig voorbereid. De informant moet de exacte plaats aanwijzen waar de aanval moet plaatsvinden, waarna volgens een strak schema het Amerikaanse legerapparaat in actie treedt: goed getrainde grondtroepen (de 'Rangers' en de 'Delta Force' behoren tot de elite...), een commando-helikopter die alles vanuit de lucht kan volgen en in direct contact staat met het hoofdkwartier (waar majoor-generaal William Garrison - Sam Shepard) kan bijsturen waar nodig), een aantal gevechtshelikopters (Black Hawks...) zorgen voor luchtsteun en een aantal 'Little Birds' maken het rijtje af. Het moet een routineklus worden, een half uurtje moet het duren, meer niet. Maar zoals je ongetwijfeld weet verloopt het niet allemaal op de manier zoals men in gedachten heeft.

Black Hawk Down

Voor een aantal soldaten is deze operatie een gedroomde kans om, waarvoor ze jaren zijn opgeleid en wat talloze keren werd gesimuleerd, nu in de praktijk om te zetten... Velen onder hen verwachten dan ook geconfronteerd te worden met hulpeloos rondlopende negertjes op de vlucht voor de sterke, onoverwinnelijke Amerikanen, maar wanneer de (eerste) Black Hawk wordt neergehaald wordt het duidelijk dat dit heel andere koek wordt...
Van een goed geplande interventie glijdt men af naar een absolute chaossituatie en de prioriteiten worden nergens zo snel verlegd als in een oorlogssituatie: aanvankelijk wordt alles gedaan om het eerste slachtoffer in veiligheid te brengen en te evacueren, later wordt beslist dat het redden van een aantal zwaar gekwetsten ondergeschikt is aan het risico om hiervoor de levens van een aantal andere soldaten op het spel te zetten.

Ridley Scott heeft met dit Black Hawk Down een indrukwekkende oorlogs-/actie-film gemaakt. De regisseur van Gladiator, Black Rain, Alien maar ook Thelma & Louise nam Jerry Bruckheimer als producer onder de arm en dat de tandem Scott-Bruckheimer garant staat voor een topfilm is niets nieuws: spectaculaire actie-beelden waarbij je als kijker geen moment rust wordt gegund wanneer de 'raid' eenmaal is begonnen.De aanloop naar de aanval zelf is (net) niet te lang, de omkadering van de problematiek is summier maar voldoende, de locatie waar gefilmd wordt (Marokko) is perfect.De meer dan twee uur oorlogsgeweld zijn voorbij voor je het weet en waren op het moment van zijn bios-release goed voor één van de beste oorlogsfilms van de afgelopen jaren.

Black Hawk Down

Scott en Bruckheimer legden de lat bijzonder hoog en richtten zich volledig op de (oorlogs)actie op zich, want daar gaat het uiteindelijk om. Er wordt weinig ruimte gelaten voor het sentimentele en da's nu net iets wat door een Black Hawk Down-kijker verwacht wordt. Als er iets was waaraan we ons nog zouden kunnen geërgerd hebben, dan zou het het alom gekende Amerikaanse patriottisme geweest zijn, maar daar blijven we ook al van gespaard.

Als extra kan je deze film (her)bekijken met audiocommentaar van de makers maar je kan er ook voor kiezen om 'special forces' veteranen aan het woord te laten. Er staan ook filmografieën van cast en crew op het schijfje dus uitgebreid mag dit dan allemaal misschien wel niet zijn, het is beter dan een naakte 'vanilla versie' die je wel zou kunnen verwachten bij zo'n re-release. Eentje om echt wel in huis te hebben dus, deze Black Hawk Down.

Koenraad Adams

Extra's

  • Audio commentaar Mark Bowden, Ken Nolan, Jerry Bruckheimer en regisseur Ridley Scott
  • Audicommentaar van de veteranen van '93 US Special Forces
  • Filmografieën van cast en crew