All Of Us (DVD)

Goed
All Of Us
Mogelijk schadelijk tot 12 jaar
Geweld
Angst
Seks
23/06/2020
DVD
103 minuten
Drama
Dolby Digital 5.1 Ⓡ
16:9

Blu-ray-/DVD-/TV-verdeler (1)

Lumière Lumière

acteur/actrice (17)

Maaike Neuville → Cathy
Tom Vermeir → Bruno
Delfine Bafort → Vicky
Gilles De Schryver → Rudi
Barbara Sarafian → Els
Wim Opbrouck → Cedric
Bruno Vanden Broecke → Philippe
Joke Devynck → Lizzy
Jan Hammenecker → Vince
Ella Leyers → Valerie
Janne Desmet → Marleen
Anne-Laure Vandeputte → Happy
Dominique Van Malder → Shitman
Janelle Vanes → Jeanne
Ona-Lisa Van Haver → Mulan
Ellis De Beule → Gillan
Kris Cuppens

regisseur (1)

Willem Wallyn

producent (1)

Willem Wallyn

director of photography (1)

Lou Berghmans

uitvoerend producent (2)

Corine Appelmans
Stéphane Quinet

scenarist (1)

Willem Wallyn

beeldmonteur (1)

Kim Vandebergh

artdirector (1)

Julien Van Der Stichelen

componist (1)

Dominique Pauwels
All Of Us

Bij ABBA was er meer dan een aan het wenen, bij Willem Wallyn trekt iedereen aan het kortste traneneind. Logisch in een film waarin kanker zich een weg door de personages vreet.Een beest dat zich niet laat temmen en helaas ook niet eenvoudig naar zijn mand laat sturen. Ook niet eenvoudig: een film over kanker maken die niet vervalt in uitgemolken platitudes en er onderbouwd in slaagt om de essentie van de pijn en het afscheid nemen waarachtig te vatten. Het kan zelfs potsierlijk worden als kanker wordt gebruikt als koersbepalend plotpunt in een film die daar eigenlijk geen behoefte aan geeft. Spoiler: zoals in Le Fidèle gebeurde bijvoorbeeld.

Regisseuse Gabriela Cowperthwaite slaagde er met The Friend wel in om de waarachtigheid te scheiden van het commerciële uitmelken, zoals de bezoekers van Film Fest Gent editie 2019 konden ervaren. En ook het op hetzelfde festival in avantpremière vertoonde All O Us regisseur-scenarist Willem Wallyn komt soms aardig dicht in de buurt. Door zich microcosmosgewijs te richten op vier verschillende mensen met terminale kanker - en door daarnaast nog te focussen op de achtergrond van hun levenscoach - toont hij aan dat iedereen door de ziekte kan worden getroffen en dat iedereen er op een andere mee omgaat. Vier verschillende karakters, vier keer een verschillende aanpak. Pluspunt: dat werkt variatie in de hand. Minpunt: het ene karakter/verhaal heeft meer resonantie dan het andere.

All Of Us

Wallyn liep al lang rond met de idee voor een fictieproject over sterven en afscheid nemen. Oorspronkelijk wou hij het gegeven in een televisieserie gieten, uiteindelijk viel het verdict toch op een speelfilmformaat. Met op het voorplan een kwartet kankerpatiënten (Maaike Neuville, Joke Devynck, Jan Hammenecker en Bruno Vanden Broecke) die elkaar als lotgenoot leren kennen in een praatgroep die wordt geleid door Barbara Sarafian. Die doet dat vooral om zich af te zetten tegen haar ex-echtgenoot Wim Opbrouck, toevallig ook de oncoloog van de vier patiënten. All Of Us nestelt zich netjes binnen de krijtlijnen van het melodramagenre waarin naast getreurd ook al eens mag gelachen worden. In die optiek weet de film zelden te verrassen. De geïnspireerde regie van Wallyn en de gedreven vertolkingen van de cast counteren echter netjes alle ongezonde vormen van déjà-vu die de kop dreigen op te steken.

All Of Us

Wat ook helpt om met drie sterren te mogen pronken is dat het meest centrale verhaal - dat van de huisvrouw en moeder van twee - echt wel sterk is ingekaderd. Neuville acteert ijzersterk en ziet zich omringd met de meest interessante nevenpersonages. Dat geeft Wallyn bijvoorbeeld de kans om het nakende sterven van een moeder te laten zien door de ogen van een tienjarige, die via zijn eigen fantasie magisch-realistische loutering vindt. Ook de passage met Vanden Broecke als aanstaande vader die hoopt dat hij lang genoeg leeft om zijn pasgeboren kind te kunnen zien krijgt een mooie in- en omkadering.

In de zijverhalen mist Wallyn soms wat focus, waardoor zijn film finaal schippert tussen onderscheiding en met voldoening. Maar dat zijn percentagedetails … wat uiteindelijk telt is dat All Of Us de eindstreep haalt als een menselijke en menswaardige film.

Alex De Rouck

 

Extra's : geen

Zie ook...