Alien 3

Goed
Alien 3
27/08/1992
1992
langspeelfilm
science-Fiction

verdeler

20th Century Fox

acteur/actrice (10)

Sigourney Weaver Sigourney Weaver →  Ellen Ripley
Charles Dance →  Dokter Clemens
Charles S. Dutton →  Dillon
Lance Henriksen →  Bishop II
Pete Postlethwaite →  David
Christopher Fairbank →  Murphy
Holt McCallany →  Junior
Christopher John Fields →  Rains
Ralph Brown →  Aaron
Paul McGann →  Golic

regisseur (1)

David Fincher

producent (3)

Gordon Carroll
David Glier

De 'part 3s' in de filmseries hebben het niet makkelijk dit jar. Momenteel kan je nog steeds zien hoe Lethal Weapon 3 het moeilijk heeft om de meesterwerkenerfenis van de eerdere sequel waar te maken, en nu moet Alien 3 ons kunnen bekoren met maar liefst twee meesterwerken als voorbeeld, waarbij vooral het werkstuk van James Cameron uit 1986 niet te overtreffen lijkt.  Want de horde slijmerige aliens uit dei 'all-time classic' in aantal nog eens overklassen of zels maar evenaren zou best eens nefast kunnen hebben uitgedraaid.

Dus werd voor Alien 3 een ander uitgangspunt gekozen : slechts twee aliens deze keer, waarvan er eentje als lijfwacht fungeert voor de tweede die nog moet geboren worden. Het resultaat van die blijde gebeurtenis is echter niet niks, daar het vrouwelijk embryo niets minder blijkt te zijn dan een nieuwe koningin, klaar om, eens ze op eigen poten staat, aan een nieuw, allesoverheersend Alienrijk te beginnen.

De embryo bevindt zich binnenin Ripley Sigourney Weaver, wie anders) nadat ze bevrucht raakte in haar hyperslaap tijdens de vlucht van de alienplaneet uit Camerons film. Haar shuttle stort neer op Firoina 161, een onherbergzame en afgelegen planeet die uitsluitend bevolkt wordt door mannelijke gevangenen die er in ballingschap leven. Wanneer de overheid echter lucht krijgt van Ripleys komst en de Alienembryo die ze met zich meedraagt, zetten een stel geleerden op hun beurt koers naar de woestijn van Fiorina 161 om Ripleys 'baby' op te vangen, en het als prototype te gebruiken voor een nieuw soort wapen. Jolige jongens daar in de toekomst.

Maar intussen zit de lijfwachtalien uiteraard niet stil op de gevangenisplaneet, en dat een heleboel van de kaalgeschoren outsiders gaan dienen als ontbijt, lunch of diner spreekt voor zich...

Iedereen weet intussen dat Alien 3 geregisseerd is door een debutant, David Fincher, die hiervoor uitsluitend reclamespots en videoclips draaide, doch die ook deel uitmaakte van de effectenteams die de derde Star Warsfilm tot een visueel feest maakten.
Alien 3 is een enorm donkere, barokke film geworden met een decorering om duimen en vingers bij af te likken. De ijzeren constructies van de rioleringen, luchtschachten en ontsnappingsroutes zijn gewoonweg onvergetelijk, en worden in de spannende finale en de sublieme climax voor de volle 100 efficiénte-% benut. Verhaaltechnisch verrast het echt niet, en het geruzie onder de gevangenen is aan de tamme kant en haalt het zeker niet bij het claustrofobische, militaire vertoon uit de eerste twee Alienfilms.
De basis van de film is niets meer dan een buitenaards achtervolgingsspelletjes, zoals John Carpenter het begina van de jaren 80 ook speelde met The Thing. als debuutprent is Alien 3 een meesterwerk, als sf-horror verplichte kost en als film is dit geheel het best samen te vatten met het laatste woord uit dit artikel : fascinerend.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
22-05-1992 Plaats 2 $ 23.141.188
29-05-1992 Plaats 3 $ 8.366.727
05-06-1992 Plaats 6 $ 4.011.555
12-06-1992 Plaats 7 $ 2.734.370
19-06-1992 Plaats 8 $ 1.528.605
26-06-1992 Plaats 10 $ 1.001.574

Synopsis

Fiorina 161 is de somberste en de meest onherbergzame van alle planeten. Zij wordt permanent geteisterd door hevige winden en na een industrieel bloeitijdperk doet Fiorina nu denken aan een afgedankte hoogoven opgevreten door de roest. De vochtigheid en het ruwe klimaat vernietigden de meest gestofistikeerde apparatuur. Alles is defekt, niets functioneert nog, geen enkel order kan nog worden doorgegeven... In feit is Fiorina een eindeloze woestenij.

Een aardse kolonie bestaande uit een twintigtal gevangenen van gemeen recht veroordeeld voor verkrachting en moorden vormen er een kleine gemeenschap vast verbonden door de sermoenen van Dilon, de profeet van een zeer persoonlijke godsdienst. Het is juist deze van stukken en brokken geïmproviseerde spiritualiteit die deze boeven redt van de waanzin en het hen mogelijk maakt met elkaar samen te leven...

Dan komt Ripley als het ware uit de lucht gevallen. Zij is de enige overlevende van een slachting op een ver afgelegen planeet. Totaal ontredderd is Ripley bezeten door de knagende angst zekere dag opnieuw het gevaar te zien opdagen. Zij is er zich niet van bewust dat dit gevaar zich rond haar ontwikkelt en het gunstige ogenblik afwacht om op de aardse kolonisten los te stormen. Ondanks haar waarschuwingen blijven de boeven sceptisch en hechten geen geloof aan de woorden van deze 'goddeloze' vrouw. Wanneer zij er zich evenwel rekenschap zullen van geven is het te laat. Er dreigt echter nog een groter gevaar voor Fiorina : Ripley draagt in haar ingewanden de Alien nr 3.