La Meglio Gioventu - Best of Youth (DVD)

Gewoon
La Meglio Gioventu - Best of Youth (DVD)
2003
31/08/2004
dvd
353 minuten
speelfilm
16:09

acteur/actrice (5)

Luigi Lo Cascio →  Nicola Carati
Alessio Boni →  Matteo Carati
Adriana Asti →  Adriana Carati
Sonia Bergamasco →  Giulia Monfalco
Fabrizio Gifuni →  Carlo Tommasi

regisseur (1)

Marco Tullio Giordana

producent (1)

Angelo Barbagallo

De kans dat je ooit al een film van zes hebt bekeken uur is zeer klein. Want een film die in de buurt van de 360 minuten komt is hoogst uitzonderlijk. We deden het vorig jaar al eens tijdens het 30e Filmfestival van Gent en kunnen ook nu weer niet weerstaan om ons nog eens een slordige zes uur in de zetel neer te vleien voor La Meglio Gioventu ofte Best of Youth zoals deze Italiaanse marathon-film meekreeg als internationale titel.

Een film die bijna één werkdag beslaat betekent een enorme drempel om die te gaan bekijken. Moeilijk om zo'n joekel van een film qua speelduur ergens in je programma in te passen. Nochtans loont La Meglio Gioventu in zekere zin toch wel de moeite. Een film die vier decennia van een mensenleven in beeld brengt zonder stukken om je te vervelen met een cast die niet teleurstelt en op een stijlvolle, kwaliteitsvolle manier werd geregisseerd, is net als de speelduur dus, uitzonderlijk.

De broers Nicola en Matteo staan centraal in La Meglio gioventu. Het is rond deze twee personages dat alles geweven is. De film steekt van wal in Rome, de zomer van 1966. Na de examens zijn de twee broers van plan om met hun vrienden Carlo en Berto hun zinnen te verzetten door middel van een reisje. De reisplannen worden op het allerlaatste moment gewijzigd wanneer blijkt dat Matteo een onvoorziene gast heeft meegebracht naar de plaats van rendez-vous. Een meisje dat Giorgia heet en vroeger in een instelling voor psychiatrische patiënten verbleef. Matteo was ervan overtuigd dat zij beter af was buiten de kliniek en nam haar mee, buiten het medeweten van het ziekenhuispersoneel. De twee broers gaan met Giulia haar vader opzoeken in Ravenna maar die wil niets van zijn dochter weten en verkiest verder voor haar te blijven betalen om haar in de instelling te houden... Het drietal zet hun reis verder maar door een stom toeval wordt Giulia opgepakt.

Hierna gaan de wegen van de twee broers uit elkaar. Matteo gaat in het leger en Nicola gaat uiteindelijk dan toch op reis richting Noorwegen, wat uiteindelijk ook de bedoeling was. Het is pas veel later dat de twee elkaar terug ontmoeten in Firenze, er is ondertussen al heel veel veranderd in hun leven...

La Meglio Gioventu is niet alleen een langspeelfilm, het is ook een breed uitgesmeerde Italiaanse geschiedenisles. Enkele belangrijke gebeurtenissen van de laatste 50 jaar in Italië nemen een plaats in in het leven van de personages. De overstroming in Firenze, de Rode Brigades, de moord op Aldo Moro, het zijn slechts enkele voorbeelden. La Meglio Gioventu is dus op en top Italiaans, Fiat en Alfa Romeo incluis waardoor het vrij verrassend is dat in het begin van de film internationale tophits, échte klassiekers een handje moeten helpen om het publiek de juiste tijdsgeest in te hameren. Het heeft misschien iets te maken met het feit dat dit project eigenlijk oorspronkelijk bedoeld was om als mini-serie/vier afleveringen op de Italiaanse Rai te worden vertoond. Eén van de extra's toont zelfs de begingeneriek van elk deel en daar hoort elke keer één van die nummers bij.

Zes uur lang slaagt regisseur Marco Tullio Giordana erin om de verveling te weren, de personages op scherp te houden en slordigheden te vermijden. Een vlak verloop als het ware zonder één dieptepunt maar met verschillende hoogtepunten. Het is geen toeval dat Jasmine Trinca, het personage van Giulia op de inlay staat van deze DVD. De sterkste scènes komen er telkens wanneer zij in beeld komt. Wanneer de eerste keer A qui van Fausto Reali door de juke-box weerklinkt bijvoorbeeld en de ondertiteling gecombineerd met twee wederzijdse blikken en gelaatsuitdrukkingen de rest overbodig maken, wanneer Giulia door Nicola wordt teruggevonden, wanneer Matteo haar hierna voor het eerst terug opzoekt... De verrassingen op vlak van muziek worden doorgezet in deel II waar plots Who wants to live forever opduikt van Queen. Niet echt passend maar ook weer niet ongepast... Nochtans is de score van deze film met vooral het steeds weerkerend thema bijzonder mooi. De extra's op de derde DVD van deze bijzonder verzorgde 'box' met dus eigenlijk drie dvd's vallen wat tegen. De 'stamboom' is een verzameling van biografieën van de belangrijkste acteurs, de trailers en teasers zijn vier keer de begingeneriek van de vier stukken zoals die normaal op de RAI televisie zouden vertoond worden. De RAI-teasers zijn dan weer een verzameling van enkele hoogtepunten uit de film. 'Over de productie' valt uiteen in drie delen, regisseur producent en scenaristen. Bij twee van de drie is een interview te zien, tot onze grote ergernis ofwel niet ondertiteld (producent) of Frans ondertiteld (scenaristen). Een kleine geschiedenis is niets meer dan een verzameling interviews waarbij de regisseur het meest aan het woord komt, aangevuld met wat stukjes van de babbels die men had met enkele cast leden. Giordana heeft het over het tot stand komen van het scenario, de manier waarop 600 pagina's scenario werden verfilmd, de bekroning die Cannes eigenlijk was voor de meeste mensen die bij het maken van de film betrokken werden, enz...

Koenraad Adams
Gewoon
Een kleine geschiedenis (44' 26), Over de productie, Stamboom, Trailers en teasers (13' 12)