The Last Boy Scout

Bijna zeer goed
The Last Boy Scout
1991
13/02/1992
langspeelfilm
actie

verdeler

Warner Bros Warner Bros

acteur/actrice (15)

Halle Berry Halle Berry → Cory
Bruce Willis Bruce Willis → Joe Halbeck
Damon Wayans Damon Wayans → Jimmy Dix
Bruce McGill Bruce McGill → Mike Matthews
Kim Coates Kim Coates → Chet
Noble Willingham Noble Willingham → Sheldon Marcone
Morris Chestnut Morris Chestnut → kerel in kastjesruimte
Eddie Griffin Eddie Griffin → M.C.
Taylor Negron → Milo
Chelcie Ross → senator Baynard
Danielle Harris → Darian Hallenbeck
Chelsea Field → Sarah Hallenbeck
Michael Papajohn → huurmoordenaar
Jack Kehler → scrabble man
Ryan Cutrona

regisseur (1)

producent (1)

Joel Silver Joel Silver

scenarist (1)

Shane Black

De verbrijzelde knieschuiven uit Terminator 2 zijn nog maar net doorgespoeld naar de videomarkt, en uw vertrouwde bioscoopcomplex biedt alweer een waaier van duchtig misvormde lichaamsdelen aan. Slagveld van dienst is The Last Boy Scout, het nieuwe geesteskind van Shane Black, die eerder al aan de scenariowieg van het Lethal Weapon-duo stond.

Megaproducent Joel Silver zag dat het alweer goed was, kwam met de nodige fondsen op de proppen en ziehier het resultaat: een actieprent van de bovenste plank. Film kan soms simpel zijn.

Joe Halbeck (Bruce Willis op Die Hard niveau) is een voormalig lid van de veiligheidsdienst die nu als privédetective aan de slag is. Bij een zoveelste opdracht loopt hij een collega 'has been' tegen het lijf: Jimmy Dix (Damon Wayans), ooit een gerespecteerde footballster, maar nu op de dool na uit het team te zijn getrapt wegens druggebruik. Zijn vriendinnetje Cory wordt regelmatig lastiggevallen door louche figuren, en Halbeck mag als lijfwacht fungeren. Een moment van onoplettendheid wordt echter duur betaald: Cory ligt al vlug doorzeefd op het wegdek, en een paar tellen later dient ook een eerste schurkenlading als straatplaveisel.

Reden van al dit geweld is een corruptiecomplot tussen een senator en de eigenaar van Dix' voormalig team. Als Halbeck en Dix in Cory's appartement bewijzen vinden van dit onfris zaakje, worden alle mogelijke eliminatiemiddelen ingezet. Dit simpel, zij het niet echt mensenlievend gegeven, wordt door Black (die eventjes egotript door een fragment van Lethal Weapon op de tv van Willis te vertonen) omgekneed tot een opeenvolging van perfect georchestreerde actiesequenties, die onderbroken worden door vaak hilarische oneliners, gitzwarte humor en een overdosis ironie. 

Prima amusement, en meteen ook de eerste geslaagde actiefilm van regisseur Tony Scott.

Alex De Rouck
Weekend Box Office VS
13-12-1991 Plaats 2 $ 7.923.669
20-12-1991 Plaats 3 $ 5.616.387
27-12-1991 Plaats 5 $ 8.354.040
03-01-1992 Plaats 5 $ 7.082.966
10-01-1992 Plaats 8 $ 3.880.772


Synopsis

Joe Hallenbeck (Bruce Willis) verliest zijn job als topagent bij de Geheime Dienst en komt nu noodgedwongen als privé-detective aan de kost. James Alexander (Damon Wayans) is een gewezen vedette van de Amerikaanse football club, de L.A. Stallions. Zijn carrière is vroegtijdig afgebroken door zijn speelschulden en druggebruik.
Beiden zijn diep ontgoocheld door het leven en ontmoeten elkaar toevallig in een bar. Joe is daar om over zijn cliënte Cory (Halle Berry) te waken en Jimmy omdat Cory zijn vriendin is.
De moord op Cory dwingt hen, zonder al te veel enthousiasme, met elkaar samen te werken om de zaak op te helderen. Het spoor leidt naar het professionele Amerikaanse voetbalmilieu. Daar ontdekken ze een complot tussen een hooggeplaatste politicus en een scrupuleuze eigenaar van een voetbalploeg.
Wat de misdadigers niet beseffen, is dat ze tegenover een team van twee man staan - Joe Hallenbeck en Jimmy Dix - die er elf waard zijn...