Winnaars van de 36ste editie van het FIFF Namen

Winnaars van de 36ste editie van het FIFF Namen
10/10/2021

De 36ste editie van het Internationale Festival van de Franstalige Film van Namen vond plaats van 1 tot 8 oktober 2021. Het FIFF opende met de Belgische film Les Intranquilles van Joachim Lafosse en sloot af met La Fracture van Catherine Corsini.

Gedurende een week stelde het festival een selectie van 125 films voor in aanwezigheid van gasten, waaronder Fabrice Adde – Frédéric Baillif - Leila Bekhti - Adrien Berlandi – Philippe Béziat – Damien Bonnard – Amélie Bonnin - Hinde Boujemaa – Iheb Bouyahia - Guillaume Canet - Sarah Carlot Jaber - Sofiane Chalal - Anne Coesens - Simon Coulibaly-Gillard - François Creton - Solenn Crozon - Ely Dagher – Savina Dellicour – Arnaud Demuynck – Mamadou Dia – Cyril Dion – Sophie Dupuis – Virginie Efira – Jean-Charles Finck – Jeremy Forni - Kantarama Gahigiri - Julien Gaspar-Oliveri – Jean-Marie Gigon - Fabien Gorgeart – Julien Goudichaud – Grégoire Graesslin – Sophie Halpérin – Gaëlle Hardy – Mehdi Hmili – Anton Iffland Stettner - Cheryl Isheja – Manal Issa – Patric Jean – Eugen Jebeleanu – Joy Slam – Louis Kempeneers – Naël Khleifi – Eva Kuperman - Antoine L’Écuyer – Joachim Lafosse – Rachel Lang – Michèle Laroque – Guillaume Laurant – Radouan Leflahi – Agnès Lejeune – Nolwenn Lemesle – Vania Leturcq – Léo Lorenzo – Hyun Lories – Dimitri Lucas – Stephane Ly Huong – Fanny-Laure Malo – Anne Marivin – Thierry Michel – Camille Mol - Sebastián Moradiellos – Pedro Morato – Yolande Moreau – Amelia Nanni - Grace Ndone Kama - Joseph Olivennes – Alysson Paradis – Olivier Pierre – Pascal Plisson – Benoît Roland - Ramata-Toulay Sy – Salomé Richard – Céline Roustan – Maxime Roy – Nathalie Rozanes – Elsa Rysto – Zouhair Sabri – Delphine Sagnier - Lisa Virginia Sallustio – Camille Sansterre – Manon Saysouk – Noémie Schmidt – Marlène Serour – Samy Sidali – Annie St-Pierre – Sandrine Stoianov – Patrick Tass – Jean-François Tefnin - Sien Josephine Teijssen – Mélanie Thierry – Thomas Lilti – Isabelle Truc – Anaïs Uldry – Melodie Valemberg – Thomas Van Zuylem - Luc Vanden Eede - Gabriel Vanderpas - Hans Vannetelbosch - Aude Verbiguié-Soum – Basile Violette – Anaïs Volpé - Lien Willaert - Souheila Yacoub – Yoann Zimmer, om er maar een paar te noemen.

OFFICIELE COMPETITIE LANGSPEELFILMS
Officiële Jury Langspeelfilms
Voorzitter van de jury, Thomas Lilti – regisseur, scenarist
Hinde Boujemaa – regisseuse
Mamadou Dia – regisseur
Fanny-Laure Malo – producent
Anne Marivin – actrice

Langspeelfilms in competitie
Entre les vagues van Anaïs Volpé
Întregalde van Radu Muntean
Lui van Guillaume Canet
La mesure des choses van Patric Jean
La MIF van Frédéric Baillif
Mon Légionnaire van Rachel Lang
Souterrain van Sophie Dupuis
Streams van Mehdi Hmili
La vraie famille van Fabien Gorgeart
Zinder van Aïcha Macky

Gouden Beiaard voor Beste Film
Eye-lite aanbod ter waarde van 15.000€ aan de distributiemaatschappij voor de promotie en distributie in commerciële theaters in België.
La MIF van Frédéric Baillif (Belgische distributeur : Vedette, release in maart 2022)

Speciale Beiaard van de Jury
ADN Studio biedt de regisseur colour grading/DCP diensten aan op zijn/haar volgende film ter waarde van 2.000€, te gebruiken in de ADNStudio faciliteiten in Brussel.
Întregalde van Radu Muntean

Speciale vermelding
La Mesure des choses van Patric Jean

Beiaard voor het Beste Scenario
SACD België biedt 2.500€ aan de auteur
Rachel Lang voor Mon Légionnaire van Rachel Lang (Belgische distributeur : Imagine Film, release 10 november 2021)

Beiaard voor de Beste Cinematografie, ondersteund door de Belgische Vereniging van Cinematografen (SBC). Eye-lite aanbod ter waarde van 5.000€ materiaal aan de cinematografer

Mathieu Laverdière
Pour Souterrain de Sophie Dupuis

Beiaard voor de Beste Vertolking
Het FIFF schenkt 1.000 € uit voor de beste vertolking.
Mélanie Thierry voor La Vraie Famille van Fabien Gorgeart (Belgische distributeur : Athena Films)

Speciale vermelding van de Jury
Théodore Pellerin voor Souterrain van Sophie Dupuis

Agnès Prijs
De Agnès-prijs voor egalitaire verbeelding biedt 5 000 € aan de auteur wiens werk getuigt van een originele en vernieuwende aanpak. Deze prijs is het resultaat van een ontmoeting tussen "Elles font des films" en "¡Ya! assemblée féministe". Wordt uitsluitend toegekend door vakmensen in festivals met gezamenlijke adviesorganen.
La MIF van Frédéric Baillif (Belgische distributeur : Vedette, release in maart 2022)

LANGSPEELFILMDEBUTEN COMPETITIE
Beiaard Beste Debuut
De Federatie Wallonië-Brussel biedt 7.500 € euro aan de distributiemaatschappij (gevestigd in Wallonië of Brussel) voor de promotie en vertoning in commerciële theaters in België. BNP Paribas schenkt 5.000 € aan de Belgische distributiemaatschappij om de bekroonde film te helpen promoten.
Câmp de Maci van Eugen Jebeleanu

Ontdekkingsprijs
CinéFemme schenkt 1.000€ aan de regisseur/regisseuse. Studio Chocolat-Noisette looft een prijs van 2.500 € uit aan de regisseur voor het gebruik van een postproductiestudio.
Freda van Gessica Généanu

Speciale vermelding
Les Héroïques van Maxime Roy

Prijs voor de Beste Vertolking
Het FIFF schenkt 1.000€ voor de beste vertolking aan de actrice/acteur.
Marie-Josuée Kokora voor Aya van Simon Coulibali Gillard

Petit Agnès Prijs
De Petit Agnès-prijs voor egalitaire verbeelding biedt 2.500 € aan de auteur van wie de eerste speelfilm een originele en vernieuwende aanpak vertoont. Deze prijs is het resultaat van een ontmoeting tussen "Elles font des films" en "¡Ya! assemblée féministe" en wordt uitsluitend toegekend door vakmensen in festivals met gezamenlijke adviesorganen.
Neptune Frost van Anisia Uzeman & Saul Williams

PRIJS VAN DE JEUGDJURY
Prijs van de Jeugdjury, toegekend door een jury van 7 jonge Belgen (12/13 jaar) aan een speelfilm uit een door het programmeringscomité bepaalde selectie. Een foto van de kunstenaar Andy Tierce wordt overhandigd aan de winnende regisseuse/regisseur.
Animal van Cyril Dion (Belgische distributeur : Cinéart - release op 8 december 2021

OFF PRIJZEN – Langspeelfilms
Persprijs
Persprijs, toegekend aan een Belgische speelfilm die geprogrammeerd werd in de secties Officiële Competitie / Debuutfilm Competitie / Filmparels De U.C.C. (Union de la Critique de Cinéma) en de U.P.C.B. (Union de la Presse Cinématographique Belge) kennen een Persprijs toe, vergezeld van een cheque van 500€ aangeboden aan de regisseur door het platform Sooner.
Mon légionnaire van Rachel Lang (Belgische distributeur : Imagine Film - release op 10 november 2021)

Cinevox-Prijs
Cinevox Prijs, toegekend aan een Belgische speelfilm die geprogrammeerd stond in de secties Officiële Competitie / Debuutfilm Competitie / Filmparels. Cinevox biedt, via zijn reclamebureau Brightfish, de winnende film de kans om een week lang de reclamespot (maximumduur 30'') in bioscopen in Brussel en Wallonië – te vertonen, onder controle van Brightfish. UGC Belgium garandeert ook de release van de winnende film in een van zijn bioscopen. De winnaar wordt gekozen door een jury van drie Belgische filmliefhebbers.
Aya van Simon Coulibaly Gillard

RTBF-prijs
RTBF Prijs, toegekend aan een speelfilm die geprogrammeerd werd in de secties Officiële Competitie / Debuutfilm Competitie / Filmparels De RTBF steunt de uitzending en de promotie van de Franstalige film door middel van deze prijs, die bestaat uit de aankoop van de uitzendrechten op de zender bij de Belgische distributeur voor een bedrag van 10.000 €.
La fracture van Catherine Corsini

BeTV-prijs
BeTV-Prijs, toegekend aan een speelfilm die geprogrammeerd werd in de secties Officiële Competitie / Debuutfilm Competitie / Filmparels BeTV steunt de uitzending en promotie van de Franstalige film via deze prijs die bestaat uit de aankoop van uitzendrechten op de zender voor de som van 5.000€.
La fracture van Catherine Corsini

PUBLIEKSPRIJZEN
Publieksprijs voor de Beste Langspeelfilm
Publieksprijs voor de Beste Film, toegekend aan een speelfilm die geprogrammeerd werd in de secties Officiële Competitie / Debuutfilmcompetitie / Filmparels De stad Namen schenkt een productiebeurs van 2.000€ ter beschikking aan de regisseur/regisseuse.
Freda van Gessica Généus

Publieksprijs voor de Beste Belgische Documentaire
Publieksprijs voor de Beste Belgische Documentaire, toegekend aan een documentaire die geprogrammeerd werd in de rubrieken Place au Doc ! / Officiële Competitie De stad Namen schenkt 1.000€ aan de regisseur ter ondersteuning van een volgende productie.
Les mots de la fin van Agnès Lejeune en Gaëlle Hardy

OFFICIELE KORTFILMS COMPETITIE
Jury van de Kortfilms Competitie
Voorzitter, Yolande Moreau – actrice, regisseuse
Julien Gaspar-Oliveri – acteur
Salomé Richard – actrice, regisseuse
Céline Roustan – programmatrice
Noémie Schmidt - actrice

Beiaard van de Beste Kortfilm
Thomas & Piron schenkt 3.000€ aan de regisseur.
La Prova van Toni Isabelle Valenzi

Jury Prijs – Internationale Favoriet
De Association Les Amis et Disciples de François Bovesse stelt 2.500€ ter beschikking van de regisseur.
Les grandes claques D’Annie St-Pierre

Jury Prijs – Belgische Favoriet
De Federatie Wallonië-Brussel schenkt 2.500€ aan de regisseur.
L’enfant salamandre van Théo Degen

Prijs voor de Beste Regie
ADN Studio biedt de regisseur colour grading/DCP diensten aan op zijn volgende film ter waarde van 1.500€, te gebruiken in de ADNStudio faciliteiten in Brussel.
Le monde en soi van Sandrine Stoïanov en Jean-Charles Finck

Prijs voor de Beste Cinematografie
Eye-lite looft een prijs van 2.000€ uit voor de huur van apparatuur aan de director of photography.
Amine Berrada voor Astel van Ramata-Toulaye Sy

Prijs voor de Beste Vertolking
PlayRight schenkt 1.500€ voor de beste vertolking.
Zouhair Sabri in Jmar van Samy Sidali

Publieksprijs voor de Beste Kortfilm
toegekend aan een film die deelnam aan de Kortfilmcompetitie De stad Namen schenkt 1.000€ aan de regisseur ter ondersteuning van een volgende productie.
Les punaises van Lisa Sallustio

OFF PRIJZEN - Kortfilms
ARTE Prijs
ARTE Prijs, toegekend aan een korte fictie- of animatiefilm die meedoet aan de Kortfilm Competitie.  ARTE koopt voor 600€ per minuut de rechten op een kortfilm, die elke zaterdag na middernacht zal worden uitgezonden in Court-circuit, het kortfilmmagazine van ARTE.
Mauvaise troupe van Nolwenn Lemesle

RTBF-La Troisprijs
toegekend aan een korte fictie- of animatiefilm die meedoet aan de Kortfilm Competitie De RTBF-La Troisprijs bestaat uit de aankoop van de uitzendrechten van de winnende kortfilm, voor een bedrag van 100 euro per minuut.
Deux fois mon frère van Mickey Broothaerts

BeTV-Prijs
toegekend aan een korte fictie- of animatiefilm die meedoet aan de Kortfilm Competitie. BeTV steunt de uitzending en promotie van de Franstalige Belgische film via deze prijs die bestaat uit de aankoop van uitzendrechten voor de som van 1.500€.
Titan van Valéry Carnoy

Prijs van de Universiteit van Namen
toegekend aan een van de kortfilms die geselecteerd werden voor de Kortfilm Competitie. De Universiteit van Namen schenkt 500€ aan de regisseur.
Le Monde en soi van Sandrine Stoïanov en Jean-Charles Finck

Marion Hansel-Prijs
toegekend aan een kortfilm in de Kortfilm Competitie. Man's Films Productions looft 1.000 € uit aan de regisseur.
Confinés dehors van Julien Goudichaud