Salman Rushdie schrijft pleidooi voor Lion

Salman Rushdie schrijft pleidooi voor Lion
24/02/2017

Schrijver Salman Rushdie schreef een opiniestuk op deadline.com waarin hij een hartstochtig pleidooi houdt voor de film Lion. Hij vertelt ondermeer waarom een film over migratie nu meer dan ooit aandacht verdient.

We leven in een tijd waarin politici en demagogen over de hele wereld, van India tot het VK en de VS, proberen om ons te verdelen, om ons op te splitsen in “wij” en “hen”, en om angst te gebruiken als een manier om ons te verdelen, door ons angstig te maken voor mensen die anders zijn dan wij, die toekomen aan onze grenzen, of al onder ons leven. Veel van deze angst is gericht op migranten en vluchtelingen, mensen die een nieuw leven willen uitbouwen in nieuwe werelden, of simpelweg op zoek zijn naar een schuilplaats voor de horrors die ze willen ontsnappen. Ik ben zelf een immigrant hier in Amerika en dus, ja, dat is de kant waar ik langs sta, en ik hou van een verhaal over hoe immigratie de levens kan verrijken van zowel de migrant als de mensen in wiens huis hij werd ontvangen. Dat uit het samenbrengen van deze twee werelden geen angst voorkomt, maar liefde.”, aldus Salman Rushdie.

 

Lion is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en vertelt het verhaal van de Indiase jongen Saroo Brierley (gespeeld door Dev Patel). Als 5-jarig jongetje komt hij per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert