George Seaton

George Seaton
° 17-04-1911
South Bend
Indiana
Verenigde Staten
+ 28-07-1979
✞ Leeftijd bij overlijden: 68

winnaar
winnaar
2 keer een Oscar gewonnen

genomineerd Oscars ® 1944
genomineerd Oscars ® 1955
2 keer genomineerd voor een Oscar

George Seaton schreef aanvankelijk voor de radio maar begon na een tijd te acteren, ook in toneelstukken. Hij was ook de stem van de Lone Ranger in een radioserie.

MGM had al snel begrepen dat Seaton heel getalenteerd was en haalde hem in 1933 naar Hollywood voor het schrijven van scenario’s. Zo was Seaton verantwoordelijk voor het scenario van A Day at the Races van de Marx broers.

In 1945 nam hij ook de regie voor zijn rekening, zeven jaar later ging hij nauw samenwerken met producent William Perlberg wat tot halfweg de jaren ’60 leidde tot heel wat knap werk.

In 1970 schreef én regisseerde Seaton Airport voor Universal, een onwaarschijnlijk succes dat bovenaan de tabellen bij Universal bleef staan tot Jaws in 1975 werd uitgebracht.

George Seaton was gedurende drie termijnen voorzitter/President van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences maar ook een periode van de gekende Screenwriters’ Guild.

Hij kreeg ook de Jean Hersholt Humanitarian Award.

De films van George Seaton waren weliswaar overwegend succesvol, maar volgens sommigen meestal fantasieloos en voorspelbaar.

Oscars ® 1955 Genomineerd Regie The Country Girl
Gewonnen Beste scenario The Country Girl
Oscars ® 1948 Gewonnen Beste scenario Miracle on 34th Street
Oscars ® 1944 Genomineerd Beste scenario The Song of Bernadette
Beelden prijsuitreiking(en)
1955: George Seaton wint Academy Award/Oscar in de categorie Beste scenario voor The Country Girl.