Programma 51ste editie Film Fest Gent voorgesteld

22/09/2024

Trouwe (of nieuwe) bezoeker aan het jaarlijkse filmfeest in Gent? Hou dit jaar je agenda vrij van dinsdag 9 tot en met zondag 20 oktober voor een overvloed aan nieuwe en klassieke films, een kortfilmweekend, concerten met gerenommeerde gasten en tal van andere verrassingen, experimentele beeld- en geluidscomposities inclusief. Actrice Emily Watson en regisseur Michel Khleifi ontvangen tijdens een festival een carrière-erende Joseph Plateau Award.

Film Fest Gent ontvangt vele acteurs en regisseurs op de rode loper, onder wie Emily Watson, Eileen Walsh, Zara Devlin, Adèle Exarchopoulos, François Civil, Benoît Poelvoorde, Ariane Labed, Noémie Merlant en Miguel Gomes. Ook lokaal talent zal nieuwe filmprojecten komen voorstellen, onder wie Tim Mielants (openingsfilm Small Things Like These), Dimitri Verhulst (slotfilm Waarom Wettelen), Christina Vandekerckhove (Milano), Ish Ait Hamou en Monir Ait Hamou (BXL), en Leonardo van Dijl (Julie zwijgt). In hun kielzog komen vele Belgische acteurs en actrices mee naar de rode loper en voor Q&As voor of na de film.

Programmadirecteur Wim De Witte en co-programmator Michiel Philippaerts selecteerden samen met een uitgebreid selectiecomité voor de 51ste festivaleditie 95 langspeelfilms, en 29 kortfilms uit meer dan 1500 spontaan ingezonden en gescoute films van onder meer Berlijn, Cannes, Locarno, Telluride en Toronto. Daarbij horen niet alleen de openingsfilm van Berlijn maar ook de Gouden Palm van Cannes, Anora van Sean Baker, en de Gouden en Zilveren Leeuw van Venetië, respectievelijk The Room Next Door van Pedro Almodóvar en Vermiglio van Maura Delpero. Het Classics programma (onder meer gecureerd door voormalig artistiek directeur Patrick Duynslaegher) en het VIDEODROOM programma voegen nog eens 26 langspeelfilms toe aan het programma.

Internationale competitie
De competitiesectie met als thema ‘de impact van geluid en muziek op film’ vormt het hart van het festival, en bevat dit jaar twaalf films.
Hold on to her van Robin Vanbesien
Super Happy Forever van Kohei Igarashi
Maldoror van Fabrice du Welz
Des Teufels Bad van Veronika Franz & Severin Fiala
Universal Language van Matthew Rankin
Christmas Eve in Millers Point van Tyler Taormina
September Says van Ariane Labed
Hanami van Denisse Fernandes
Vermiglio van Maura Delpero
To a Land Unknown van Mahdi Fleifel
The Outrun van Nora Fingscheidt
Grand Tour van Miguel Gomes

Wie dit jaar de internationale filmprijzen ontvangt, zal de internationale jury beslissen. Die staat in 2024 onder leiding van Robbie Ryan, bekend als Director of Photography (DoP) van regisseurs als Andrea Arnold, Sally Potter, Stephen Frears, Ken Loach, Noah Baumbach en Yorgos Lanthimos. Andere juryleden zijn Bas Devos (Here), de Costa-Ricaanse Valentina Maurel (Tengo Sueños Eléctricos), de Argentijnse regisseur Rodrigo Moreno die vorig jaar op FFG2023 nog de Grand Prix binnenhaalde voor zijn Los Delincuentes, de Litouwse Marija Kavtaradze (Slow) en de Chinese actrice Lu Huang, o.a. bekend van festivalfilms uit eerdere FFG edities als Blind Mountain en She, A Chinese. Op zaterdag 19 oktober reiken ze samen - voor de start van de slotfilm - de begeerde prijzen uit:

• De Grand Prix voor Beste Film (een cash premie van € 20,000 voor de Belgische distributeur)
• De Georges Delerue Award voor Beste Muziek (een cash premie van € 10,000 voor de Belgische distributeur)

Classics: American Dream, American Nightmare
Patrick Duynslaegher, curator van het Classics-programma, koos voor het festival een indrukwekkende selectie Amerikaanse klassiekers die zich vasthaken aan de huidige disruptie en crisis in het Amerikaanse (presidentiële) politieke landschap.
De retrospectieve bevat titels als Fail Safe van Sidney Lumet, Dr. Strangelove van Stanley Kubrick, Blow Out van Brian De Palma, Reds van Warren Beatty, Nixon van Oliver Stone en twee versies van The Manchurian Candidate, die van John Frankenheimer uit 1962 en die van Jonathan Demme uit 2004.

World Soundtrack Awards en de WSA Film Music Days
Op de jaarlijkse Film Music Days wisselt Film Fest Gent grootse concerten af met intiemere ontmoetingsmomenten tussen componisten en publiek. Dit jaar verwelkomt het festival onder meer Elliot Goldenthal, Nainita Desai, Martin Phipps en Philippe Rombi.
De Franse componist Philippe Rombi is op 16 oktober in Muziekcentrum de Bijloke de eregast op het World Soundtrack Awards Ceremony & Concert. Een selectie van zijn werk zal worden uitgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé.
Tijdens het WSA-concert zal vervolgens componist en Oscarwinnaar Elliot Goldenthal een Lifetime Achievement Award ontvangen voor zijn veertigjarige carrière met een mengeling van jazz, rock en elektronische muziek. Het jaarlijkse muziekalbum dat Film Fest Gent samenstelt is gewijd aan zijn oeuvre en bestaat uit thema’s van scores voor o.a. Michael Collins, Public Enemies, Heat en Titus. Goldenthal zal tijdens de Film Music Days samen met regisseur en levenspartner Julie Taymor een Creative Partnership Talk geven. Deze talk is te volgen door het film(muziek)beroep en door het brede publiek.
Simon Franglen vervolledigt tot slot de WSA-line up in 2024. Franglen won vorig jaar de Discovery of the Year Award voor Avatar: The Way of Water. Die score zal live uitgevoerd worden tijdens het WSA-concert, dat dit jaar live wordt uitgezonden door VRT-radiozender Klara.

VIDEODROOM en S.M.A.K.
Film Fest Gent werkt ook dit jaar samen met kunstencentrum VIERNULVIER. Er is opnieuw een VIDEODROOM-programma met producties op het snijpunt van cultfilm en eclectische muziek. Op 10 oktober opent het saxofoonkwartet Blindman de reeks met hun nieuwe soundtrack bij de cultfilm Donnie Darko. Johannes is zijn naam (Johannes Verschaeve van The Van Jets) belooft vervolgens een portie schooltelevisie op LSD door Rubens van Henri Storck te laten botsen met dromerige avant-popmuziek. De Franse akoestische componist en beeldend kunstenaar Félicia Atkinson is van plan om haar gelaagde composities te laten matchen met de horrorklassieker Les yeux sans visage van George Franju. Mattias De Craene is een fan van The Holy Mountain van Alejandro Jodorowsky en componeerde een nieuwe soundtrack die hij live zal brengen.
Naast de hierboven vermelde titels komen ook nog de films Blood Tea and Red String, Night of the Living Dead en Dragon’s Return aan bod. Ook het S.M.A.K. en Film Fest Gent werken opnieuw samen. Van 10 oktober tot en met 9 maart 2025 kan je in het S.M.A.K. de volledige Walker series gaan bekijken, een reeks films gedraaid tussen 2012 en 2024 door de Maleisisch-Taiwanese filmmaker Tsai Ming-liang. Iedere film toont een monnik die met blote voeten, kaalgeschoren en gekleed in een rood gewaad op een plechtige manier door steden en speciale plaatsen wandelt. Films met een poëtische en minimalistische reactie op onze koortsachtige levensstijl.

Info over het volledige programma, alle gratis en betalende evenementen kan je vinden op www.filmfestival.be. Je vindt er ook meer duiding bij elke film die wordt vertoond. De ticketverkoop is intussen gestart via dezelfde website.