Wrong Turn : The Foundation

Gewoon
Wrong Turn
Mogelijk schadelijk tot 16 jaar
Geweld
Angst
Grof taalgebruik
30/06/2021
2021
langspeelfilm
110 minuten
Horror
Thriller

verdeler

K.F.D. K.F.D.

acteur/actrice (13)

Matthew Modine Matthew Modine → Scott
Charlotte Vega → Jen Shaw
Adain Bradley → Darius Clemons
Bill Sage → John Venable
Emma Dumont → Milla D'Angelo
Dylan McTee → Adam Lucas
Daisy Head → Edith
Valerie Jane Parker → Corrine
Tim deZarn → Nate Roades
Daniel R. Hill → Reggie
Adrian Favela → Luis Ortiz
Vardaan Arora → Gary Amaan
Tom Elkins

regisseur (1)

Mike P. Nelson

producent (2)

Robert Kulzer
James Harris

director of photography (1)

Nick Junkersfeld

uitvoerend producent (8)

Martin Moszkowicz
Alan McElroy
Christian Oliver
Fiona Yang Li
William V. Bromiley
Shanan Becker
Jonathan Saba
Ness Saban

scenarist (1)

Alan McElroy

beeldmonteur (1)

Tom Elkins

productieontwerper (1)

Roshelle Berliner
Wrong Turn : The Foundation

Voor wie het heeft bijgehouden … proficiat. Voor wie het niet heeft bijgehouden … ook proficiat. Maar er zijn dusver wel degelijk zeven films gemaakt in de Wrong Turn-franchise. Zes - uitgebracht tussen 2003 en 2014 – die zich min of meer als vervolgfilm laten bekijken en deze zevende die eigenlijk een rebootfilm is. Een verse start, zoals dat heet.

Zeven films ook die eigenlijk min of meer hetzelfde verhaal vertellen: een groep mensen verdwaald tussen en onder het lommer en wordt opgejaagd door een meute woudkannibalen. Sommige overleven het, andere niet. Einde.

Wrong Turn : The Foundation

Film zeven - die oorspronkelijk als bijtitel The Foundation had - is op het eerste zicht een stap in de goede richting voor een franchise die zijn toeschouwers vooral vond en zocht via dvd- en andere schijfjes. Zo speelt Matthew Modine een aanzienlijke bijrol in deze nieuwe Wrong Turn. Al is Modine natuurlijk niet het enige boegbeeld uit de jaren tachtig dat rond de gezegende leeftijd van zestig jaar willens nillens opdraaft in films van een bedenkelijk niveau: voorzichtigheid blijft dus geboden.

Wat ook geldt voor de hoofdpersonages in Wrong Turn anno 2021 - die dus niets te maken heeft met de vorige zes. Behalve het uitgangspunt dan. En dat ziet een groepje vrienden uit New Jersey van de geijkte paden afwijken op de Appalachian Trail in Virginia waardoor ze in contact komen met een groep cultzotten die de kookpot en spiescherpers opwarmen voor iedereen die hun afgelegen territorium durft binnen te dringen. Alles eens te meer op het kruispunt van The Hills Have Eyes en The Texas Chainsaw Massacre dus. Die laatste franchise telt trouwens al negen titels. Voor wie het heeft bijgehouden … etcetera. En voor wie het niet heeft bijgehouden … ook etcetera.

Wrong Turn : The Foundation

Vraag natuurlijk is of deze nieuwe Wrong Turn - net zoals de eerste geschreven door Alan McElroy - het sop, de kool of de prijs van een bioscoopticket waard is? Afhankelijk van wat je verwacht … mja, je kan zottere kosten doen. Het helpt alvast dat de zes prooien intelligenter/minder nietszeggend zijn dan het gros van de slachtoffers in dit soort film: geen nitwits dus die het loodje leggen. Wat ook helpt is dat regisseur Mike P. Nelson het midden zoekt tussen martelporno, lichaamshorror, hillbillyterreur en boomstammeke trek. Bovendien kregen de boskannibalen een upgrade: geen incestueuze inteeltborstkloppers hier, maar een afgelegen gemeenschap wiens voorvaderen zich in 1859 terugtrokken op hun berg om zo te ontsnappen aan de apocalyps die Amerika zou treffen. En wee het gebeente van wie met hen in contact komt.

In het tweede uur van de film komt Modine op de voorgrond als de vader die zijn vermiste dochter (Charlotte Vega) gaat zoeken en zo ook mano a mano de confrontatie aangaat met de bergkwasten. Genoeg afwisseling dus voor de genrefan om welwillend mee te willen gaan in wat - jawel hoor - de beste film uit de reeks blijkt te zijn. Maar originaliteitspunten scoort Nelson niet. Al probeert hij het wel in de laatste vijf minuten met een finale radslag die zowel de liefhebbers van de mwu als de fans van de haha op hun wenken bedient. De allerlaatste plotsparteling krijg je zelfs tijdens de eindgeneriek te zien. En dat op de tonen van het door de echte dochter van Matthew Modine gezongen This Land Is Your Land.

Al bij al een niet onaardige afsluiter van een uitgemolken franchise of toch de opstart van een nieuwe reeks? Nostradamus weet het, maar die is met pensioen. Het zal dus de tijd zijn die het uitwijst.

Alex De Rouck

Synopsis

In Wrong Turn dwalen zes vrienden af van een bekende hiking trail. Ze worden geconfronteerd met The Foundation, een vijandige gemeenschap die in het bosgebied leeft en er alles aan doet om hun bestaan te beschermen. Zelfs als ze daarvoor moeten doden...