Windkracht 10 : Koksijde Rescue

Middelmatig
Windkracht 10 : Koksijde Rescue
11/10/2006
2006
langspeelfilm
117 minuten
Actie

Verdeler

K.F.D.K.F.D.

acteur/actrice (15)

Veerle Baetens →  Alexandra Alex Breynaert
Kevin Janssens →  Rick Symons
Koen De Bouw →  Mark Van Houte
Stan Van Samang →  Serge Helsen
Warre Borgmans →  Jean-Louis De Jonghe
Ludo Busschots →  Patrick Pat Adams
Jelle Cleymans →  Bert Gorissen
Vic De Wachter →  Bob Govaert
Axel Daeseleire →  Koen
Tine Reymer →  Marleen Nys
Gert Winckelmans
Fran?ois Beukelaers
Erik Godon
Mark Vandenbos
Kris Cuppens

regisseur (1)

Hans Herbots

producent (2)

Hilde De Laere
Erwin Provoost
Windkracht 10 : Koksijde Rescue

De Belgische film bloeit weer de laatste tijd. Sinds Jan Verheyen uitpakte met zijn fait divers reeks, werd de ene film na de andere op ons losgelaten. Zowel Hilde Van Mieghem (De kus) als Frank van Mechelen (De Indringer) kregen de kans om een tweede langspeelfilm te maken, respectievelijk Dennis van Rita en De Hel van Tanger. En dan vergeten we nog vele andere films die al dan niet tot die reeks behoorden: Suspect, Verlengd weekend, -Een ander zijn geluk, De bloedbruiloft en Buitenspel. Om dan maar te zwijgen over de films van studio 100... de titels besparen we u! Maar één soort film ontbrak er duidelijk, een actiefilm. De link moet gemakkelijk zijn gelegd met de serie Windkracht 10, die een echte publiekstrekker was op één. Dus, de markt is er, enkel nog de mankrachten.

Regisseur Hans Herbots is geen onbekende. Hij werkte mee aan tv-series zoals Wittekerke en blikte enkele afleveringen van 'Flikken' en 'Sedes & Belli' in. Daarnaast stond hij ook in voor de regie van de Vlaamse stemmen van enkele grote Pixar animatiefilms (Finding Nemo, The Incredibles). In 2001 maakte hij dan zijn eerste film met Falling, naar het gewaardeerde boek 'Vallen' van Anne Provoost, en vorig jaar kwam zijn tweede langspeelfilm Verlengd Weekend in de zalen. En nu mag hij plaats nemen achter het roer van Windkracht 10. Een jonge regisseur met ambitie en toekomst, moeten de producenten gedacht hebben.

Windkracht 10 : Koksijde Rescue

We leren Rick (Kevin Janssens) kennen, een jonge duiker die niet vies is van wat anarchie en sterk gesteld is op zijn vrijheid. Die houding wordt hem niet in dank afgenomen wanneer hij tijdens een trainingsmissie een auto van een hooggeplaatste doet ontploffen. Hij wordt meteen overgeplaatst naar het 40ste Search and Rescue smaldeel in Koksijde, omdat ze daar best wel nog een duiker kunnen gebruiken. Rick loopt daar echter Marleen (Tine Reymer) tegen het lijf, geen onbekende. Bij een aanvaring tussen Marleen en Rick wordt al meteen duidelijk dat er in het verleden iets is gebeurd. Marleen vraagt zich af waarom hij niets van zich heeft laten horen en zijn invalide vriend Koen (Axel Daeseleire) heeft laten stikken. Een confrontatie met daden in het verleden die Rick liever had vermeden. Op de werkvloer ontmoet Rick de vrouwelijke medic Alex (Veerle Baetens), een vrijgevochten vrouw die er een geheime relatie op na houdt met de overspelige Mark (Koen De Bouw). Maar het is niet de eerste keer dat ze elkaar zien. Ook met haar heeft Rick duidelijk onafgehandelde conflicten. Eén ding is zeker, Rick zal letterlijk én figuurlijk vele zinkende schepen moeten redden.

Windkracht 10 : Koksijde Rescue

Windkracht 10 is duidelijk de Vlaamse gooi naar een groots opgezette actiefilm, de actiescènes zijn opgenomen in de bekende Londense Pinewood studio's, die ook gebruikt werden voor de laatste James Bond film. Men vergeet daarbij wel eigenheid te bewaren en spiegelt zich te sterk aan een Amerikaanse standaard die ondertussen ook al lang geen interessante films meer oplevert. De film heeft een stevige emotionele kern, maar het geheel moest noodgedwongen overgoten worden met een obligate romance, waardoor men een interessante karakterstudie links laat liggen.

Tine Reymer en Axel Daeseleire acteren zeer overtuigend, maar botsen daarbij op een karakterloze vertolking van nieuwkomer Kevin Janssens. Hans Herbots regisseert snedig zodat Windkracht 10 geen tamme actiefilm wordt. Maar het is spijtig om te zien hoe een film die belofte in zich heeft, toch kiest voor een narratief platbewandeld pad.

Kevin De Ridder

Synopsis

Na een 'incidentje' tijdens een receptie voor de hoogste legertop wordt duiker Rick Symons (Kevin Janssens) naar het 40ste Search and Rescue smaldeel in Koksijde gestuurd . Rick wordt er opgenomen in een even competente als aparte Sea King crew. Zijn grootste verrassing is echter Alex (Veerle Baetens), de vrouwelijke medic, waarmee hij eerder al een kleine schermutseling heeft gehad. De overplaatsing naar Koksijde dwingt Rick tot nog een andere confrontatie: anderhalf jaar geleden heeft zijn vriend en collega Koen (Axel Daeseleire) aan een duikongeval een blijvende handicap overgehouden. Rick leeft met het besef dat hij die fatale nacht zijn vriend op meer dan één manier in de steek heeft gelaten ...